Pillerne fra Johan Cruyffs store Barcelona-hold med kælenavnet ’Dream Team’ viderefører hollænderens tanker som trænere og sportschefer. Mest markant står Pep Guardiola, og bag ham kommer Michael Laudrup nu stormende.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Michael Laudrup vender i næste weekend tilbage til Wembley. Det stadion hvor han i 1992 vandt mesterholdenes turnering med FC Barcelona. Som spiller på et af historiens vigtigste fodboldhold. Johan Cruyffs ’Dream Team’ satte ikke kun nye europæiske standarder, men vigtigst af alt forvandlede den hollandske træner den catalanske fodboldklub til en toneangivende fodboldinstitution.

Barca. Det er en særlig romantik, og fodboldfornemmelse der forbindes med klubben. Det er Johan Cruyffs arv, at spillet skal være smukt og angribende. Der har ikke været en snorlige blå-rød tråd fra hollænderen frem til den nuværende cheftræner Vilanova. Der var resultatmæssige udfald med den tilbagelænede Frank Rijkaard, og med ansættelsen af Louis van Gaal blev spillestilen langt mere resultatorienteret, men da ’Pep’ Guardiola for fem år siden trådte til, var det igen et Barca-mandskab á la Cruyff.

Guardiolas fire år på trænerbænken før det nuværende sabbatår, der til sommer afløses af et topjob i FC Bayern München, var en skarp nuance af den hollandske læremester. Det forklarer Niels Christian Frederiksen Canal 9’s kommentator og forfatter til bøgerne ’Europas Bedste’ og ’Mesterværket’:

- Først og fremmest ser vi Cruyffs aftryk derved, at Guardiola er voldsomt optaget af possession. Possession er det store buzzword for disciplene af den hollandske skole. Den, der har kuglen, kontrollerer kampen. Offensivt som defensivt. Hemmeligheden bag possession er bevægelse og forståelse for rum. Det fik Guardiola banket ind i hovedet allerede, da han tjekkede ind på La Masia. Modtag bolden. Spil den. Flyt dig.

Så er vi tilbage ved Michael Laudrup og Wembley. Efter jobs i Brøndby, Getafe, Spartak Moskva og Mallorca ser hans fodboldideer ud til at gå op i en højere enhed i walisiske Swansea. Af alle steder. Det blev udlagt som Michael Laudrups sidste chance for at nå noget som helst, men ligner mere og mere hans helt store gennembrud som medlem af den europæiske palet af trænernavne, der dels sættes i forbindelse med branchens helt store jobs, dels får prædikatet fornyende.

Som hos størsteparten af hans holdkammerater tilbage fra ’Dream Team’ er tiden med Cruyff-fodbolden gået ham i blodet. Som vi ser det med Ronald Koeman og FC Barcelonas nuværende sportsdirektør Andoni Zubizaretta. Johan Cruyffs ’disciple’ bærer letlæseligt hans mærke.

- Som Guardiola er Laudrup besat af possession. Det kan vi se i Swansea, hvor han i flere kampe har spillet en slags 4-6-0-formation for dels at udnytte Michus kvaliteter som en livsfarlig falsk nier, der kan støde op i rummet mellem modstandernes to bageste kæder, dels for at skabe overtalssituationer centralt med masser af pasningsstærke spillere. Folk, der ikke kan fastholde bolden, har en kort levetid hos Laudrup, og det havde de også hos Cruyff, siger Niels Christian Frederiksen.

Pep Guardiola har helt indlysende, med flere titler fra trænertiden i Barcelona end der er solbrillesælgere på Rambla’en, taget sin plads som en af kontinentets førende trænerskikkelser. En sejr i Liga Cup-finalen og en overbevisende europæisk kampagne i næste sæson kan give Michael Laudrup chancen for at lande et job med et af Europas helt store budgetter og etablere sig i det felt af navne, der kan forventes at præge sportens taktiske tankegang de næste ti år.

Nok har Michael Laudrup et stort navn i Spanien, England og Italien, men han fik ikke som Guardiola har et velsmurt spansk mandskab som første træneropgave. Et job som Guardiola trænermæssigt var ’født’ til. Det forklarer Martin Tønner, Berlingskes korrespondent i Barcelona og forfatter til ’Den våbenløse hær - på sporet af FC Barcelona’.

- Forfatteren og fodboldjournalisten Sergi Pàmies siger om Guardiola, at han faldt i gryden med barcelonisme som barn. Han har blåt og granatrødt blod i årene og tror helt ind i sjælen på, at Barcelonas måde at spille fodbold på gør verden til et bedre sted, siger han.

Niels Christian Frederiksen mener, at det først er nu, at Michael Laudrup er landet i en klub, hvor han for alvor kan udføre sin ønskede spillestil.

- Guardiola har kun har trænet et historisk stærkt Barcelona – et af verdens bedste hold nogensinde – mens Laudrup indtil videre kun har trænet på, hvad jeg vil betegne som C-niveau. Jeg har ikke rigtig set Swansea.

- Jeg kan kun være enig i, at Laudrup er mere pragmatisk end Guardiola. Man kan selvfølgelig godt kalde Spartak Moskva for en topklub, men her var der så mange faktorer rundt om, der gjorde, at Laudrup aldrig fik sat sit præg på tingene. Hans øvrige klubber har i bedste fald været midterhold, der skulle kæmpe hårdt for ikke at blive fedtet ind i nedrykningssovsen, siger Niels Christian Frederiksen.

- Med disse hold vinder man ikke kampene fra front, men ved at have et solidt fundament at stå på. Det gælder også i Swansea, hvor Laudrup i flere kampe har sørget for at holde til nul for i det mindste at få det ene point. Alle taler om Michu og De Guzmán, men hverdagens helte i Swansea er i mine øjne i lige så høj grad folk som Michel Vorm og Chico Flóres.

Miichael Laudrup er i samme ’Cruyff-lejr’ som Ronald Koemann. Begge anvender læremesterens adelsmærke ’den falske 9’er’, men er ikke som Guardiola besat af det ultrahøje pres. Ronald Koemann, der i dag træner Feyenoord, har også en mere nedtonet romantisk fodboldtankegang end Guardiola. Det ligger til hans personlighed at tilstræbe perfektion.

- Pep Guardiola er manisk besat af alle aspekter omkring fodbold. Det gælder både spillestil, filosofi, ernæring, ungdomsudvikling og mandskabspleje. Han tænker fodbold 25 timer i døgnet. Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at han bliver en gigantisk succes i Bayern München. Men jeg frygter, at han brænder ud i løbet af fire år, som tilfældet var det i Barca, siger Niels Christian Frederiksen.

- Jeg tror ærlig talt ikke, at Laudrup bliver en af de største trænere i historien. Næste år fylder han 50 år, så han skal til at skynde sig lidt, vil jeg mene. Laudrup burde umiddelbart have de samme forudsætninger som Guardiola, men jeg fornemmer ikke, at han tænker fodbold 24 timer i døgnet. Og det er nok nødvendigt, hvis man skal op blandt giganter som Guardiola, Mourinho eller Happel.

Om ikke andet vil Michael Laudrup skrive sig ind i historiebøgerne som en nuance af Cruyff.

Det laver ’Dream Team’-spillerne fra finalen 1992 nu:

Andoni Zubizarreta,  Sportsdirektør FC Barcelona

Ronald Koeman, træner i Feyenoord

Juan Carlos Rodriguez, ungdomstræner i Valladolid

Albert Ferrer, arbejdsløs fodboldtræner efter kort periode i Vitesse.

Jose Marie Bakero, arbejdsløs træner efter jobs i polsk fodbold.

Eusebio, ungdomstræner i FC Barcelona

Hristo Stoichkov, træner i Litex Lovech