KØB PLUS!

Det nye Brøndby

KOMMENTAR

Så ramte Brøndby da en positiv tendens. På banen.

Syv point i tre kampe. Og bortset fra de første 45 minutter mod Silkeborg en masse brøl i holdets spilattitude.

Det bedre Brøndby-spil aflæses nemt i statistikken. Flere boldaktioner på banens forreste to tredjedele og mindre nusseri i egen bagkæde. Der er flere fremadrettede pasninger og flere vundne bolde på banens forreste tredjedel.

Det sidstnævnte ligner nu den største plusforandring. Brøndby virker atter tro mod klubbens klassiske adelsmærke, det glubske og risikovillige pres højt på banen. Igen mod Horsens med fire-fem spillere i pres og igen med vild intensitet i bestræbelserne på genrerobringer oppe i smasken på modstanderne.

Det nye Brøndby? Ah, vi får se.

Men man skal næppe bruge ret meget Sherlock Holmes for at fornemme, at Brøndby ikke længere er relevant for toppen af dansk fodbold, heller ikke selv om det går klubbens vej i november måned.

På det grundlag står mange mennesker og råber, at landets sportsredaktioner skriver alt, alt for mange linjer om doktoren Per Bjerregaards livsværk.

Fair nok. Det er en smagssag.

Klubbens generelle deroute er nu - efter mine bedste begreber - en episk omgang.

Klubben er også stadig en motor for Superligaens attraktionsværdi og kan tiltrække tv-seere som ingen anden klub i landets bedste række. I den seneste tid har Brøndby et par gange været reduceret til andetvalg, når tv-stationerne har fordelt goderne. Man har troet mere på FCKs værdi.

Men Brøndby vinder stadig mest interesse, og når man spørger, hvorfor tv-stationerne altid vælger Brøndby til de mest interessante kamptider, er det jo, fordi det faktuelt er forbundet med markant færre tv-seere, hver eneste gang man prøver noget nyt.

Tv-seerne er ikke færdige med Brøndby, og tv-stationerne gider da ikke miste store penge på at fravælge en sikker seer-succes.

Jeg er heller ikke færdig med Brøndby. Slet ikke.

Vi blev før weekenden præsenteret for endnu en voldsom nyhed fra klubbens ledelse. Der er foretaget en enorm nedjustering af forventningen til årets resultat - fra »et mindre underskud« til et besvimende minus på knap 250 mio. kr.

Det var ikke engang den væsentligste nyhed. Den sensationelle manøvre er selvfølgelig ændringen af klubbens berømte aktiestruktur. A-aktionærerne i klubben har skriftligt accepteret, at de nuværende aktieklasser lægges sammen, hvorfor klubbens strategi ikke længere er beskyttet af de lokale veteraner, som gennem generationer skabte klubbens fremdrift.

Det er et helt rent opgør med klubbens mest grundlæggende filosofi og en afsked med alt, hvad Brøndbys ledere har forsvaret i årevis - mens en masse andre klubber har åbnet for fremmed kapital og har taget den risiko, det kan være at blive genstand for en lunefuld storinvestors skøre planer.

Klubben er nu til salg som de fleste andre klubber.

Brøndbys kerne, Brøndbys selvforståelse som familiernes forening, det lokale sammenhold, er sat til salg. Det gør man kun, hvis det eneste alternativ til denne revolutionerende udvikling var ... udslettelse.

Den nye aktiestruktur er for mig en af de mest definerende udviklinger i klubbens historie. Det er en udvikling, der vil præge Brøndby i lige så høj grad, som uforglemmelige kampe mod Frankfurt, Roma og Liverpool har skubbet klubben fremad. Ingen aner, hvad dette ender med.

Vi ved kun med sikkerhed, at Brøndby ikke længere er, hvad Brøndby altid har været. Og det er i hvert fald 'det nye Brøndby'.

Hvordan nåede vi så hertil? Hvordan lykkedes det Brøndby at nå frem til et opgør med klubbens eget grundlag? Der er 1.000 meninger. I guder, det er forsøgt mange gange at komme tættest på et svar.

Jeg ved kun, at svaret umuligt kan forklares i en avisklumme, selv om det er blevet forsøgt så mange gange.

Det kan ikke isoleres til et mindre persongalleri. Vi kan ikke slå ned på en dato og sige, at det var her, det begyndte. Det kan ikke slås til side med, at Brøndby »ikke fulgte med tiden.«

Det er alt sammen forsøgt, men jeg tror ikke på, at et enkelt navn eller en enkelt begivenhed havde en særligt kickstartende effekt.

Jeg ved, at Brøndby i mere end tre årtier dyrkede kernen og familiestrukturen i en grad, så alle vidste, hvordan det gik juniorerne og ynglingene. Og jeg tror, at kernen på 500 forskellige måder blev forsømt, da man gennem 00erne i bestræbelsen på at matche FCKs glimmer blev mere forelsket i overfladen - således at man under det lækre trænernavn Michael Laudrup pludselig beskæftigede sig med kulturkamp, talenters forsvinden og troede på spillere, der var bedøvende uinteresseret i juniorer og ynglinge.

Men pointen er, at det blev forsømt på 500 forskellige måder - og at det nok vil være respektløst at isolere problemet til en enkelt beslutning eller fem.

Man skal bruge hele farveladen for at nå hertil.

Nu ved vi kun, at der ikke er en vej tilbage. Brøndby er til salg. Kernen er nu, hvad den største investor ønsker sig. Og det er sørme mere perspektivrigt end syv point i tre kampe og et presspil, der pludselig virker.

Flemming Fjeldgaard er sportsredaktør på Berlingske. Du kan også følge ham på twitter.com/ffjeldgaard

Din kommentar

Kommentarer

Armen vil du da holde k...

Skrevet af Anonym, Mandag den 26. november 2012, 19:27

Helt ærligt! Nu har vi i godt og vel otte år (lige så lang tid som Brøndbys krise (dvs. alt under nr. 1 i ligaen)), hørt samtlige sportsjournalister skrive spalte op og spalte ned, om: "at nu må den gamle garde ud, og nye mere moderne folk ind".

Det gør man så, og hvad skriver Flemming Fjeldgaard: at de sælger ud og har tabt sig selv!! Come on... BIF har gjort det eneste rigtige. Kun ved at forny sig, kan de viderføre sig selv. Er det ensbetydende med, at det er en helt anden klub? Nej!

Forza Brøndby

Hetz..?

Skrevet af Anonym, Mandag den 26. november 2012, 17:07

Personligt har jeg svært ved at se hetzen. Personligt mener jeg, FF i høj grad vil BIF det god.
Måske artiklen kunne have fokuseret lidt mere på spillet, for det viser da en kæmpe forandring. eksmeplificeret ved Makienoks Laudrup driblinger - wut? Ja, det går nok hurtigt over - og JK's brysttæmning, lob over modstander der presser, og afleverings-segment.
Helt ærligt; I skal da være blinde for ikke at kunne se forandringen. :)
I øvrigt kan jeg sige uden bæven, at det var der i 00'erne problemerne startede; da man troede købe fodbold var vejen frem, det hele glippede. Ja, den sidste mester træner i BIF startede miseren, som nu forhåbentlig er stoppet. Hør bare tilskuerne; hele kampen igennem skråler de som i BIF's fællesskabs-velmagtsdage og selvforståelsen er endnu en gang på plads, hvor den hører hjemme. Troede de virkelig man kunne pibe sig til resultater, som i Parken..? ;) Nej,vel....

Brøndby

Skrevet af Anonym, Mandag den 26. november 2012, 14:50

Det var ihvertfald DEJLIGT se Onside holdet i går med Jesper Grønkjær og den komplet latterlige "ekseprt" til Peter Kjær IKKE kunne hovere over Brøndby IKKE vandt.

Nu var alt pludseligt "fryd og gammelt" - jeg brækker mig over den Onside redaktion med ham Dan Glatnakke som indikeret FCK FAN.

Hold jer dog til FCKs klampe nu I er gift med dem.

BT - de snakker bare - bare ikke i SKATTEKOMMISIONSDOMSTOLEN - her er d herrer Bruchmann Skaaning Andersen og ikke mindst deres "hund" Andersen totalt stumme, døvstumme og bare dumme at iagtage.

Brøndby

Skrevet af Anonym, Mandag den 26. november 2012, 14:48

Hvis I ikke havde Brøndby, hvad skulle der så stå I alle aviserne. Brøndby if og Bjarne Riis er snart det eneste er bliver gået op i. Det er pressen der er med til at gøre det svært for begge. Jeg er træt af at læse alt jeres lort om hvad de skal gøre og hvad de mangler svar på. Bt og EB er nok de eneste der gider at gå op i det.Stop jeres hetz.

Brøndby

Skrevet af Anonym, Mandag den 26. november 2012, 14:48

Hvis I ikke havde Brøndby, hvad skulle der så stå I alle aviserne. Brøndby if og Bjarne Riis er snart det eneste er bliver gået op i. Det er pressen der er med til at gøre det svært for begge. Jeg er træt af at læse alt jeres lort om hvad de skal gøre og hvad de mangler svar på. Bt og EB er nok de eneste der gider at gå op i det.Stop jeres hetz.

Bundby er ved at gå på røven

Skrevet af Anonym, Mandag den 26. november 2012, 14:12

Hvad vil i skrive næste uge, når Bundby har tabt igen, og ligger alvorlig til nedrykning.

Trættende

Skrevet af Anonym, Mandag den 26. november 2012, 13:39

Nu må det høre op, det er så trættende læsning det der, der er jo intet nyt i det du skriver, det er gentagelse på gentagelse,

Morten Crone og Peter Bruchman har bragt artikler der har nøjagtig samme ordlyd for mindre end et par dage siden, må sige at klichen om at det er de dårligst rangeret jounalister der bliver ansat i sports henseende, runger højt og tydeligt for tiden.

I siger alle det samme, jo vist måske der en vis sandhed idet, men prøv dog for en gangs skyld at ændre indgangsvinkel.

Der er ingen tvivl om at Brøndby IF er i suppedassen, men for s.... da, det er fuldstændig ligegyldigt efterhånden, hvornår det startede og hvorfor!
Sagen er at Brøndby IF ENDELIG har ageret og gjort op med gamle stopklodse, ikke nok med det præsterer spillerne pludselig også.

Uanset ser livet i Brøndby noget lysere ud end for bare en uge siden.
FOKUSER PÅ DET.

tja

Skrevet af Anonym, Mandag den 26. november 2012, 13:33

He he det så sjovt med brøndby det hver gang de taber en masse kampe og så vinder de 1 som igår og så kan de det hele..Dog er bt helt vilde med og dække det..Folk sige nu er de tilbage osv og jo de spillede godt igår..Men om en kamp er Mike Jensen væk,Det er vinterferie,Måske blir andre soldt da deres konragter udløber til sommer,Skal brøndby ha lidt mønt må de sælges,Men er de noget værd??Har brøndby råd til og købe en ny midtbane mand der kan tage over efter mike??Svaret er nej..Kan brøndby vinde uden Mike J??Jeg tror det ikkeJeg tror sku de rykker ned Det er sket for meget uro i for lang tid..Jeg mener ikke Turbo bent og Auri er gode nok..Blir sjovt og se i foråret når de ikke har deres bedste spillere mere

Træt...

Skrevet af Anonym, Mandag den 26. november 2012, 14:03

Jeg er virkelig træt af at der bliver skrevet op og ned omkring Brøndby af læsere af artiklerne.
Prøv lige at læs din egen artikel 11/26/2012 - 13:33

Kommaer, punktumer, nye linier og ikke mindst et utal af stavefejl som gør at jeg ihvertfald ikke gider at støtte mig igennem det du skriver og derfor er det spild af alles tid - fordi det ikke giver nogen mening, andet end, det er tydeligt at du ikke kan lide BIF.

Jeg er Brøndby fan, har været det siden sidst 80'erne - jeg er af den tro, hvis Brøndby fortsætter den type spil som vi har set de sidste 3-4 kampe, så kan det give en del flere point = overlevelse. Men afgang af Mike Jensen giver bekymring.

At du ovenover skriver at nu er medierne luderglade over sejren i går er absolut ikke sandt - men ingen undren, du kan sikkert ikke læse en artikel uden at tro det hele handler om alle andre end den du holder med.

Endnu mere træt...

Skrevet af Anonym, Tirsdag den 27. november 2012, 12:59

Jeg er endu mere træt end du er, af altid at skulle læse forsmåede brøndbyfans' bitre kommentarer, hver evig eneste gang der bliver bragt en smule kritik af deres elskede Brøndby.

Der er for helvede intet usandt, usagligt, hadsk eller fjendsk i det FF skriver. Tag jer sammen og indse at Jeres klub er i STORE problemer, og at vundne og uafgjorte kampe mod tre af superligaens ringeste mandskaber på ingen måder bringer jer ud af krisen. Der skal meget mere til. Men som det altid er med jer bif-fans, så skal det bare gå godt i to kampe, så er I igen verdens bedste. Wake up!