Hun står der weekend efter weekend, når lampen tænder. Med et smil og med eksperter ved sin side. Camilla Martin er tilbage som vært på TV3 Sport-programmet 'Onside', hvor hun hele foråret har guidet fodboldelskere gennem kampene i den bedste danske række.

Hun gjorde til manges overraskelse comeback i februar, da Helle Smidstrup blev sendt på Premier League-holdet, som følge af at hun er kæreste med Rene Schrøder, der er chef for dansk fodbold på kanalen. Og selv om Camilla Martin er frontfigur i en sportsverden, der er domineret af mænd, føler den tidligere badmintonstjerne ikke, hun har skullet vise sit værd, fordi hun er kvinde.

»Der, hvor jeg har følt, jeg skulle bevise noget, var i min tidligere karriere. Selvfølgelig ligger det lige for at sige, at jeg som kvinde har følt, jeg skulle bevise mere. Men det har jeg bare ikke følt i det her job, og det kan også skyldes mit tidligere virke. Jeg har jo opnået noget i min tidligere karriere hvor uanset, hvad jeg gør nu, kan det ikke måle sig med min VM-guldmedalje eller mit OL-sølv. Hele den kvindeting har jeg aldrig haft med i bagagen, og jeg har aldrig pålagt mig selv at skulle bevise, at ’selv om jeg er kvinde, hører jeg til her’,« siger den 43-årige aarhusianer.

Hun indstillede sin professionelle karriere i 2004, og i 2007 sprang hun ud som fodboldvært. Dengang var det netop 'Onside', hun havde sin tv-debut på. Efterfølgende har hun dækket Premier League, inden hun igen skulle dække den bedste danske række.

»Det er fedt at være tilbage i Superligaen, for man er helt derude, hvor græsset er. Spillerne er lige dérnede på banen, og det er noget andet end engelsk fodbold, som jeg har lavet fra studiet. Det har på rigtig mange måder været et fedt forår,« siger Camilla Martin.

Hun føler selv, hun har udviklet sig en del på de 10 år, hun har været hos TV3 Sport. Da hun startede, var tv ikke ukendt for hende, men det var noget nyt at skulle stå på den anden side af mikrofonen. Derfor var det ikke en Camilla Martin i hundrede procent ro, der tonede frem på skærmen i 2007.

»Det var en Camilla, der gik ind til det uden at vide, hvad det ville ende med. Jeg var usikker, famlede og søgte efter en retning. Det var svært at overskue samtidig med at være på live-tv, hvor alt fanger. Men jo flere gange jeg lavede tingene, jo mere blev det en vane, og jo flere ting turde jeg. Den største udfordring var engelsk fodbold, for hvis Superliga-publikummet er nørdet og fintfølende, er det engelske det endnu mere, fordi der er så meget historie. Der ville jeg blive bedømt ret hårdt, hvis jeg lavede fejl, og det er jeg nok også blevet,« siger Camilla Martin.

Noget hun dog oftest er lykkeligt uvidende omkring. Også selv om vi lever i en tid, hvor de sociale medier kan være et hårdt bekendtskab. På medier som Twitter, Instagram og Facebook er det nemt at sende en kommentar af sted, og særligt da Camilla Martin startede som tv-vært, røg der en del af dem hendes vej.

En stor del af kommentarerne var ikke pæne, og mange kritiserede hende for ikke at have forstand på sport, ligesom at en del ikke kunne forstå, hvad en tidligere badmintonspiller overhovedet skulle i et fodboldstudie. Det har dog ikke rørt hende.

»Jeg læser det ikke og interesserer mig ikke det store for det. Jeg kan sagtens have en dialog med dem, der kommer med konstruktiv kritik. Men der er også dem, der synes, at den gamle afdankede blondine-badmintonspiller bare skal ud af studiet. Det interesserer jeg mig ikke for. Folk må gerne have deres holdninger, og jeg har været vant til at blive kritiseret, siden jeg var 15 år. Hvis man skal bruge tid på at tage den del ind, får man jo hovedpine,« lyder det fra tv-værten, der efterhånden har lavet utallige interviews med eksperter, spillere og trænere.

I foråret har hun gjort sig bemærket ved virkelig at gå til flere af trænerne, heriblandt Ståle Solbakken. Noget, hun ikke tror, hun ville have haft overskuddet til for 10 år siden, men samtidig er det ikke noget, hun tænker særligt over, inden der tælles ned til udsendelsen.

»I forhold til Ståle hænger det sammen med, at jeg tit møder ham ude på stadion. Han indbyder jo selv til at være lidt flabet og kan godt lide at drille, og så må han også regne med engang imellem at få igen. Jeg tror også, det handler om, at vi har en gensidig respekt for hinanden, og jeg kender jo følelsen fra mig selv i forhold til at tabe. Jeg har stor respekt for Ståle i forhold til, han vil vinde for enhver pris, det samme vil Zorniger i Brøndby og Kasper Hjulmand i FC Nordsjælland. Det fører jo nogle ting med sig, og det tror jeg, de ved, jeg har stor respekt for og kan sætte mig ind i. Jeg ved, jeg kan gå til Ståle, fordi jeg ved, han har respekt for min person,« siger Camilla Martin, om træneren der, ligesom de to andre, hun nævner, kan være ’rap i replikken’.

Som vært mener hun, at fordelen for hende er, at fortiden som tidligere elitesportsudøver gør, at hun kan nå at tænke over, hvordan hun selv ville spørges, hvis hun stod i en hård situation. Hun har meget få dårlige erfaringer med kritiske interviews, og hun husker særligt én episode som eksempel på, hvordan hun fik den norske FCK-træner i tale.

»Det handler om at fange ham, hvor han er. Jeg havde en situation med ham efter en pokalsemifinale i Brøndby, hvor han kom op i studiet og var rasende. Det kunne jeg se på ham, inden han gik ind. Så sagde jeg bare til ham ’Jeg kunne se, du var møghamrende sur, da du kom ind i studiet. Hvorfor?’.Og så er det som om, han er i gang. Vi skal jo turde at gå til dem, også når det ikke er sjovt,« forklarer Camilla Martin.
Hun frygter heller ikke at lave fejl, for hun ved, det kan ske, når det er live-tv.



Det er dem, og egentlig ikke skulderklappene, hun lærer af. Det er fejlene og den konstruktive kritik, der har været med til at udvikle hende de første ti år, som nu er gået. En udvikling, hun gerne vil fortsætte, og derfor er et spørgsmål nærliggende. For hvor ser Camilla Martin egentlig sig selv om yderligere 10 år?

»Det er så svært at sige, og livet på TV3 er jo omskifteligt. Hvis jeg har fem år mere, ville jeg være glad, og også for længere. Jeg har aldrig været typen, der har været frisk på at planlægge langt ud i fremtiden. På et tidspunkt kunne der måske komme en chef og sige, at nu er der kommet en rynke for meget, eller at der er en ny, de gerne vil prøve af,« siger Camilla Martin.

Det med rynken er sagt med et glimt i øjet, men hun er samtidig meget glad for at være på en arbejdsplads, hvor tingene kan blive sagt, som de er.

»Det har jeg stor respekt for, og det er også den aftale, jeg har med dem. Vi tager tingene som de kommer og er meget ærlige omkring, hvor vi er – og hvor vi ikke er. Det er jeg bevidst om, ligesom at jeg også godt vidste, at min badmintonkarriere ikke ville vare ved,« siger 10-års jubilaren.