Med en sejr på 4-1 over Tjekkiet fredag aften, fik Rusland slået favoritværdigheden i gruppe A fast.

Rusland var på forhånd udråbt som favoritter til at gå videre fra gruppe A ved EM i Polen og Ukraine.

Fredag aften bragte russerne sig i front i gruppen ved at vinde 4-1 over Tjekkiet, da Polen og Grækenland samtidig delte i deres opgør.

Bedømt ud fra kampens start var det dog svært at se, at Rusland havde favoritværdigheden. Tjekkiet havde flere nærgående chancer, men som det ofte er tilfældet i fodbold, scorer modstanderen, hvis man ikke selv er skarp nok.

Det var præcis tilfældet, da Rusland fik en omstilling, der bragte dem i front. Målet faldt efter et skud på stolpen, der gav en ripost. Her var Alan Dzagoev hurtigst over bolden, og han sparkede bolden ind ved den side, Petr Cech var på vej væk fra.

Herefter overtog Rusland kampen med direkte angrebsspil i højt tempo og med fine kombinationer. Det er tydeligt at se, at Rusland har fortsat de fine takter tilbage fra 2008 her ved den sidste slutrunde med Dick Advocaat ved roret.

Det fine spil gav endnu scoring efter 24 minutter, da midtbanespilleren Roman Shirokov fik en absurd god stikning af Andrey Arshavin imellem tre tjekkiske spillere.

Shirokov kvitterede for den fornemme aflevering ved at lobbe bolden over tjekkiske Petr Cech i målet. 2-0, og det kunne være blevet flere, da det tjekkiske forsvar sejlede i det meste af første halvleg.

Der blev ikke scoret yderligere inden pausen, og det så længe ud til, at Rusland ville køre sejren hjem.

Før kampen havde det tjekkiske landshold påpeget, at kampen mod Rusland var en nøglekamp, der kunne definere den videre færd i gruppespillet, og den overbevisning blev mere tydelig fra anden halvlegs start.

I 51. minut bragte Vaclav Pilar håbet tilbage for Tjekkiet, da han blev stukket i dybden, trak uden om målmanden og sparkede liv i kampen med sin scoring til 2-1.

Det var dog et håb, der hurtigt døde ud, da Dzagoev scorede til 3-1 og fik sit andet mål i kampen.

Den russiske angriber Roman Pavlyuchenko er ikke længere i den form, han var i, da han imponerede ved EM i 2008. Han var ikke god nok til Tottenham, og derfor skiftede han tilbage til russisk fodbold. Samtidig er han ikke længere førstevalg på landsholdet.

Det var han tilsyneladende bedøvende ligeglad med, da han efter sin indskiftning scorede et perle af et mål i 82. minut. Han modtog bolden i feltet, snørrede det tjekkiske forsvar og bankede bolden ind til 4-1.

Med storsejren har de russiske outsidere til at nå langt ved EM i Polen og Ukraine nu fået en helt fantastisk begyndelse på gruppespillet.