BT mødte Bayern-komet: Jeg er ikke typen, der stiller sig tilfreds

Unge Pierre-Emile Højbjerg har etableret sig i en af verdens bedste fodboldklubber. BT bringer her et uddrag af et interview fra det nye iPad-magasin Totalfodbold

Han dukker op bag træerne ved dét, de kalder ’Travbanen’ i Tårnby. Stiger ud af den hvide kassevogn, som DBU har transporteret ham i, og slentrer stille af sted mod græsplænen. Vi har aftalt et interview inden U21-landsholdstræningen i de ydmyge omgivelser. Anderledes kunne det ikke være.

Pierre-Emile Højbjerg giver sjældent interviews, da han ikke mener, der er nok at berette om endnu. Lidt ironisk, eftersom han allerede er en af Danmarks mest interessante fodboldspillere. Men han virker veloplagt, leverer et fast håndtryk og blotter et lille skævt smil.

- Jeg har det godt, lyder Pierre-Emile Højbjergs første ord efter de indledende høflighedsfraser.

Umiddelbart har blot 18-årige Højbjerg da også al mulig grund til at være godt tilfreds. Fast del af Bayern Münchens førsteholdstrup, en ny professionel treårig kontrakt, der med hans egne ord ’sætter flere penge ind på kontoen’, og en plads på U21-landsholdet.

Der har sågar allerede været stemmer fremme, der retfærdiggør hans berettigelse på A-landsholdet. Sådan må det være, når man løber rundt med titlen som yngste Bayern München-debutant i Bundesligaen nogensinde.

Blot 17 år og 251 dage gammel løb han i foråret ind til sin debut på Allianz Arena. I denne sæson er det kun blevet til et enkelt indhop i den tyske Bundesliga, hvor han har måttet se flere kampe fra bænken.

- Jeg er ikke en type, der læner sig tilbage og er tilfreds. Jeg vil hele tiden det maksimale. Nogle gange vil jeg endda for meget og lægger måske for stort et pres på mig selv. Men det er min måde at få det bedste frem i mig, siger Pierre-Emile Højbjerg.

At Pierre-Emile Højbjerg er en knægt, der tror på sig selv, er åbenlyst. Da midtbanespilleren skiftede Brøndby ud med det sydtyske storhold i sommeren 2012, var ambitionen for den dengang 16-årige dreng at nå førsteholdstruppen i løbet af to til fire år.

En udmelding, der af flere blev mødt med skepsis og en frygt for, at han skulle blive den næste i rækken af unge danske talenter, der slukøret må vende tidligt hjem med en knust drøm. Nu er tvivlen forsvundet og erstattet med anerkendelse.

Det dengang ukendte Brøndby-talent, som aldrig nåede Brøndbys Superliga-mandskab, er forvandlet til en af Danmarks mest interessante fodboldspillere og har på lyntid skaffet sig respekt blandt verdensstjerner som Arjen Robben, Bastian Schweinsteiger og Franck Ribéry. Absolut ikke en selvfølge for et purungt talent, der for første gang flytter hjemmefra.

Ifølge Pierre-Emile Højbjergs agent, den tidligere Bayern München-spiller og nyslået medlem af DBUs Hall of Fame Søren Lerby, vidner netop dette om en ikke helt normal teenager.

- Han har med det samme vænnet sig til, hvordan det er i Tyskland og Bayern München. Han snakker sproget og forstår den mekanisme, der er i et omklædningsrum, siger superagenten, der også har Viktor Fischer og den hollandske megastjerne Wesley Sneijder i stald.

Pierre-Emile Højbjerg har dansk far og fransk mor, hvilket hurtigt skabte en naturlig kontakt til den franske megastjerne Franck Ribéry, der har været en god støtte for sin unge lærling. Det samme har forsvarsprofilerne Dante og Daniel van Buyten, der lige som Højbjerg taler fransk.

Men vigtigst af alt, mener Søren Lerby, har den unge dansker lynhurtigt forstået de uskrevne regler blandt verdensstjernerne. At være bevidst om sin plads i hierarkiet og agere professionelt.

- Han er moden af sin alder. Du kan ikke være med på førsteholdet, hvis du ikke er moden. Så falder du igennem på et hold som Bayern München. Men hvis du kender din plads, så hjælper de dig også, siger Lerby.

Som Pierre-Emile Højbjerg beskrev det i foråret:

- Det handler om at kende sin plads, tie stille og kæmpe. Jeg har smagt det sure æble en gang imellem og taget imod slagene. På den måde får du også mere respekt.

På Østerbro i København følger Pierre-Emile Højbjergs forældre sønnens kometkarriere på afstand. Her har de svært ved at forstå, hvordan deres dreng på så kort tid er blevet en international stjerne.

- Der er sket mere det sidste halvandet år, end vi nogensinde havde tænkt og håbet på. Men det har også været en periode, hvor det har været svært at følge med i hans liv. Pierre-Emile har haft meget at forholde sig til og brugt ufattelig mange ressourcer. Det har betydet, at han i perioder ikke helt har holdt hjemmefronten ajour. Når han er på, skal man ikke forvente for meget kontakt, fordi han er så fokuseret på fodbolden. Det har været lidt svært for os, siger far Christian Højbjerg, der sammen med sin kone havde mange bekymrede tanker, inden eventyret begyndte.

- At sende ham af sted som 16-årig var i vores øjne lige på grænsen. Vi brugte lang tid på at overveje det, men vi syntes, han så ud til at komme ind i nogle rigtig gode rammer. Både udviklingsmæssigt og socialt, og bekymringerne er heldigvis langt hen ad vejen gjort til skamme. Han har vist sig at være meget moden, selvom han stadig er et drenget sjuskehoved, der glemmer ting og ikke får ordnet en masse formelle ting, fortæller Pierre-Emiles far Christian Højbjerg.

Download den nyeste udgave af TotalFodbold i AppStore nu, hvor du kan læse hele det store interview og meget meget mere.

LÆS MERE OM 'TOTALFODBOLD' HER

Læs også: