KØB PLUS!

FC København fejlede fælt

FC København fejlede og formåede ikke at spille sig videre til Europa Leagues 1/16-finaler.

FC København og Steaua Bukarest har mange ting til fælles. Begge klubber er historisk dominerende i deres respektive hjemlande, har fine europæiske resultater på Wikipedia-siderne og fører deres hjemlige ligaer ganske suverænt. Men én ting adskiller de to hovedstadsklubber. Den ene er videre blandt de sidste 32 i Europa League og står på de skrå brædder igen til foråret. Den andens europæiske eventyr blev udelukkende en efterårsforestilling, der ikke sættes op igen, når juleanden er spist, skålen med vand er fjernet fra postkassens bund og Mayland-kalenderen med 2013 på forsiden er taget i brug.

Da VfB Stuttgart hjemme i Tyskland ikke formåede at slå norske Molde, der intet havde at spille for, lå kvalifikationen til 1/16-finalerne serveret foran FCKerne. Alt det krævede var en sejr. Men det krav formåede københavnerne ikke at leve op til.

Første halvleg var noget så sjældent som en ørkenvandring i minusgrader. Rumænerne sad tæt på FCK-spillerne, der modsat ikke formåede at neutralisere de boldsikre gæster. I kampens begyndelse foregik meget af spillet derfor på FCKs egen banehalvdel - ikke det optimale sted, når en sejr er overlevelseskriteriet. Heldigvis for de danske vicemestre var Steaua blot i stand til at skabe sporadiske muligheder, som knap er værd at notere. Det samme gælder de enkelte gange FCK var i nærheden af rumænernes mål. Bedste forsøg stod en ellers usikker Claudemir bag, da han fem minutter før pausen ekspederede et langskud over rumænernes mål.

I en kamp, der ellers om nogen lagde op til det, var de første 45 minutter påfaldende blottet for dramatik. Det ændrede sig så snart den tyrkiske dommer havde tørret téen af munden og blæst i sin fløjte til anden halvlegs start. Kris Stadsgaard åbnede med en mulighed på hovedstød, men bare minutterne efter nærmede en ellers bundfrossen Parken sig for første gang kogepunktet. Steauas rumænske landsholdsspiller Cristian Tanase faldt i feltet og appellerede for straffespark. Men i stedet fik fløjen sin anden advarsel og en tur under den varme bruser.

Udvisningen tændte ilden i både publikum og FCK-spilllerne. ’Løverne’ troede pludselig på sejren og det videre avancement og satsede med ét alt i både nærkampe og løb i feltet. Det pludselige engagement resulterede hurtigt i store muligheder, og især Andreas Cornelius og indskiftede Igor Vetokele havde chancen for at lave det magiske mål.

Men i stedet kom netop den magiske træffer fra rumænske fødder. Efter massivt FCK-pres slog Steaua en halv kontra, og da Raul Rusescu ud af det blå trykkede knastørt af 17 minutter før slutfløjt, så chancen for europæisk fodbold i foråret pludselig mere sort ud end træner Ariël Jacobs jakkesæt og velpudsede italienske sko.

I en hårdt spillet og hektisk slutfase formåede Vetokele at bringe lidt lys ind i billedet og ét point ind i det europæiske regnskab med sin udligning. Men på trods af massivt pres til sidst, var det ikke nok.