Hvad fik Daniel Agger til at opgive international topfodbold og vende hjem til Brøndby? Her er svaret fra nogle af dem, der kender forsvarsspilleren allerbedst.

Per Bjerregaard husker tydeligt dagene op til transfervinduets lukning i august 2004.

Der landede et stort bud på skrivebordet fra Premier League-klubben Southampton på midterforsvareren Andreas Jakobsson, der havde været en bundsolid profil i Brøndby. Bjerregaard havde en stående aftale med Jakobsson og svenskerens agent om, at Brøndby ikke ville stå i vejen, hvis der kom et større bud fra en attraktiv udenlandsk klub. Men gode råd var dyre, for Brøndby kunne næsten ikke nå at hente en kompetent erstatning, og forhandlingerne med Southampton blev ikke modtaget med stor glæde hos den daværende Brøndby-træner Michael Laudrup.

- Jeg kan huske, at Michael ikke var glad for det. Men vi fik et rimeligt bud på Andreas. Jeg snakkede så med Tom Køhlert (daværende ungdomstræner i Brøndby, red.), og jeg glemmer aldrig hans ord: Bare lad ham smutte. I har Daniel Agger, og om 10 kampe har alle glemt Andreas Jakobsson.

Per Bjerregaard griner, da han har afsluttet anekdoten. For alle ved, hvordan tingene udviklede sig.

Et år senere blev Daniel Agger det største salg i Brøndbys historie, da han røg til Liverpool for omkring 63 mio. kr.

En uddøende art

Per Bjerregaard har haft fingrene i mange talentfulde unge mennesker gennem sine årtier som Brøndbys øverste boss. Men Daniel Agger var noget helt specielt. Hans personlighed stak ud. Han var ikke som de andre. Og det fik alle bekræftet, da Daniel Agger i slutningen af august fik gennemtrumfet et skifte fra Liverpool tilbage til Brøndby. Napoli og et par Premier League-klubber var på banen med henvendelser på Agger, men han end ikke ænsede de andre. Han var fast besluttet på at vende de store millioner og internationale topkampe ryggen og komme hjem til hjerteklubben Brøndby. Og Liverpool lyttede til sidst, da man opdagede stædigheden i Aggers beslutning og konstaterede, at klubben nærmest ikke havde andet valg end at give dens viceanfører, hvad han ønskede sig.

Det er den person, Daniel Agger er. Han er en uddøende art i fodboldens mere ekstreme pengefikserede miljø, mener Per Bjerregaard.

- Daniel har altid været noget særligt. Han har været mere end en fodboldspiller. Han har mange fine menneskelige egenskaber, og han er sådan en, der husker, hvem hans venner er, og hvor han kommer fra. Når Daniel først er indstillet på noget, så kan han motivere sig til hvad som helst, og det gælder også at være tilbage i Superligaen, forklarer Per Bjerregaard.

Overvejede Napoli

Daniel Agger overvejede Napoli, fortæller folk tæt på ham. Det ville være et skifte til sydlige himmelstrøg, topklub i Serie A, en mindre fysisk liga end Premier League og vigtigst af alt en manager i Rafael Benitez, som kendte alt til forsvareren. Den spanske træner spillede en stor rolle i at hente Agger til Liverpool i 2006 og var manager i Aggers fire første sæsoner. Men tanken om at starte et helt nyt liv op, lære en ny kultur og nyt sprog i en klub ofte omgærdet af kaos appellerede ikke til Daniel Agger.

Det var i Liverpool og på Vestegnen, Aggers liv var. Nu er han kommet tættere på familien, der spiller en kæmpe rolle for familiemennesket Agger. Han er kommet tættere på de virksomhedsprojekter, han er involveret i. Daniel Agger har i mange år ejet Center Pub i Hvidovre sammen med sin onkel. Landsholdsanføreren købte desuden et kloakfirma sidste år og døbte det KloAgger, og denne sommer er firmaet ekspanderet med opkøb af endnu et lokalt firma.

En af Aggers tætteste venner Rune Rasmussen er direktør i firmaet og sikrer, at der er styr på forretningen. Aggers bror Marco er også ansat i KloAgger. Daniel Agger er desuden også dybt involveret i et digitalt projekt med Hummel-bossen Christian Stadil i en fælles passion, tatoveringer. Deres digitale projekt Tatoodoo.com er verdens førende markedsplads for design af tatoveringer. Agger-familien leder lige nu efter hus i København, men som den nede-på-jorden type Agger er, så har han endda også et kolonihavehus i Hvidovre.

God til det hele

Tidligere Brøndby-træner Tom Køhlert var manden, der sleb diamanten Agger klar til førsteholdsfodbold. Han er ikke overrasket over, at forsvarsprofilen var klar til at vende hjem.

- Daniel har aldrig været så interesseret i at være ombejlet og alt det, der følger med det at være spiller i en af de største klubber. Jeg tror ikke, at han har ment, at det var det værd at rykke alt op for at tage eksempelvis to år i Italien. En spiller af hans kaliber kan vælge og vrage, men Daniel ville ikke til en anden engelsk klub, for han var loyal over for Liverpool, og så var det naturligt, at han helst ville tilbage til Brøndby, forklarer Køhlert.

Han husker, hvordan Daniel Agger i ungdomsårene havde svært ved kun at fokusere på fodbolden. Han var så god til tennis, golf og fodbold, og i en periode ville han det hele.

Men da fodbolden først blev prioriteret, så kunne ingen andre måle sig med Daniel Agger.

- Jeg tror først, det var som U18-spiller, at Daniel var fast på førsteholdet. Det var en anden tid, og ikke mange unge spillere var så fokuseret, som de måske er i dag. Men han var noget helt specielt allerede dengang. Han var en af de første spillende forsvarere, vi fik igennem systemet, og hans vinderinstinkt var helt unikt, forklarer Køhlert.

Fulgt sit hjerte

Da Daniel Agger overtog pladsen på Brøndby-holdet fra Andreas Jakobsen, var det med daværende anfører Per Nielsen som læremester på højeste niveau. Per Nielsen har selv igennem karrieren været loyal klubmand, og han har altid set noget af sig selv i Daniel Agger.

- Daniel har aldrig været drevet af pengene og prestigen. Han har altid været typen, der har fulgt sit hjerte og gået efter trygheden og de steder, hvor han har været mest glad. Jeg tror ikke, at mange flere millioner ville gøre Daniel glad i forhold til at komme hjem og være tæt på familie og venner og spille for Brøndby, vurderer Per Nielsen, der nu er cheftræner for Hvidovre.

Han frygter også lidt, at en type som Daniel Agger er en truet art i fodboldens verden.

- Der er mange unge spillere i dag, som ingen tålmodighed har og bare vil hurtigt ud at tjene de store penge. Som selv søger mediernes opmærksomhed og hele tiden vil være på. Det er så langt fra Daniels verden. Han har det bedst i baggrunden og bryder sig egentlig slet ikke om medieomtalen, men han stiller op, hvis nogen spørger. Men han opsøger ikke selv medieinteressen. Daniel er noget unikt i fodbold, og det fortæller hans valg af Brøndby og fravalg af internationale topklubber alt om.

Daniel Agger kan i dag gøre comeback i hjemmekampen mod Randers FC i Superligaen. Forsvarsspilleren døjer dog med en skade, som han pådrog sig i landsholdets træningslejr i sidste uge.

Kan Agger løfte Brøndby til guld?

Per Bjerregaard, tidligere Brøndby-boss:

- Det er bestemt en ny tid i Brøndby. Tre af de spillere, som bar succesen sidst er tilbage, og det giver optimisme. Jeg tør godt at tro på, at holdet kan vinde mesterskabet inden for nogle år og i hvert fald få medaljer hvert år.

Tom Køhlert, tidligere Brøndby-træner

- Jeg ved godt, at sæsonen er i gang, men jeg vil mene, at Daniel kan gøre forskellen på, om Brøndby slutter som nummer et i stedet for nummer tre. Forudsat at han er skadesfri og spiller hovedparten af kampene. De har desuden en enorm bredde på de fleste positioner nu.

Michael Laudrup, tidligere Brøndby-træner

- Det betyder rigtig meget for Brøndby, der har været meget igennem de seneste år. Om Agger og Elmanders tilbagevenden er nok til at få dem i top 3 er et godt spørgsmål, og lige nu for tidligt at svare på. Selvfølgelig kan de gøre en stor forskel, men det må den kommende tid vise, og man vil stille det spørgsmål mange gange de kommende uger og måneder.

Per Nielsen, tidligere Brøndby-anfører

- Jeg synes ikke, man skal lægge det pres alene på Daniel, at han kan føre Brøndby til mesterskabet. Jeg synes efterhånden det ser godt ud med bredden i truppen, og man har forstærket sig fornuftigt. Det er klart, at Daniel er en faktor, der kan gøre en forskel, men om det er nok til medaljer eller guld, er svært at svare på.