Han skulle have været fodboldens nye ansigt. Den logiske præsident, når det engang kom så vidt. Europæer med blåt fodboldblod i årerne og en fænomenal karriere.

Hvis der nogensinde har været en spiller, som ubesværet kunne stille fodboldstøvlerne på hylden og iføre sig et stramtsiddende jakkesæt og blankpudsede sko på magtkorridorernes bonede gulve, var det Michel Platini.

Sådan så det ud. Selv da fodboldens verdensforbund blev ramt af korruptionsanklager, af arrestationer, af FBI-ransagninger og til sidst et rødt kort til den nyligt genvalgte præsident Sepp Blatter.

Alt det snavs så Michel Platini ud til at være hævet over. Lidt på samme måde som han i 1980erne kunne rulle sig ud på en fodboldbane, hvad enten det var for Frankrig eller i en kinddans hos Den Gamle Dame i Juventus. Med elegance, visioner og evner til at være ledestjerne i et kollektiv af individualister.

De kvalifikationer kan man komme langt med. Og når man tre gange er kåret som verdens bedste fodboldspiller, skader det heller ikke sagen. Tænk på Michael Laudrup i internationalt bredformat og vi er ved at være der. Michel Platini kunne have været en drøm af en fodboldboss, hvis ikke der lige var det med pengene.

Da den schweiziske chefanklager Michael Lauber begyndte sin finbørstning af FIFAs regnskaber, dukkede der et hul op på godt og vel 13 mio. kr.

Det viste sig at være penge, Michel Platini havde modtaget. Lidt udenom det hele. Under bordet. Som del af en såkaldt ’mundtlig aftale’ mellem ham selv og den skandaleramte og ekskluderede FIFA-præsident, Sepp Blatter.

Ifølge den schweiziske undersøgelse modtog Platini de to millioner schweizerfranc i februar 2011. Ganske kort tid før han skrinlagde sine planer om at stille op som modkandidat ved FIFAs præsidentvalg og dermed gav Blatter lidt af en friløber på sin vej mod en ny regeringstid. Sågar med Platinis helhjertede støtte.

Michel Platini har ikke nægtet at have fået pengene. Spørgsmålet er i højere grad, hvordan og hvorfor.

Den pæne del af forklaringen er, at den 60-årige franskmand var en slags rådgiver for Sepp Blatter fra 1998 til 2002. Den mere ømfindtlige del af forklaringen er, at Platini først så sent som i 2011 modtog beløbet.

Den slags kræver en såkaldt god begrundelse. Ikke fordi det nødvendigvis er kriminelt, men fordi det er uetisk, uigennemsigtigt, og fordi det lader en motivtolkning ligge til ethvert halvgyldent højreben.

Var det reelt betaling for at trække kandidaturet fra det forestående FIFA-præsidentvalg og for at veje ind med både navn og renommé til støtte for Blatters magtfuldkomne regime.

»Det faktum, at pengene faldt et par måneder før FIFAs præsidentvalg, er irrelevant, eftersom jeg ikke havde planer om at stille op,« sagde Platini i weekenden til nyhedsbureauet AFP.

Skal man tro Platini, skyldes den forsinkede betaling af konsulenthonoraret det faktum, at FIFA i slutningen af 1990erne led under en anstrengt økonomi, og at pengene derfor først faldt ni år efter aftalen kom i stand.

»Blatter informerede mig om, at jeg ikke umiddelbart kunne få alle pengene for mit arbejde på grund af FIFAs finansielle situation,« lyder forklaringen fra den franske fodboldlegende, der har kaldt undersøgelsen og dens bevismateriale for ’rystende svage’.

Sepp Blatter, der i forvejen er suspenderet i 90 dage og reelt er hårdt ramt af FIFAs skandaløse forhold, har via sin advokat ladet vide, at ’der ikke er tale om embedsmisbrug, ulovligheder eller lignende’.

Hvor sagen ender, tør de færreste spå om. Men i en fodboldverden, som altid har været stærkt forankret i Europa, kan det betyde nye magtstrukturer med et helt andet snit. En ny verdensorden, hvor det stadig er pengene, der taler højt og magtfuldt. Uden nødvendigvis at viske tavlen ren.

Ganske vist lykkedes det Sepp Blatter med overraskende stor majoritet at blive genvalgt ved kongressen i maj. Men den midlertidigt indsatte Blatter-afløser, camerouneren Issa Hayatou, kan sammen med olie-sheikerne Salman fra Bahrain og Ahmad fra Kuwait vise sig at blive de nye mænd i fodboldens top og så vil Europas stemme pludselig være et anderledes ubetydeligt pip i det store kor.

FIFA-skandalen eksploderer 26. maj, da det amerikanske forbundspoliti, FBI, arresterer ni nuværende eller tidligere officials og fem medlemmer af eksekutivkomitéen.

● FBI har med hjælp fra en såkaldt whistleblower, amerikaneren Chuck Blazer, fået oplysning om store pengestrømme. Når FBI er inde i sagen, skyldes det formodningen om, at amerikanske banker er blevet brugt.

● Anklagen lyder på hvidvask af penge, bestikkelse og korruption for et samlet beløb på 150 mio. kr.

Bestikkelsespengene er angiveligt blevet brugt til at sikre, at fodboldturneringer og tv-rettigheder er endt på bestemte hænder. Det menes at kunne være en del af grunden til, at man har valgt at henlægge stærkt kritiserede slutrunder i Rusland i 2018 og Qatar i 2022.

● Anklageskriftet mod de fremtrædende FIFA-delegerede omfatter beskyldninger i en periode på 24 år fra 1991 til 2015.

● Anklagerne berører blandt andet også tildelingen af VM i 1998 og 2010 til henholdsvis Frankrig og Sydafrika. Sidstnævnte har afvist og kræver beviser for anklagerne.

● Sepp Blatter selv har afvist at kende til forholdene, der har fundet sted i en periode fra 1991-2015. Blatter er ikke formelt anklaget for noget, men er foreløbig blevet suspenderet i 90 dage efter at være blevet valgt for yderligere fire år ved det seneste præsidentvalg i Zürich.

● Også FIFAs belgiske generalsekretær Jerôme Valcke har for nylig måttet trække sig efter beskyldning om at have solgt billetter under bordet til en VM-slutrunde og selv have fået del i fortjeneste.

● Michel Platini er kommet i søgelyset, fordi han angiveligt har modtaget et honorar på 13 mio. kr. uden anden form for fakturering end en mundtlig aftale med Sepp Blatter selv. Hidtil er det ellers lykkedes Platini at holde sig uden for den værste del af FIFA-skandalen, selv om hans nære forbindelser til fodboldens nålestribede magtelite har været veldokumenteret.

● Den 60-årige franskmands vej til den absolutte fodboldtop har ellers lignet en ekspeditionssag. Som præsident for UEFA, det europæiske fodboldforbund, har Michel Platini luftet markante synspunkter og iværksat Financial Fair Play-initiativet for at komme overforbrug og spillerindkøb med højrøde tal på bundlinien til livs.