DBU overvejede i maj måned at melde sig ud af det internationale fodboldfællesskab, der torsdag blev ramt af endnu en skandale.

Kaosset raser i den internationale fodboldverden. Tidligere torsdag blev både FIFAs præsident Sepp Blatter og UEFAs ditto, Michel Platini, suspenderet af FIFAs etiske komite grundet en mistænkelig pengeoverførsel de to imellem på to millioner schweizerfranc (næsten 13,6 millioner kroner, red.).

Suspenderingen af de to kransekagefigurer er blot den seneste af en lang række skandaler i og omkring det internationale fodboldforbund FIFA. Det nye er, at også UEFA og præsident Michel Platini, der tidligere har modtaget støtte fra Danmark og Dansk Boldspil-Union, DBU, nu også er en del af moradset.

Jesper Møller kalder suspenderingen naturlig.

»Det er ingen hemmelighed, når det er kommet frem, at der var en transaktion mellem Platini og Blatter på to millioner schweizerfranc i 2011. Man kan se, at pengene er overført i 2011, men det er for arbejde udført otte til ni år tidligere. Alene timingen i det og beløbets størrelse siger, at det er mistænkeligt, og at det er noget, vi skal have en forklaring på,« siger DBUs formand, Jesper Møller, til BT og fortsætter:

»Vi kan ikke have to personer i organisationen, som ikke kan tåle at blive udsat for en undersøgelse. Så må de ud, og så må hver en sten blive vendt. Så er jeg ligeglad med, om det er UEFAs eller FIFAs præsident. Hvis nogen har været involveret i uregelmæssigheder, skal de undersøges og om nødvendigt sanktioneres,« fortsætter DBU-formanden, der ikke længere ser sig i stand til at støtte Michel Platini.

Møller kræver nu total gennemsigtighed og oprydning. Ikke bare i FIFA, men også i det europæiske fodboldforbund.

»Når UEFAs præsident også er involveret, bringer det også UEFA i en alvorlig situation. Derfor er jeg fokuseret på, hvad vi nu gør. UEFA er nødt til at tage en holdning til det her, for Platini kan heller ikke fungere som præsident for det europæiske forbund,« siger han.

»Det er en helt grotesk situation. Det vigtigste er, at vi får ryddet op, og at vi får reformer - uanset hvem der bliver præsident. For det vigtige er, at få en ny præsident i FIFA, og om nødvendigt også i UEFA, uddyber DBU-formanden.

Jesper Møller fortæller nu, at han i maj måned var så frustreret over korruptionen og tingenes tilstand i FIFA, at han undersøgte muligheden for at melde Danmark og DBU ud af det internationale fodboldforbund.

»Jeg var dybt skuffet, da jeg kom hjem fra FIFA-kongressen i Zürich i maj, hvor Sepp Blatter var blevet genvalgt. For DBU og Danmark vil ikke være en del af en organisation, hvor korruption og uregelmæssigheder er en del af dagligdagen. Og hvis man ikke kan ændre tingene, så må man melde sig ud. Men jeg nåede at stille en række scenarier op, som var dybt problematiske. For melder du dig ud, mens andre ikke gør det, kan du ikke spille landskampe. Der er også klubturneringerne, for meldte vi os ud af FIFA, ville vi også blive tvunget til at melde os ud af UEFA, og så er der transfersystemet, der er et FIFA-system. Det er tre eksempler, men der er mange andre. Derfor nåede jeg aldrig længere,« fortæller DBU-formanden, der i dag har opgivet tankerne om et farvel til fodboldens fællesskab.

»Den har jeg parkeret. Det er ikke aktuelt længere, for siden maj, hvor de schweiziske og amerikanske myndigheder gik ind i det, er det begyndt at se ud som om, der er nogen, der har haft en aha-oplevelse,« fortsætter han.

Derfor er Danmark og DBU fortsat en del af både UEFA og FIFA. Men ikke en stillesiddende del. Så snart de kommende landskampe er overstået, planlægger Jesper Møller således at samle sine fem kolleger fra de nordiske lande til en dialog om, hvad der nu skal gøres, og hvem der skal være den foretrukne kandidat til dét FIFA-præsidentvalg, der - efter Sepp Blatter har trukket sig fra posten - skal afvikles i februar.

Tiden er dog knap. Kandidaterne til præsidentvalget skal opstilles inden 26. oktober.