Eksperter: Derfor er han dansk fodbolds mest magtfulde mand

Hvem har størst indflydelse i dansk fodbold? Hvem sidder med magten til at flytte ting? Folk, der dagligt beskæftiger sig med dansk fodbold, har afgivet deres stemmer på de mest magtfulde mennesker i dansk fodbold. Her er resultatet.

Magt. Nogle stræber hele livet på at få det. Andre vil helst være det foruden.

Det handler om indflydelse. Om at bestemme ting og sætte en kurs. I politik er det regeringen, der har magten. I en virksomhed er det bestyrelsen. Som enkeltpersoner er det statsministeren i politik og direktøren i erhvervslivet. Men hvordan måler man det i dansk fodbold?

BT gjorde forsøget og bad en række personer, der alle arbejder professionelt med fodbold i dagligdagen, om at give deres bedste bud på den mest magtfulde person i dansk fodbold. Eller som Brøndbys bestyrelsesformand, Aldo Petersen svarede;

- Jeg har et problem med begrebet magt. Vældig få personer på listen har magt, men en del har indflydelse.

De stemmeberettigede fik selv lov til at at definere deres egen vinkel på magt og indflydelse i dansk fodbold, men konklusionen er, at stemmerne i høj grad faldt på de samme personer. Forsøget er interessant for at se, hvem der har den største stemme i fodbold-Danmark. Er det DBU-toppen? Er det lederne i de store klubber? Er det TV-bosserne, der forhandler de store aftaler? Er det de største meningsdannere i medierne, som kan påvirke fansenes holdninger?

Morten Olsen er den mest magtfulde og indflydelsesrige enkeltperson i dansk fodbold. Men ikke kun i kraft af det åbenlyse i selve landstrænerjobbet, også fordi han er en ildsjæl, der i mange år har præget talentudviklingen i Danmark. Sønderjyske-direktør Klaus Rasmussen var en af flere, der havde Morten Olsen øverst på sin liste over de mest magtfulde personer.

- Morten er en person, der får tingene til at ske. Han har påvirket dansk fodbold i mange år, og jeg var ikke i tvivl om, at han er den person, der for mig fremstår mest magtfuld. Han kan trække i de rigtige tråde, siger Klaus Rasmussen.

- Han står på mange måder for kontinuitet i dansk fodbold. Den store gruppe af talenter, der er lige under A-landsholdet, har jo på mange måder hans fingeraftryk. Det er for mig at se magt og indflydelse, at man kan præge talentudviklingen på den måde. Og så skal man også tænke på, at Morten Olsen kan øge markedsværdien på en spiller alene ved at udtage ham til landsholdet. Det tæller også noget økonomisk, forklarer Klaus Rasmussen, Sønderjyske-direktør.

BTs fodboldredaktør, Morten Crone Sejersbøl, havde også Morten Olsen som den mest magtfulde person med denne begrundelse;

- Han er på mange måder den, der kan flytte mest med total adgang til alle medier, med magten over hele DBU, hvis han ønsker den, og med stor indflydelse på landstrænergruppen og dens signaler i udviklingen af alle spillere.

Se listen: Her er Danmarks fodboldkonger

Der var ikke nogen tvivl, da stemmerne var talt op. Landstræner Morten Olsen er den mest magtfulde og indflydelsesrige person i dansk fodbold. Og det er endda på trods af, at Olsen ikke er den endelige beslutningstager i Dansk Boldspil Union, og fra nytår refererer han til den nye administrerende direktør, Claus Bretton-Meyer. Men Olsen har opbygget en position i dansk fodbold, så han præger mange udviklinger i dansk fodbold på generelt plan. Olsen erkender, at han sidder i en magtfuld position.

- Det er svært at definere magt. I sidste ende er det jo politikerne, der er de endelige beslutningstagere. Men i vores lille verden med fodbold, så er det klart, at vi er nogle, der har en vis indflydelse, ja du kan også kalde det for magt. Men med den magt følger der også et stort ansvar, og jeg er meget bevidst om mit ansvar, siger landstræner Morten Olsen, da BT overrækker ham nyheden om, at han er kåret til landets mest magtfulde person i fodboldregi.

Morten Olsen favner over mange aspekter af dansk fodbold, hvor mange andre landstrænere i andre lande har nok i at sætte et A-landshold og sikre resultater med det.

- Jeg er meget præget af min fodboldopdragelse, og jeg har jo stort set været omkring landsholdet og dansk fodbold i hele mit voksne liv. Jeg bliver motiveret af interessen for det, vi går rundt og laver. Jeg synes, det er inspirerende, at jeg kan være med til at præge dansk fodbolds fremtid, men husk nu på, at det ikke er noget one-man show. Det handler i høj grad om, at vi er flere om at sætte en dagsorden, siger landstræneren. Han føler også, at der bliver lyttet til ham ude i klubberne, når han forsøger at præge udviklingen.

Læs også: Sportens mange undskyldninger: Skal man grine eller græde?

- Vi snakker ikke oppefra og nedad. Vi snakker sammen, vi lærer af hinanden, vi stjæler fra hinanden. Vi prøver at udvikle fodbolden sammen, og jeg synes, at vi ser en masse spændende unge spillere på vej, så jeg er ikke det mindste nervøs for fremtiden for dansk fodbold, forklarer Morten Olsen.

Nummer to i afstemningen blev mere overraskende koncern-sportschef i MTG, Peter Nørrelund. I høj grad fordi han sidder for enden af bordet, når den nye TV-aftale skal genforhandles i 2014, og klubbernes økonomi er i høj grad styret af TV-pengene.

- Det handler ikke så meget om, hvor meget magt jeg som person har. Det er i højere grad, at jeg er sat til at varetage nogle interesser for mit firma, som har været hovedrettighedshavere i dansk fodbold i en hel del år. Jeg synes, det er spændende at sidde i min position og på den måde være med til at præge dansk fodbold, siger Peter Nørrelund.

Han mener, at det i sidste ende er TV-seerne og fansene, der sidder med den reelle magt, når det gælder TV-aftalen.

- Det er et fælles ansvar for os og klubberne. Hvis produktet ikke er godt nok, så vender forbrugerne, altså fansene, tommelfingeren nedad, så får det en vis effekt på rettighedspriserne. I den nye TV-aftale skal vi igen kigge på, hvordan vi og klubberne kan levere det bedst mulige produkt, som lever op til seernes høje krav. Det er en spændende proces, og jeg forventer, at vi går i gang med forhandlingerne i første kvartal i 2014, forklarer Peter Nørrelund, dansk fodbolds kronprins når det gælder magtforholdet.

Læs også: