Udenlandske klubber følger som aldrig før den danske talentudvikling. UEFA-regler sender engelske, tyske og hollandske klubber på spillerjagt i Danmark, og det er ungdommen, de går efter.

Fem danske talenter under 18 år skrev i vinterens løb under med udenlandske klubber. En tendens, hvor bølgen stadig samler kræfter og endnu ikke har toppet - så langt fra. På den ene side kan det ses som rovdrift, når Europas storklubber trækker trawl efter morgendagens stjerner.

På den anden side udgør udvikling af fodboldtalenter og salg heraf et nyt og tiltrængt indtægtsområde for de økonomisk klemte danske Superligaklubber.

Årsagen er det europæiske fodboldforbund UEFAs regler om, at alle klubber i de europæiske klubturneringer skal have otte spillere i truppen som er trænet lokalt. Definitionen på lokal er, at en spiller skal have været tre år i det pågældende land før det fyldte 21. år.

Motoren i regelsættet fra 2008 er at motivere selv fodboldens tungeste budgetter til at investere i talentudvikling frem for at bidrage til den transferspiral af stadigt stigende priser på fodboldspillere og køb af udenlandske spillere. Især det engelske landshold har gennem 00erne betalt prisen for en stagneret talentudvikling.

Men Chelsea, Twente, HSV og andre benytter påbuddets indbyggede kattelem og henter i stedet udenlandske talenter i stort antal i en tidlig alder, så kravene om tre år i det pågældende land før spillerens 21 års fødselsdag kan imødekommes. Det betyder, at spillere som Christian Nørgaard forlod Lyngby til fordel for HSV, FC Københavns Kenneth Zohore skiftede til Fiorentina, Lasse Vigen Christensen blev købt i FC Midtjylland af Fulham og Brøndbys Andreas Christensen og Pierre Emile Højbjerg skifter til Chelsea og FC Bayern.Det er en udvikling, som deler vandene.

I FC Midtjylland, hvor 76 procent af førsteholdstruppen er spillere af egen avl, ser cheftræner Glenn Riddersholm helst, at talenterne takker nej til udlandet men med forbehold.

- Jeg er ambivalent omkring det. Jeg forstår godt, at salg af unge spillere er et interessant indtægtsområde for klubberne, og der er en økonomi især i disse finanskrisetider, som skal hænge sammen. På den anden side så frygter jeg også, at spillere, som ikke er klar til det, kommer til udlandet for tidligt, så jeg anbefaler vores unge spillere at blive. Der bliver lagt udviklingsplaner for dem, og vejen til førsteholdet er ikke så lang i FCM, siger han.

Glenn Riddersholm har mere end 25 års erfaring med arbejde med unge fodboldspillere -blandt andet som U17-landstræner, hvor han gav debut til Ajax-spillerne Nicolai Boilesen og Christian Eriksen. Netop de to fremhæver han, som de gode eksempler på talenter som tog chancen.

- Hvis man skal slå igennem i udlandet i så tidlig en alder, så skal man være gjort af et særligt stof. Det er de to. Andre, som ikke har den samme mentale ballast, får en hård tid i udlandet, hvor det er en meget mere kynisk verden. Slår du til, får du chancen, og hvis ikke, så ryger du ud igen. Der er ikke den samme pædagogiske tilgang til tingene som i Danmark, og så er det min påstand, at de danske talenttrænere er fuldt på højde med de udenlandske og ofte bedre, så som ung spiller kan man lære rigeligt i Danmark, indtil tiden er rigtig. Jeg tror, for eksempel en Winston Reid, når han en time før kampstart i West Ham ikke ved om, han skal spille eller ej, er glad for sin Superliga-erfaring, når træneren kommer ind og peger på hver enkelt og siger, du spiller, eller du går på tribunen.

Hos Lyngby Boldklub ser man muligheder i tendensen. Her solgte man for et millionbeløb Christian Nørgaard til tyske HSV i januar måned, og det er ikke sidste gang, at en fodboldspiller i en tidlig alder forlader Lundtoftevej.

- Vi mærker en kraftig stigning i efterspørgsel og opmærksomhed omkring vores unge spillere, siger klubejer Torben Røsler.

- Det er dels resultatet af UEFAs regelændring og dels en forbedret talentudvikling hos os, og det er min vurdering, at man fremover vil se flere unge spillere forlade os til fordel for udlandet, men også at flere af vores egne kommer hurtigere ind omkring førsteholdet. Det er en balance, der skal findes.

I en tid, hvor det er småt med salg af etablerede spillere fra Superligaen til udlandet, er salg af ungdomsspillere med stor sandsynlighed det nye sort, når det kommer til transferindtægter.

- Det er en udvikling, som Superligaklubberne skal agere efter, og det er mit helt klare indtryk og overbevisning, at flere og flere danske klubber vil gå den vej og se salg af talenter som et nyt indtægtsområde, siger Røsler.

De næste talenter på vej til gaten med store udlandsdrømme ligner Lyngbys Emil Larsen, AaBs Lucas Andersen og FC Midtjyllands Jesper Juelsgaard.