Lionel Messi blev mandag kåret til verdens bedste fodboldspiller. Her stiller forskere skarpt på, hvad der gør den lille argentiner så god.

Lionel Messi fik i en tidlig alder behandlinger for vækstproblemer og var derfor fysisk mindre end de fleste modstandere. Alligevel har FC Barcelonas absolutte stjerne igennem mange år splittet adskillige forsvar fra hinanden og placeret sig blandt verdens allerbedste gennem tiderne. I mandags blev han så kåret som verdens bedste i 2015 ved FIFA Ballon d'Or foran rivalen Cristiano Ronaldo.

Men hvad er det, der gør Lionel Messi til verdens bedste?

Det har videnskab.dk lavet en længere artikel om, hvor mediet spørger flere danske forskere omkring Lionel Messi. Mediet har i en opdateret artikel fra 2012 blandt andet spurgt Jesper Løvind Andersen, der er forsker og laboratorieleder på Idrætsmedicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital og har været med til at planlægge den fysiske træning for FCK's Superligaspillere, hvad det er, der gør Lionel Messi så god.

Forskeren peger på, at Messi ikke er et fysisk pragteksemplar, og at der i hver kamp er andre, der klarer sig bedre udholdenheds- og hurtighedsmæssigt end argentineren. Derimod peger han på andre faktorer, der ikke kan måles, som grunden til Messis dygtighed:

»Til gengæld er den samlede pakke ekstraordinært god. Han må være fantastisk til at lære og restituere. Og så må manden have noget, vi ikke kan teste for, om det så er en fornemmelse af tid og rum, at flytte sig hen og agere på signaler tidligt – og ikke bare registrere dem, men omsætte dem til fysisk ageren. Sådan nogle test kan vi ikke lave fyldestgørende for fodboldspillere, og det må være her, der ligger noget exceptionelt,« siger Jesper Løvind Andersen til videnskab.dk.

Professor Lars Arendt-Nielsen er ifølge videnskab.dk en af verdens førende forskere indenfor smerte, muskeltræthed og kroppens fysiologiske begrænsninger og reaktioner. Han er enig med Jesper Løvind Andersen i, at Lionel Messi må have en god restitutionsevne og peger i øvrigt på en anden faktor - nemlig angriberens muskler.

»Det er sådan, at nogle folk har en mere hensigtsmæssig muskelkoordination end andre. De kan simpelthen aktivere muskler i mere hensigtsmæssig rækkefølge – og kraftigere eller svagere – afhængig af, hvad kroppen har behov for i situationen. Vi har undersøgt elitesvømmere, og de kunne koordinere deres muskler i et særligt mønster, som var optimalt til at komme frem i vandet,« siger professor Lars Arendt-Nielsen til videnskab.dk.

Lektor Thomas Bull Andersen har forsket i fodboldspilleres bevægelser og forklarer i artiklen, at Lionel Messis højde og hurtigere skridt giver ham mulighed for mere boldberøring end højere spillere, mens andre peger på den argentinske landsholdsanførers opvækst, mentale indstilling og træningsiver som årsager til hans fantastiske fodbold-kvaliteter. Med andre ord peger forskerne i den lange artikel på mange forskellige faktorer, som sammenlagt gør Lionel Messi til verdens bedste.