Allerede da jeg border Atlantic Airways-flyet fra Københavns lufthavn mod Færøerne, ser jeg det. På armlænet mellem sæderne ligger avisen Sosialurin.

På forsiden findes et billede af Cristiano Ronaldo med overskriften ’Ronaldo til Færøerne’. Blandt passagerne, som har indfundet sig på den udsolgte flyafgang, ser man portugisiske landsholdstrøjer, med nummeret ’7’ trykket på brystet.

Da Atlantic Airways-flyets understel slipper den københavnske landingsbane og tager afsæt mod skyerne, er det på mange måder symbolsk med den rejse, som færøsk fodbold har taget gennem landets 30-års fodboldhistorie.

Fodbolddanmark stiftede sit første bekendtskab med færøsk landsholdsfodbold, da EM-kvalifikationsturneringen frem mod EM i Sverige blev fløjtet op i 1990. Hurtigt blev den lille nordatlantiske nation genstand for skæve smil og en overbærenhed fra fodbold-Europa, da den færøske landsholdsmålmand, Jens Martin Knudsen, altid stod på mål iført sin karakteristiske lille hvide tophue lavet af færøsk uld.

Cristiano Ronaldo (tv) ses under søndagens træning i Torshavn. Til højre er det Ricardo Quaresma fra Besiktas.
Cristiano Ronaldo (tv) ses under søndagens træning i Torshavn. Til højre er det Ricardo Quaresma fra Besiktas. Foto: JENS KRISTIAN VANG
Vis mere

Denne søndag er dagen før dagen. Den måske største fodboldkamp nogensinde på Færøerne. Portugal, nyvundne Europamestre og landet, som gav fodboldfamilien store stjerner som Eusebio, Figo og Ronaldo.

Vejret er, som de lokale fortæller mig, klassisk på disse kanter. Himlen er grå og omkranser Torshavn som et tæppe og nærmest forstærker farverne på husene, så de ligner LEGO-klodser.

Rekordindehaveren med sine 88 landskampe og stadigvæk spillende på det færøske landshold, Frodi Benjaminsen, husker godt færøsk fodbold før sin egen debut i 1999.

»Folk uden for Færøerne grinede lidt af os. Det blev bare anset som en walk-over. Vi fik jo rent faktisk en sejr i vores første kamp mod Østrig i kvalifikationen. Det glemmer folk uden for Færøerne ofte. Og vi spillere, som fik debut i årtiet efter, hørte meget for det resultat. Det var jo på mange måder et stort resultat,«  fortæller rekordindehaveren, der til dagligt arbejder som fængselsbetjent.

Opgøret mod Portugal er, for spillerne på det færøske landshold, ikke nødvendigvis det største opgør for nationen. Her har været andre store opgør, og de to sejre i sidste EM-kvalifikationsturnering, ude og hjemme mod Grækenland, rangerer højt i truppen.

»Dette opgør er naturligvis stort. Portugal har Ronaldo, som om nogen er verdens mest kendte fodboldspiller. Men resultatet af kampen må afgøre, hvor den skal rangere i den færøske fodboldhistorie,« fortæller Viljormur Davidsen, venstre-backen som til dagligt tjener til føden i tradtionsklubben Vejle Boldklub i den danske 1. division.

Den danske forbindelse til Færøerne er ikke alene forstærket gennem spillerene, som drog til Danmark og slog deres folder i den bedste række. Men også gennem de danske trænere, som har bidraget til og udviklet den færøske tilgang til landsholdsfodbold.

Danske Lars Olsen har været landstræner for Færøerne siden 2011 og den tidligere OB- og Randers-træner har haft stor succes
Danske Lars Olsen har været landstræner for Færøerne siden 2011 og den tidligere OB- og Randers-træner har haft stor succes Foto: FRANCISCO LEONG
Vis mere

Allan Simonsen, Europas bedste fodboldspiller i 1977, tog de første pionerskridt og var landstræner for Færøerne fra 1994 til 2001. Efterfølgende har EM-helten Henrik ’Store’ Larsen haft tøjlerne, og nu er det den tidligere europamester, OB-og Randers-træner Lars Olsen, som står i spidsen for landsholdet.

Gudrun Jacobsen er normalt jurastuderende i Købehavn, men som en del af sit studie har hun valgt at tage i praktik hos Lagmanden i Torshavn (svarende til justitsministeriet i Danmark).

Efter fire år som studerende i København har Gudrun Jacobsen fået kærligheden til hjemlandet forstærket.

»Vi er gået fra en nation, som folk ikke tog seriøst, til en nation som kan yde modstand mod ethvert hold, der kommer herop. Samtidig er det sådan med kun knap 49.000 indbyggere, at alle kender en eller kender en, der kender en, som er på landsholdet. Det gør både stoltheden mere udtalt og drengene til netop det: Vores drenge,« afslutter Gudrun Jacobsen.

Nationalarenaen i Torshavn har løbende gennemgået forbedringer, og da billetterne til kampen mod Portugal blev sat til salg, tog det ikke mere en syv minutter, før det færøske fodboldforbund måtte melde de 4.845 sæder udsolgte. Til lige præcis dette opgør forsøger fodboldinteresserede færinger mange tricks for at skaffe sig billetter.

Pressechefen hos det færøske fodboldlandshold, Heri á Rógvi, fortæller med et stort smil.

»Lad mig sige det sådan her. Jeg kunne få mit hus malet mange gange,« lyder det med smittende latter fra pressechefen.

Det færørske landshold træner på nationalstadionet i Torshavn, Tórsvøllur, hvor der er plads til 6.000 tilskuere. Det tog ikke mange minutter før der blev meldt totalt udsolgt til kval-kampen mod Portugal
Det færørske landshold træner på nationalstadionet i Torshavn, Tórsvøllur, hvor der er plads til 6.000 tilskuere. Det tog ikke mange minutter før der blev meldt totalt udsolgt til kval-kampen mod Portugal Foto: FRANCISCO LEONG
Vis mere

I den nuværende færøske landsholdstrup på 23 mand findes der 11 spillere, som spiller i udlandet. Jakup i Stórustovu er medejer af det færøske agentfirma FSM og har medvirket til at få flere af de færøske landsholdsspillere til udlandet. Herunder Sonny Nattestad til Island, Viljormur Davidson til Vejle, og Brandur Hendriksson til Randers.

Agenten oplever netop dette som en medvirkende faktor til succesen for landsholdet.

»Når en spiller rejser ud, oplever han en anden fodboldkultur. Heroppe er vi eksempelvis vant til, at man arbejder ved siden af og så træner om aftenen. Når en spiller kommer til udlandet og oplever et fuldtidssetup, så flytter det spilleren hurtigt teknisk. Samtidig glæder det mig nu også meget, at vi på landsholdet har den rette blanding af færøsk kultur og så stimuleringen, den udenlandske spiller har med ude fra.«

Den færøske førstemålmand Gunnar Nielsen blev til pressemødet søndag spurgt af portugisiske journalister, om det færøske forsvar havde mareridt om Ronaldo, og om det var den største kamp i deres liv. Svaret blev leveret med et glimt i øjet og afvæbnende humor.

»Nu ligger vi jo foran Portugal i tabellen, så det burde jo være deres største kamp.«

Mandag aften skal det færøske sammenhold op imod en affodboldens største individualister.

Når den litauiske dommer Gediminas Mazeika mandag aften fløjter opgøret mellem Færøerne og Portugal i gang, er det ikke bare de 4.845 mennesker på stadion, som krydser fingrene og hepper på deres lokale helte, men hvert eneste hjem på Færøerne vil have fjernsynet tændt og spændt vente på, om de sidste knap 30 års fodboldrejse for Færøerne vil resultere i point mod de forsvarende Europamestre og en manifestering af landet som fodboldnation.

 
Lars Olsens tropper fik en vigtig sejr, da de slog Letland 2-0. Med sejren rykker Færøerne op på 2. pladsen i gruppe B.
Vis mere