KØB PLUS!

Europa League skriger på forandring

KOMMENTAR

Europa League er muligvis på vej i makulatoren. UEFAs præsident, Michel Platini, har meddelt, at han overvejer lidt væksthormon til guldkalven Champions League (CL), så den vokser til 64 hold i 2015. Og dermed intet Europa League (EL).

Fint. Hvorfor kommer han ikke bare i gang? Selvfølgelig fordi Platini er bekymret. Hvordan reagerer mon de store klubber, når de skal dele alle CL-indtægterne med yderligere 32 klubber?

De er ikke begejstrede, og utilfredshed kan hurtigt give næring til storklubbernes egen piratturnering. Det er Platinis mareridt, for CL er også enorme indtægter for UEFA.

Så Platini vil måske se i øjnene, at UEFA vinder mest ved at bibeholde en sekunda-turnering, så man kan holde varmetæppet under milliardærklubberne i CL. Hvis sekunda-turneringen EL dermed skal leve videre, må den forandres. Turneringen har intet eksklusivt særpræg. Og retorikken, der omgiver turneringen, bliver værre og værre.

Manchester Citys manager Mancini sagde tidligere på ugen, at han ville sende reserverne i kamp i EL, hvis klubben engang når derind.

Hvad gør man så ved et koncept, der ikke virker tiltrækkende? Man kunne da begynde med at aflive bestræbelsen på at kopiere præcist, hvad CL gør bedre. Det er nøjagtig samme gruppespils-surdej. Bare med flere og ringere hold. Det er guf for dansk fodbold, for gruppespillene giver i forhold til øjeblikkelig knockout markant bedre mulighed for at lave point og for at komme frem på UEFAs koefficientliste, hvorfra seedningerne skabes til fremtiden.

Men skal vi se bort fra danske hensyn, er der nu spillet 144 kampe, og først nu har turneringen fået sine hovedrolleindehavere i form af en række tabende klubber fra CL. Det er da mange måneder, der igen er gået på en indbildt intensitet.Hvorfor ikke iklæde den ringere klubturnering et koncept, der tilbyder noget andet? Hvorfor ikke gå til knockout-kampe omgående? Det vil betyde markant færre kampe.I UEFAs logik er det færre TV-penge.

Men NCAA-basketball i USA - også en sekundaoplevelse i forhold til NBA - solgte senest TV-rettighederne til kun 64 kampe til 430 mio.euro. Det er mere end dobbelt så meget som TV-indtægterne til EL. Ind med knockoutkampene fra start. Og tør man gå lidt offensivt til værks, skulle det være uden en returkamp, hvor favoritten til sidst kan æde kagen.

Det dårligst rangerede hold har altid hjemmebane. Det er old school, og det er lækkert.Liverpool bagud i knockoutkamp 0-1 på udebane mod AGF. Se, så har vi et TV-publikum.Og jeg ved, det scenarie tændte noget i hvert fald i Aarhus.

Flemming Fjeldgaard er sportsredaktør på Berlingske. Du kan også følge ham på twitter.com/ffjeldgaard.