KØB PLUS!

Dansk målteknologi til VM

GoalRef. Der er navnet på et dansk aftryk på et banebrydende forsøg med brug af mållinjeteknologi ved VM for klubhold.

Der er mange måder at skrive fodboldhistorie på. Når der engang er groet et tykt lag mos hen over torsdagens åbningsmøde mellem Sanfrecce Hiroshima og Auckland City ved VM for klubhold, vil 1-0 sejren til det japanske værtshold være en bagatel sat over for et teknologisk tigerspring.

For efter mere end et tiårs nølen i forhold til implementeringen af mållinjeteknologi tog Det Internationale Fodboldforbund, FIFA, et længe ventet initiativ for at eliminere dommerfejl og fejlagtigt underkendte scoringer.

Den tidligere AGF-træner og journalist Hans Petersen har fulgt udviklingen på nærmeste hold igennem 12 år i rollen som iværksætter og opfinder af mållinjeteknologien GoalRef, der fik sin officielle jomfrukamp i det, FIFA allerede har kaldt en revolution. 

- Vi begyndte for 12 år siden, så det har været et langt forløb, erkender Hans Petersen, der sammen med sine forretningspartnere måtte ud og finde interessenter, som var villige til at bruge op imod 10 mio. kr. på at udvikle et pålideligt system.

- Vi kasserede hurtigt ideen om en chip til fordel for nogle fintmærkende ledninger med magnetfelter, der sidder i både bold og målramme. Det har undervejs været vigtigt at få udviklet det på en måde, så det kan bruges globalt.  Teknologien skal jo kunne stå imod vind og vejr og alskens udefrakommende påvirkninger som spark og slag, fortæller Hans Petersen, der i processen også har været ude i skarp konkurrence mod den såkaldte Hawk-Eye-teknologi, der de seneste par er år blevet brugt i tennis med stor succes.
 
Ifølge Hans Petersen lider Hawk-Eye, der også bliver testet under VM for klubhold dog under, at det er kamerabaseret.  

- Det er efter min mening en svaghed ved Hawk-Eye, for i et overfyldt målfelt ved eksempelvis dødboldsituationer kan det skabe problemer, vurderer den danske fodboldopfinder.  

Næste opgave for teknologien bliver Confederations Cup næste år, men det er allerede vedtaget, at også VM i Brasilien bliver med brug af enten GoalRef eller Hawk-Eye.