De scorer kassen på landsholdets spillere.

De er slet ikke så lyssky, som mange tror, fodboldens agenter. Ofte står de og kigger på træninger eller sidder og ser på kampe, og forleden kom Ivan Marko Benes forbi landsholdets træningsbane i Helsingør for at sige hej og give et par af spillerne et lift i sin sorte Audi.

De kender hinanden og mødes de samme steder, og ofte kender de også konkurrenternes spillere på kryds og tværs af aftaler, så det endda er helt almindeligt, at agenter samarbejder om køb og salg af spillere.

Nogle har ganske vist flest af de unge. Andre flest af de gamle. Og så er der dem, der næsten udelukkende går efter de spillere, der har potentiale til at blive solgt til udlandet.

BT giver dig herunder overblikket over, hvilke agenter de nuværende landsholdsspillere har tilknyttet og skitserer løst, hvor mange penge de tjener på nationens bedste ben.

Ivan Marko Benes, 36 år
Dukkede pludselig op, da Nicklas Bendtner blev solgt til Wolfsburg i sommer. Angriberen havde ikke haft succes med at komme væk fra Arsenal, da han indgik en aftale med Ivan Marko Benes i forbindelse med sit sommerskifte.
Ivan Marko Benes har været aktiv i agentbranchen, siden han var helt ung og kom under oplæring i sin fars firma. Ivan Marko Benes har et stort netværk i hele Europa og er kendt som an agent, der altid kan få flyttet sine klienter, hvis de mangler spilletid i deres klubber. Har den største stald af topspillere i Danmark og fokuserer først og fremmest på dem, der er eller har potentiale til at komme på landsholdet og/eller til udlandet.
Største nuværende spillere: Nicklas Bendtner, Winston Ried, William Kvist, Niki Zimling, Ragnar Sigurdsson
Største tidligere spillere: Mohamed Zidan, Søren Larsen
Største handler: Det største enkeltsalg er givetvis Ragnar Sigurdsson overgang fra FCK til FK Krasnodor for 35 mio. kr., men især fire salg af Mohamed Zidan har været indbringende. Hver gang han skiftede fra FCM til Werder Bremen til Mainz til Hannover og til Dortmund kostede han mindst 3 mio. euro (22,5 mio. kr.), hvilket Benes fik procenter af. Læg dertil procenter af gode Bundesliga- og Premier League-lønninger fra de flere end 30 spillere, han har i stalden i dag.

Mikkel Beck, 41 år
Tidligere dansk landsholdsspiller med en klubfortid i blandt andet Fortuna Köln, Middlesbrough og Lille, og især den franske forbindelse blev guld værd i hans opstart som agent.
Er manden bag Simon Kjær, der også blev hans første store guldfugl i forbindelse med salgene mellem FC Midtjylland, Palermo, Wolfsburg og Lille, men ellers har han flest udlændinge i sin stald. Blandt andre er han agent for venstrebacken på det franske landshold og PSG, Lucas Digne, samt den belgiske landsholdsspiller fra Genoa, Maxime Lestienne.
Største spillere: Lucas Digne, Simon Kjær, Brice Dja-Djédjé
Største tidligere spillere: Michel Bastos
Største handler: Lucas Digne blev solgt fra Lille til PSG for 135 mio. kr. Desuden scorer han en flot løn i den stenrige klub. Samlet har handlerne med Simon Kjær dog været størst. Samlet løber handlerne af ham fra FCM til Palermo, Wolfsburg, Roma (leje) og Lille op i mere end 175 mio. kr.

Søren Lerby, 56 år
Tidligere dansk landsholdsspiller med en klubfortid i Fremad Amager, Ajax, Bayern München, Monaco og PSV. Skaffede sig et stort netværk som spiller og bosatte sig i Holland, hvorfra han driver sin agentvirksomhed sammen med blandt andre sønnen Kaj.
Søren Lerby har to af landsholdets stortalenter i stalden, Pierre Emile Højbjerg og Yussuf Poulsen, der af sin træner for nylig blev vurderet til en værdi af mindst 10 mio. euro (75 mio. kr.). Tidligere har Lerby også haft store navne som Wesley Sneijder og Rafael van der Vaart i stalden og er den af de danske agenter, der traditionelt har handlet med de største spillere.
Største spillere: Dries Mertens, Nicklas Mmoisander, Davy Klaassen, Pierre Emile Højbjerg, Viktor Fischer
Største tidligere spillere: Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart, Michael Krohn-Dehli
Største handler: Lerby gennemførte Wesley Sneijders skifte fra Ajax til Real Madrid i 2007 og hans senere skifte videre til Inter. De to klubskifter kostede henholdsvis 225 mio. kr. og 125 mio. kr. og hollænderens er samlet den mest indbringende spiller, Søren Lerby har haft i stalden. De to brød kontrakten i forbindelse med Sneijders skifte til Galatasaray.

Per Steffensen, 51 år
Tidligere fodboldspiller i blandt andet Brøndby. Siden journalist på BT’s sportsredaktion, inden han kastede sig over agentfaget.
Ikke en af de agenter, der har flest spillere, men har ramt plet med de fleste af dem, han har. Ikke mindst viste Daniel Agger og Thomas Kahlenberg, som han fik kontakt til allerede i Brøndby-tiden, sig at være mange penge værd, mens tidligere klienter som Rasmus Würtz og Mike Jensen er faldet fra og indbragte mere beskedne summer. Er desuden den heldige agent for Andreas Cornelius, der fik et rekordskifte til Cardiff i hus. Bosiddende i Monaco.
Største spillere: Daniel Agger, Thomas Kahlenberg, Andreas Cornelius
Største tidligere spillere: Ingen
Største handler: Daniel Aggers skifte mellem Brøndby og Liverpool løb op i omkring 63 mio. kr. Desuden scorede Per Steffensen en god sjat på Daniel Agger gigantiske lønforhøjelse, da han for to år siden sikrede ham en årsløb på over 60 mio. kr. Som enkeltsalg var Andreas Cornelius’ skifte fra FCK til Cardiff på mindst 75 mio. kr. dog størst.


Sådan tjener agenterne penge
FIFA har siden 1994 krævet, at agenter havde bestået en eksamen og dermed erhvervet sig en autorisation for at måtte handle med spillere med mindre de var advokater og ad den vej blev betragtet som kvalificerede.
Der er ingen faste regler for, hvordan agenter bliver aflønnet, og de kan både få procenter af selve handlen og af den løn, spilleren tjener i sin klub. Typisk scorer en agent et beløb i forbindelse med selve handelen, der kan variere mellem alt fra fem-ti procent af det samlede beløb til en (større) procentdel af differencen mellem det forventede og det faktiske salgsbeløb. Desuden tjener agenten typisk mellem fem og ti procent af spillerens løn inklusiv sign on-fees, men ofte uden øvrige bonusser. Det er altså i princippet klubberne, der betaler agenten for at flytte ham, og spilleren der betaler sin agent for at have forhandlet hans løn og for løbende rådgivning.
Bliver en spiller solgt fra X til Y klub for 100 mio. kr. kan agenten altså typisk hente mellem 5 og 10 mio. kr. til sig selv eller et bestemt beløb, klubberne har aftalt med agenten på forhånd. Her skal der dog tages en hel del forbehold, idet der ofte er flere agenter eller andre mellemhandlere involveret på begge sider af handlen, samt at der er forskellige former for honorering. Tjener spilleren 10 mio. kr. om året, kan agenten årligt typisk lægge mellem 500.000 og 1 mio. kr. oven i det beløb, han har tjent på handelen.

De er agenter til den nuværende trup
Ivan Marko Benes: Simon Poulsen, Jakob Poulsen, William Kvist, Uffe Bech, Nicklas Bendtner (kun ved seneste handel)

Gulli Tomasson: Jesper Hansen, Peter Ankersen, Martin Braithwaite

Søren Lerby: Pierre Emile Højbjerg, Yussuf Poulsen

Michael Johansen: Stephan Andersen

Mads Frederiksen: Kasper Schmeichel

Mikkel Nissen: Lars Jacobsen

Mikkel Beck: Simon Kjær

Michael Stensgaard: Andreas Bjelland

Søren Barslund og Allan Bak: Kian Hansen

Darryl Powell: Mathias Zanka Jørgensen

Per Steffensen: Daniel Agger, Thomas Kahlenberg

Nikola Juric: Jores Okore

Martin Schoots: Christian Eriksen

Robert Groener: Lasse Schöne

Mads Bach Lund: Lasse Vibe

Kenny Boilesen (far og rådgiver): Nicolai Boilesen

Ukendt:  Michael Krohn-Dehli (tidl. Lerby)

* BT tager forbehold for eventuelle ophør af kontrakter mellem agenter og spillere og har ikke taget højde for, om spillere og agenter er knyttet til hinanden på permanent eller ad hoc-basis.