Efter sit genvalg som FIFA-præsident er Sepp Blatter chokeret over det, som han betegner som en hadkampagne med storpolitiske undertoner.

Mantraet om aldrig at blande sport og politik er dømt klart offside, når det handler om det netop overståede præsidentvalg i FIFA.

Skal man tro den genvalgte præsident Sepp Blatter, har arrestationer med FBI som udfarende kraft og stærke beskyldninger om korruption mod syv navngivne medlemmer af FIFAs eksekutivkomité mest af alt været et komplot med det formål at sende en grim eftertackling mod toppen af fodboldens verdensforbund.

Efter det overståede kampvalg om FIFA-præsidentposten fredag aften, der sluttede brat, da modkandidat Prins Ali bin Hussein besluttede at trække sig, kunne Sepp Blatter dagen derpå gøre boet op.

Den 79-årige schweizer indledte pressemødet lørdag formiddag ved at erklære sig »chokeret« over de amerikanske myndigheders fremfærd. Men Blatter benyttede samtidig også lejligheden til at lange ud efter den hadske kampagne, som flere europæiske fodboldledere anført af UEFA-præsident Michel Platini har ført mod den magtfulde og omstridte FIFA-boss.

Det er især timingen af de opsigtsvækkende arrestationer, der gik forud for FIFA-kongressen, Sepp Blatter finder så forkastelige.

»Ingen skal fortælle mig, at det var en tilfældighed, da der kom et amerikansk angreb to dage før kongressen skulle gå i gang. Det lugter ikke godt,« siger Blatter til tv-stationen RTS.

Det angreb, Sepp Blatter henviser til, har været undervejs igennem to år, hvor det amerikanske forbundspoliti har efterforsket korruption hos en række højtstående medlemmer af FIFAs eksekutivkomité.

Til forskel fra de medier, der igennem det meste af et årti har forsøgt at afdække de mere lyssky forhold i FIFA, har FBI haft særdeles godt fat. Det er ikke mindst brugen af en muldvarp og meddeler i skikkelse af Chuck Blazer, et forhenværende medlem af FIFA-toppen, som angiveligt har leveret bevismateriale og den såkaldt rygende pistol.

Sepp Blatter har været under den hidtil hårdeste beskydning i sine 17 år som FIFA-præsident igennem de seneste uger. Men Blatter selv vil ikke tage noget medansvar for en korruptionsskandale, der involverer op imod trekvart milliard kroner suget ud af den øverste del af fodboldens økonomiske fødekæde over tre årtier og med brug af skatteunddragelse, skuffeselskaber og hvidvask.

»Selvfølgelig er jeg chokeret. Men hvorfor skulle jeg træde tilbage? Det ville være det samme som at sige, at jeg vidste, hvad der er foregået. Jeg har de seneste tre-fire år kæmpet imod al korruption,« anfører han.

Undervejs i det uskønne forløb har Sepp Blatter fået opbakning fra Ruslands præsident Vladimir Putin, der også har spekuleret i komplotteorier. Muligvis fordi Rusland under stor kritik og modstand fra vide kredse i fodbold-Europa har fået tildelt værtsskabet ved VM 2018.

Sepp Blatter har dog pure afvist selv at ville påtage sig en del af ansvaret for tingenes tilstand.

»Du kan ikke bare holde øje med alt og alle. Men fra i morgen er jeg parat til at blive holdt ansvarlig,« hævder han selv.

UEFA, anført af den franske præsident Michel Platini, har været blandt de mest åbenmundede kritikere af Sepp Blatters embedsføring. I hvert fald da det stod klart, at råddenskaben øjensynligt har gennemsyret store dele af FIFA-toppen.

England har som følge af skandale-turbulensen i FIFA-toppen truet med at ville boykotte VM i fodbold, hvis der var tale om om en fælles beslutning fra de 13 lande, der efter planen skal deltage Qatar 2022. Og lørdag valgte den tidligere Manchester United-direktør David Gill at trække sig fra posten som vicepræsident og medlem af eksekutiv-komitéen.

Foreløbig tyder intet dog på, at de europæiske fodboldlande er parat til en boykot af de planlagte slutrunder i Rusland og Qatar, hvor Amnesty International tidligere på ugen slog fast, at hver kamp ville have en dødsrate på 62 gæstearbejdere, omkommet under slavelignende forhold.