BT afslører DBUs bekymring: Sådan arbejder hemmelige agenter

Det er højsæson for agenter og mellemmænd, der blæser på DBUs regler for spillerhandel. DBU følger situationen nøje.

Når 2013 bliver til 2014, åbner transfervinduet igen. Fodboldklubberne får atter mulighed for at købe og sælge spillere frem mod forårets vigtige kampe, der skal afgøre medaljestriden i Superligaen samt op- og nedrykninger i divisionerne.

Det er samtidig den tid på fodboldåret, hvor spilleragenter lukker aftaler og sikrer de salærer og kontrakter, der holder butikken kørende efter at have brugt måneder mellem transfervinduerne med at arbejde på klubskifter for deres klienter – fodboldspillerne. Helt efter reglerne.

Men ikke alle overholder transfermarkedets spilleregler. Det lukrative spillermarked tiltrækker også andre ’agenter’. Det er dem uden den påkrævede licens, der opererer i kulissen på egen hånd. De aktører er der blevet flere af på det danske spillermarked, og deres involvering og adfærd har skabt uro på den danske agentbranche.

Ifølge BTs oplysninger har Dansk Boldspil Union (DBU), der er den instans i Danmark, der holder øje med fodboldspillernes kontrakter, modtaget flere klager fra det etablerede agent-kabinet. Klager over ’mellemmænd’, der operer uden licens, men laver agentarbejde. De protester er ikke gået DBU forbi.

BT har fået fat i en mail udsendt af DBU til de danske agenter med en løftet pegefinger om at følge spillereglerne med trussel om at straffe med disciplinærsager. Det er som regel sådan, at ’mellemmændene’ opererer i samarbejde med en etableret agent, der blot træder til, når de nødvendige papirer skal underskrives. DBU kan ikke sanktionere ’mellemmændene’, men kun komme efter de spillere og klubber, som benytter dem.

Agenter-regler for dummies

- Kun agenter med licens og advokater må operere på fodboldspillernes vegne.

- Mellemmænd må ikke underskrive repræsentationsaftaler med spillere

- Mellemmænd må ikke forhandle for spillere.

- Agenter med licens betaler forsikringspenge og administrationsgebyrer til DBU.

- Mellemmænd betaler intet, men kræver ofte større honorarer uden reglerne som udgangspunkt tillader.

Læs også: