Danske dommere har ved flere gange bragt sig selv i uheldigt søgelys med nogle meget kontroversielle afgørelser. Tirsdag aften var Manchester City-manager Roberto Mancini voldsomt utilfreds med Peter Rasmussens kendelser i kampen mod Ajax, men tidligere har andre danske dommere også fået ørerne i maskinen.

Henning Lund Sørensen, Spanien-Jugoslavien, VM 1982

Det skulle have været den danske dommers stjernestund, da han blev udpeget til at styre kampen mellem de spanske værter og Jugoslavien, der dengang blev regnet for en af outsiderne til VM-titlen. Danskeren blev endda regnet som en mulig finaledommer.

Men Lund-Sørensen havde åbenbart lidt for travlt med at sige tak for gæstfriheden til Spanien, som blev tilkendt et straffespark, selvom alle på tv-billederne kunne se, at forseelsen blev begået to meter uden for feltet. Oven i købet blev det første spanske forsøg fra pletten skudt forbi mål, men så krævede Lund-Sørensen, at der blev sparket om, fordi han mente, at den jugoslaviske målmand Dragan Pantelic havde bevæget sig for tidligt. Det var forbudt dengang - også selvom det sjældent blev dømt. På andet forsøg scorede Juanito - og så var der ellers ikke flere VM-kampe til den danske dommer. Spanien vandt i øvrigt kampen 2-1, så på de spanske forsider stod der 'Gracias, señor Sorensen' dagen efter.

Kim Milton Nielsen, England-Argentina, VM 1998

Kim Milton Nielsen var manden, der overtog rollen som Danmarks internationale dommerprofil efter Peter Mikkelsen. Milton kom for alvor i internationalt fokus, da han dømte England-Argentina under VM 1998 i Frankrig. Her blev han den mest hadede mand i England, da han viste hele nationens daværende darling ud. David Beckham fik direkte rødt af danskeren, fordi han efter at være blevet nedlagt af Diego Simone, liggende på maven sparkede bagud efter argentineren. Det var ifølge Milton nok til, at Beckham skulle i bad før tid.

England endte med  tabe kampen og ryge af VM efter forlænget spilletid og straffespark. Milton blev i øvrigt senere brugt i en Synoptik-reklame, fordi han havde undladt at dømme straffe i situation, hvor FCKs Todi Jónsson i en kamp mod Brøndby følte sig snydt for et straffespark.


Jens Larsen, Italien-Kroatien, VM 2002


Ikke bare en, men to gange var Jens Larsen lige lidt for frisk med flaget, da han passede den ene linje i VM-kampen mellem Italien og Kroatien. Først hævede han flaget for en offside på Christian Vieri, og så underkendte dommer Graham Poll det efterfølgende mål.

I overtiden hævede den danske linjedommer igen flaget, fordi han mente, at Filippo Inzaghi begik frispark, inden han scorede, og så fik italienerne igen et mål underkendt og endte med at tabe kampen 1-2.

Dagen efter var Jens Larsen mand nok til at beklage sin fejl:

- Det er helt tydeligt, at der ikke er offside, men det går altså hurtigt derinde, og da jeg vinker, er jeg 100 procent sikker på, det er rigtigt. Det er først, da jeg kommer tilbage på hotelværelset og ser TV-billederne, at der ikke er offside, og det bøjer jeg mig for, sagde danskeren og fastslog, at TV-optagelsen gav ham ret i, at der var frispark i situationen med Inzaghi.

Fejlene var ikke større end, at han fortsat fik store internationale opgaver, og således stod han igen på linjen ved Champions League-finalen i 2004, hvor Kim Milton i øvrigt havde ansvaret som hoveddommeren.