Dommeren Michael Johansen fulgte reglerne, da han smed Jeppe Brandrup ud. Lyngby-spilleren kalder det amatøragtigt.

Var det dommerstandens værste paragrafrytter, der onsdag smed Jeppe Brandrup ud, fordi han to gange sparkede et frispark, før der var blevet fløjtet?

Eller var det omvendt verdens mest ignorante fodboldspiller, der undlod at følge dommerens instrukser?

Begge muligheder står stadig åbne, og i en mindre sort/hvid verden vil der tilmed være mulighed for mere nuancerede fortolkninger af episoden, der i pokalkvartfinalen mellem Lyngby og Esbjerg onsdag aften kostede Jeppe Brandrup en udvisning.

Episoden kort: Lyngby har frispark uden for straffesparksfeltet. Jeppe Brandrup sparker, men dommer Michael Johansen har endnu ikke fløjtet spillet i gang, hvorfor han giver en advarsel for ’utilbørlig optræden’.

Dommeren går væk for at kalde muren på plads, hvorpå Jeppe Brandrup sparker igen, inden der er fløjtet.

Konsekvens: Endnu en advarsel og dermed rødt kort.

- Vi har evalueret situationen, og dommerudvikler Jørn West Larsen er 100 procent enig i, at jeg gjorde det rigtige og fulgte UEFAs guideline. Men det er da pisseirriterende, og jeg havde da helst været den udvisning foruden, siger dommer Michael Johansen, der ville have dømt det samme i dag:

- Ja. For skal jeg gå på kompromis efter at have givet det første gule kort, og i så fald for hvis skyld? Skal jeg gøre det for Jeppe Brandrups skyld og af følelsesmæssige årsager? Ville Esbjerg have været tilfredse med det, hvis de så var røget ud? Jeg har tænkt på, om jeg kunne have været mere opmærksom på Jeppe Brandrup og have stoppet ham, da han tog tilløb for anden gang, men da fokuserede jeg på, at muren skulle på plads. Og så må jeg også sige, at jeg ikke i min vildeste fantasi havde forestillet mig, at han ville sparke for tidligt igen. Jeg har ikke set det i de 20 år, jeg har dømt, så spørgsmålet er for mig også, hvad i alverden han tænkte, siger Michael Johansen.

Det svar kommer her:

- Jeg tænkte ikke så meget. Jeg er vant til at sparke frispark og hjørne, og jeg oplever aldrig, at dommerne beder mig vente, så da Kim (Aabech, red.) siger til mig, at bolden bare skal sparkes over første mand ved forstolpen, sparker jeg uden at tænke på, om han har fløjtet. Det er dumt af mig, at jeg giver ham chancen for at smide mig ud, men jeg mener også, det kunne være undgået. Jeg synes, det virker lidt amatøragtigt, siger Jeppe Brandrup.

Michael, du er den dommer, der har giver flest kort i snit. Tolker du reglerne meget rigidt?

- Det tænker jeg ikke. Statistikker kan vise meget forskelligt. Det kan også være et udtryk for, at jeg dømmer det, som andre overser, men jeg vil ikke forholde mig til mine kollegaer, siger Michael Johansen.

Tidligere topdommer Kim Milton Nielsen forsvarer Michael Johansens kendelse, omend han kalder det en sort/hvid tolkning.

- Tager man lovbogen meget firkantet, er det rigtigt nok dømt. En spiller, der sparker, før der er fløjtet, har en utilbørlig optræden. Det koster en advarsel, og to advarsler giver en udvisning. Umiddelbart virker det måske ikke så logisk, og det er også en meget sort/hvid tolkning. Nogle gange kan en dommer bare også føle sig totalt til grin, hvis han har givet besked om, at der ikke må sparkes, og han så gør det alligevel, og desuden kan der være skærpende omstændigheder, som hvis spilleren har været provokerende, siger Kim Milton Nielsen.