KØB PLUS!

FC Midtjylland er i livsfare

KOMMENTAR

FC Midtjylland er i livsfare. Fusionsklubben fra Herning mangler penge til at skravle sig gennem de kommende tre måneder, mens Superligaen holder vinterpause.

Bestyrelsesformand Johnny Rune bekræfter over for Ekstra Bladet, at man overvejer at pantsætte spillertruppen, mens man venter på at kunne redde klubben med en ny kapitaludvidelse.

- Det er jo en model, der tidligere er brugt her, og det er også set andre steder. Jeg ser ikke den model som noget forkert, og ja, det er en af de ting, vi diskuterer, erkender Johnny Rune over for avisen. 

Det er hele FCMs grundværdi, som altså muligvis pantsættes for at klare skærene nogle måneder. FCMs betongulv er talentudviklingen på akademiet og derefter spillersalg. Det er det betongulv, man nu vil sætte til salg. Det er trist, og det er dystert. Intet andet.

Klubben betaler nu regningen for alle tiders største pengefest i jysk topfodbold. AaB gav den fuld galop efter Champions League-eventyret i 2008. Men selv om AaB nåede tæt på kanten, kan det ikke matche festen i Herning.
  
FCM har tjent bunkevis af kroner på spillersalg siden fødslen i 1999. FCM har på aktieudvidelser og samarbejde med inderen Dempo skaffet formuer gennem 00'erne, da klubben ledte efter et dansk mesterskab.
Men klubben har også ført an i et overforbrug, der i dag virker helt grinagtigt, hvis ikke det var fordi, det er så trist.

Vi husker transferrekorden på knap 20 mio. kr. for Jonas Borring. Det var festligt, men var det begavet? Vi hører om lønninger og signon-fees på Europa League-niveau. Anføreren Kristian Bak har først i 2015 kontraktudløb og vil til den tid have tjent mere end 15 mio. kr. for at spille fem år i klubbens farver.

Jeg forestiller mig nemt, at det største 'hovsa' lød i Herning, da finanskrisen pludselig kom buldrende.
FCM har de to seneste år lavet et samlet underskud på 63 mio. kr., selv om inderen Dempo har kastet mønt efter forestillingen.

I seneste årsregnskab skrev revisorerne ’supplerende oplysninger vedrørende forhold i regnskabet,’ og det er en sætning, der kan skrige panik.
Revisorerne understreger i regnskabet, at der kan være »væsentlig usikkerhed« om selskabets fortsatte drift, hvis klubben ikke opnår finansieringstilsagn. Den er endnu ikke på plads, selv om regnskabet blev præsenteret for to måneder siden.

Det seneste årsregnskab var også en parade af overforbrug, selv om 2011 så sandelig var på afstand af, hvad alle andre havde oplevet som en omfattende forbrugskrise også i Danmark.
FCMs personaleomkostninger i sidste sæson var på knap 76 mio. kr. For i alt 112 medarbejdere.
Der blev altså uddelt 76 mio. kr. til personale og spillerne i en jysk Superliga-klub, der kun laver 25 mio. kr. på sponsorindtægter?

Klubben forventede for to måneder siden ’markante stigninger i sponsorindtægter’ – selv om klubben i 2011 havde oplevet et rystende fald på 14 procent i forhold til forrige år.
Siden har klubben sagt farvel til blandt andet storsponsoren Ejner Hessel, der har lagt kassen i klubben siden 1999. De Superliga-klubber, der har de mindste budgetter i rækken, har i dag næsten samme sponsorindtægter som midtjyderne. Uden Hessel? Så er vi i hvert fald ved at være dernede.

Klubben forventede også i dette seneste regnskab fra oktober ’væsentlige transferindtægter,’ og når bestyrelsesformanden nu signalerer, at man også overvejer sælge værdierne af spillertruppens transferpotentiale, må vi jo forvente, at FCM sælger alt, hvad der sælges kan i vinterpausen.
Det behøver ikke betyde, at de kan komme af med alt, hvad de ønsker sig. Men seneste udvikling i FCM indikerer ikke ret meget andet, end at de sportslige forudsætninger vil være forringet - måske endda voldsomt - når Superligaen tager hul på forårssæsonen i marts.

Og med klubbens bagdel oven på nedrykningsstregen tror jeg, vi kan tage for givet, at Herning-klubben skal forholde sig til en reel nedrykningsfare - helt frem til afslutningen på en sæson, der bare ligner et mareridt for ulvene.

Flemming Fjeldgaard er sportsredaktør på Berlingske. Du kan også følge ham på twitter.com/ffjeldgaard

Din kommentar

Kommentarer

Kritiske journalister søges ?

Skrevet af Anonym, Onsdag den 28. november 2012, 23:14

Det er trist ift. talentudvikling generelt, men ikke overraskende for de fleste i Jylland. FCM har brugt bunker af penge og har ikke markant ændret kurs.
FCM har sagt, men ikke gjort - 'vi kæmper for overlevelse, så vi afskediger, går ned i løn mm'. Det ser ud som de forventer, at DBU redder dem fra tvangsnedrykning.
Og hvorfor ikke? DBU har gennem mange år ikke været konsekvente ift. klubbernes dårlige regnskaber, manglende varme i baner mm - så hvorfor skulle DBU sanktionere nu?
Ok ja - der er rigtig meget forskel på varme i baner og så dårlig økonomi, men pointen er jo bare, at der har været dårlig økonomi i mange klubber i rigtig mange år.
Det er ikke bare 'en enkelt sæson'.
Stor ros til AAB, men er den ikke en nysgerig journalist, der læser regnskaber og undersøger DBUs afhængighed/alliancer med klubber, som på den ene side roses og belønnes for talentarbejde, men samtidig på den anden side har så dårlig økonomi, at det ligner nedrykning.

Trist

Skrevet af Anonym, Onsdag den 28. november 2012, 09:56

Er ikke selv FCM fan. Det er trist at FCM er nået så langt ud. Det positive er at man nu forstår alvoren og forhåbentlig er det nok til at klubben overlever. Det kan muligvis føre til en tur i 1.div men det er også forholdsvis billigt sluppet oven på det overforbrug der har været.

I det mindste kan sagen give nogle små svagt begavede mennesker noget at glæde sig over og det er da altid noget.

Fodboldens IT Factory

Skrevet af Anonym, Tirsdag den 27. november 2012, 19:39

FCM må være fodboldens IT Factory. Alle var helt fremme i skoene, og rose dem i brede vendinger, da man viste "ambitioner" (læs: uansvarlighed) og købte stort ind. Selv da andre klubber begyndte at skære ind til benet, fortsatte FCM ufortrødent. Så sent som i sommers hentede de Duncan.

Tilbage står FCM som IT Factory, og Jens Ørgaard som Stein Bagger. Men vi andre må da godt have lov til at fryde os. Vi har i mange år spurgt os selv: Hvor får de pengene fra..?

En tragedie

Skrevet af Anonym, Tirsdag den 27. november 2012, 18:25

FCM er ikke bare en ligegyldig klub. Det er en regions store stolthed. En af Danmarks bedste til at udvikle spillere.Så det vil være et tab, hvis den går nedenom og hjem.

Jeg synes journalisterne har vist total mangel på interesse på hvorfor det går som det går lige nu. De har ikke ønsket eller evnet at kigge kritisk på projektet fcm.

Vi har den store helt - Jens Ørgaard, som alle har set som en mester til at sælge spillere. Hvorfor stoppede han? Havde han indset, at han ville blive gjort til syndebuk, hvis han fortsatte. Ja en god sælger af spiller, men desværre også en der giver ekstreme løninger. Eks. K. Bak 400000 i løn og 10 mio i signing fee. En jonas Boring 20 mio handel. Hvorfor spørger man ikke om hvorfor det går som det gå?

Så har vi Hessel. Han har været i magtens centrum i de første år af fcm. I følge Erik Rasmussen dannede han en duo med Ørgaard, der gjorde at de var hurtige til at købe spillere. Derfor synes manden virker hyklerisk, når han i bl.a. Herning Folkeblad kritiserer den nuværende ledelse. Han har et kæmpeansvar. Sandheden er at det handler om magt, når Hessel ikke længere er sponsor for fcm. Han fik ikke en plads i bestyrelsen ved sidste generalforsamling, og straffer nu klubben for de synder han selv har været med til at lave.

For os fans. Er det frygteligt at der samtidig med en eksistenskrise også er opstået en magtkamp, hvor Hessel bl.a. er en del af dem. Man burde stå sammen.

Jeg håber virkelig de overlever, men det ser svært ud.

Ikke overraskende...

Skrevet af Anonym, Tirsdag den 27. november 2012, 18:13

FCM er jo Island på Heden.

Jysk mådeholdenhed

Skrevet af Anonym, Tirsdag den 27. november 2012, 14:04

Har hørt at pengene er gået til farverige mode briller til Steinlein. FCM må gøre mere plads til reklamer på flipperne af deres jack and jones skjorter *LOL*

Hva' med Duncan

Skrevet af Anonym, Tirsdag den 27. november 2012, 14:27

God analyse. men Duncan mangler. Ham fik de næppe gratis
Allan