Dødslisten: Zarens næste offer i Chelsea

Rafael Benitez sætter sig nu i et af de mest utaknemlige trænersæder i Europa, efter Chelsea i går fyrede Roberto Di Matteo oven på nederlaget til Juventus

Triumf i Champions League i forsommeren og en god start på sæsonen i Premier League var ikke nok for Roberto Di Matteo til at beholde sit job som manager i Chelsea. Den korthårede italiener med de asiatiske ansigtstræk fik sparket kl. 4 onsdag morgen efter 0-3 til Juventus i Champions League.

I stedet hentede Roman Abramovich den tidligere Liverpool-manager, spanieren Rafael Benitez tilbage til Premier League, foreløbigt på en aftale frem til næste sommer.

- Ejeren og bestyrelsen mener, at vi hermed har fundet en mand med den nødvendige erfaring på højeste niveau, der øjeblikkeligt kan træde ind og hjælpe os med at opnå vores mål, skriver Chelsea på klubbens hjemmeside.

Den 52-årige Benitez bliver den niende manager for Chelsea, siden den stenrige russer, Roman Abramovich, overtog London-klubben i 2003.

Rafael Benitez begynder arbejdet hos allerede i dag, og BBC mener, at den korte kontrakt skal bane vej for, at Chelsea kan hente den p.t. ledige Josep Guardiola til jobbet på en permanent aftale Guardiola førte FC Barcelona til Champions League-titler i såvel 2009 som 2011.

  

FILES PORTUGAL SOCCER RAFAEL BENITEZ_BENITEZ
Rafael Benitez (Photo: Manuel de Almeida)
   
RAFAEL BENITEZ
Trænerkarriere:
Real Madrid B (1994-95), Real Valladolid (1995- 96), Osasuna (1996-97), Extremadura (1997-99), Tenerife (2000-01), Valencia (2001-04), Liverpool (2004-10), Inter (2010) Titler: Spansk mester (2002 og 2004), UEFA Cup’en (2003), Champions League (2005), UEFA Super Cup (2005), FA Cup (2006), Klub-VM (2010)

Her er alle de tidligere Chelsea-managers, som Roman Abramovich har ofret, fordi de af den ene eller anden grund ikke levede op til hans forventninger.

  

AVRAM416
Avram Grant (Photo: YURI KOCHETKOV)

AVRAM GRANT - 247 dage fra september 2007 til maj 2008

Kampe: 54 (36-13-5): Sejrs-snit på 67 procent
Titler:
Ingen, men nummer to i både Premier League, CL og Liga Cup

Kom ind i klubben i kraft af sit personlige venskab med Roman Abramovich, der gjorde ham til fodbolddirektør. Blev den første mand i sædet efter afskeden med ’The Special One’, Jose Mourinho. Han blev den første israelske træner i Premier Leagues historie, og han var ikke et specielt populært valg blandt klubbens fans. Det fyldte en del, at han ikke havde de højeste træner-uddannelser, og der gik historier fra spillertruppen om, at hans metoder muligvis havde været gangbare 25 år tidligere. Han fik holdet i CL-finalen, som dog blev tabt i silende regn i Moskva til Manchester United - det var den kamp, hvor John Terry gled i straffesparkskonkurrencen. Tre dage senere var han fyret og takkede nej til at vende tilbage til sit gamle job

Efter Chelsea:
Manager i Portsmouth, West Ham og nu Partizan Beograd

  

Luiz Felipe ScolariLuiz Felipe ScolariLuiz Felipe ScolariLuiz Felipe ScolariLuiz Felipe Scolari
Luiz Felipe Scolari (Photo: Andrew Boyers)

LUIZ FELIPE SCOLARI - 223 dage fra juli 2008 til februar 2009

Kampe:
36 (20-11-5): Sejrs-snit på 56 procent
Titler:
Ingen - afsluttede ikke sæsonen

Scolari var et af verdens varmeste trænernavne, da han tog Chelsea-jobbet. Havde i 2002 gjort Brasilien til verdensmestre og siden lavet fine resultater som portugisisk landstræner. Scolari blev ved sin tiltræden i klubben blandt andet citeret for, at pengene skam også var én af grundene til, at han havde sagt ja til jobbet. Han hentede portugisiske Deco til, men måtte frustreret erkende, at det ikke lykkedes at købe Robinho i Real Madrid. Det forhindrede dog ikke, at han kom fornuftigt i gang i jobbet, men da julen og vinteren kom, mistede han og Chelsea pusten, og han blev fyret på grund af både resultater og præstationer, som bekymrede på et nøgletidspunkt i sæsonen, da Chelsea havde tabt 0-2 i Liverpool for derefter kun at få 0-0 hjemme mod Hull.

Efter Chelsea:
Manager i Bunyodkor i Uzbekistan og Palmeiras i Brasilien, hvor han blev fyret i september i år.

  

Guus HiddinkGuus HiddinkGuus HiddinkGuus Hiddink
Guus Hiddink (Photo: Lee Smith)

GUUS HIDDINK - 103 dage fra februar 2009 til maj 2009

Kampe: 22 (16-5-1): Sejrs-snit på 73 procent
Titler: Vinder af FA Cup’en

Selv om Hiddink kun var i klubben i godt 100 dage, satte hollænderen et enormt aftryk. Han kom til på et tidspunkt, hvor han var meget succesrig som russisk landstræner, og dette job ønskede han at beholde. Derfor var han også kun en midlertidig løsning i klubben, hvilket han havde gjort klart inden sin tiltræden. Det var også gennem det russiske landstrænerjob, at Abramovich kendte Hiddink. Han leverede en fremragende statistik i sine 22 kampe i klubben med bare et enkelt nederlag, og britiske kommentatorer hyldede den forvandling af holdet, han stod for. At Hiddink havde grebet om omklædningsrummet blev understreget af, at bærende spillere i flere omgang tryglede ham om at forlænge med klubben, og at han i afskedsgave af truppen fik et indgraveret ur og en trøje med alle spillernes navne på

Efter Chelsea: Landstræner i Rusland, Tyrkiet og siden februar i år træner i den russiske klub Anzhi.

  

FBL-ENG-PR-CHELSEA-TOTTENHAM_ANDRES_VILLAS_BOAS
Andre Villas-Boas (Photo: CARL COURT)

ANDRÉ VILLAS-BOAS - 256 dage fra juni 2011 til marts 2012 

Kampe: 40 (19-11-10): Sejrs-snit på 48 procent 
Titler:
Ingen - afsluttede ikke sæsonen

Den unge og ambitiøse portugiser, der vandt Europa League og mesterskabet med FC Porto, og som også var kendt som Mourinhos lærling, skulle nu bringe charmen tilbage til Chelsea. Der var lagt op til en lille revolution af klubben, hvor man langsomt skulle sikre et generationsskifte, men også søgte en ny og mere Barcelona-inspireret spillestil i jagten på endelig at vinde Champions League. Villas-Boas havde papirerne i orden fra årene i Porto, men det gik hurtigt galt i Chelsea, hvor holdet allerede i efteråret tabte flere nøglekampe til rivalerne i toppen, og da den unge træner efter 0-2 til Everton i februar 2012 inddrog spillernes fridag som straf, gravede han formentlig sin egen grav. Rutinerede spillere gik til Abramovich og beklagede sig over træneren, der ikke oplevede støtte fra klubben, men fremstod ensom. Hans kontroversielle startopstilling i en CL-udekamp mod Napoli (uden Lampard, Essien og Ashley Cole) medførte prompte et krav om en forklaring fra Abramovich. Holdet tabte, og det samme skete i den følgende Premier League-kamp mod West Bromwich, og så var den gyldne dreng færdig.

Efter Chelsea:
Ansat som manager i Tottenham før denne sæson

  

FBL-EUR-C1-CHELSEACarlo AncelottiCarlo Ancelotti
Carlo Ancelotti (Photo: Paul Currie)

CARLO ANCELOTTI - 690 dage fra juni 2009 til maj 2011

Kampe:
109 (67-20-22): Sejrs-snit på 61 procent
Titler:
Engelsk mester i 2009/10, FA Cup-vinder i 2009/10 og vinder af Community Shield i 2009

Italieneren mærkede, at ingen kan leve på fortiden i en klub som Chelsea, da han blev fyret efter kun at være blevet nummer to i Premier League i 2011 og være røget for tidligt ud af Champions League. Glemt var den første sæsons succes, hvor holdet vandt mesterskabet med et points forspring til Manchester United og efter at have sat ny scoringsrekord i ligaen med 103 mål på en sæson. Den tidligere AC Milan-træner blev fyret med et år tilbage af sin kontrakt og efter nok at have skabt mange fine resultater, men Chelsea var ikke blevet et mere sexet hold i hænderne på Ancelotti.

Efter Chelsea: Blev i december 2011 ansat som manager i Paris Saint-Germain

  

FBL-ENG-PR-EUR-C1-CHELSEA-DIMATTEO-FILES__Roberto Di MatteoRoberto Di Matteo
Roberto Di Matteo (Photo: ODD ANDERSEN)

ROBERTO DI MATTEO - 262 dage fra marts 2012 til november 2012

Kampe: 21 (13-5-3): Sejrs-snit på 62 procent
Titler:
FA Cup’en og Champions League 2012

Roberto Di Matteo vil for altid blive husket som manden, der omsider forvandlede de tunge investeringer i truppen til en triumf i Champions League, men for mange huskes sejren ikke for sin skønhed. Både i semifinalerne mod Barcelona og i finalen mod Bayern München var det et ekstremt defensivt Chelsea-mandskab, der forsvarede sig i mål. Men Di Matteo fik samlet holdet sammen efter Villas-Boas-perioden, han gav gamle støtter som Lampard, Terry og Drogba centrale roller og lykkedes på den korte bane, hvilket gav ham en to-årig kontrakt med klubben. Chelsea-ledelsen kunne dårligt komme uden om den tidligere Chelsea-spiller, der da også fik en fin start på årets Premier League, men som altså i går blev fyret på grund af skuffende resultater den seneste tid.

Læs også: