KØB PLUS!

Bendtner alene i verden

Landstræner Morten Olsen beklager sin nød, når der skal findes alternativer til angrebet på landsholdet

Ud over Nicklas Bendtner har vi ikke en angriber af international klasse, og Olsens nødråb er absolut til at forstå, når man ser på, hvad vores to værste rivaler i VM-kvalifitikationen, Sverige og Portugal, har at byde på.

Men hvorfor mangler vi målfarlige angribere i dansk fodbold? Problemet er absolut ikke af nyere dato.

Er der noget galt med talentudviklingen?
- Vi har i nogle år talt om, at vi måske har det sværere i talentudviklingsfasen i klubberne. Her er trænerne måske lidt på nakken af disse specielle typer, som angriberne nogle gange er, siger Morten Olsens assistent Peter Bonde.

- De unge angribere bliver skældt ud for at lave for lidt, og de skal lade være med at drible. De skal ikke tænke så meget på sig selv. De skal tænke mere på holdet.

- Det kan godt være, at vi i en lang årrække har haft en tendens til at skole spillerne mere eller mindre ens, men det er altså kun mit gæt.

Mange danskere tænker uden tvivl tilbage på angribere som Lars Elstrup, der helt var sin egen, eller Preben Elkjær, der som en individuel angriber havde høj klasse.

De bliver ikke opfostret i en lille nation som Danmark hvert år - eller bare hvert tiende år. Slet ikke i et land, hvor "originaler" ofte har det lidt svært. Den tyske fodboldlegende, Franz Beckenbauer, har også sagt, at vi ikke konstant kan forvente at have spillere i verdensklasse, slet ikke angribere, da vi som sagt er et lille land med kun godt fem mio. indbyggere.

- Når man ser på svenskerne og portugiserne, så har de heldigvis andre problemer. Svenskerne nærmest vader i gode angribere, til gengæld er de svagere på andre pladser.

- Portugiserne har også en masse angribere, men de fleste er gode driblere og wings, og de har i mange år savnet en central angriber, der er effektiv. De kunne godt bruge en Nicklas Bendtner, siger Bonde, men erkender samtidigt:

- Vi vil gerne have flere af sådan nogle typer, og derfor har vi taget problemstillingen op i landstrænergruppen. Bendtner kom til udlandet i en ung alder, og det var godt for ham. Jeg tillader også at sammenligne Bendtner med Jesper Grønkjær. Hvis han, da han begyndte at spille fodbold, havde fået at vide, at han skulle holde op med at drible, så havde han vel nok spillet firmabadminton nu. Det gælder nu om at fremme det individuelle i spillerne - lige meget hvilken plads de spiller på, siger Peter Bonde.

Den tidligere landsholdsforward og nuværende TV-vært, Peter Møller, har svært  ved at give en forklaring på, hvorfor vi har svært ved at finde farlige angribere i Danmark i øjeblikket.

- Situationen har vel været sådan siden 1992. Jeg kom jo selv med på en badebillet, når der var syv-otte afbud, siger den beskedne Peter Møller.

- Det har vel også noget med at gøre, at vi er et lille land, og derfor har vi ikke så mange gode spillere at tage af. Jeg kender ikke nok til talentudviklingen i Danmark, til at jeg kan udtale mig om den, men det er selvfølgelig mærkeligt, at svenskerne har så mange gode angribere. Man skulle tro, at den svenske og danske fodboldopdragelse var nogenlunde den samme.