Ajax blev ydmyget af undertippede PEC Zwolle med et 1-5 nederlag i en pokalfinale, som skandaløst måtte afbrydes flere gange på grund af fyrværkeri på banen.

I den hollandske Æresdivision har Ajax reelt sikret sig mesterskabet med to runder igen og et forspring på seks point ned til Feyenoord på andenpladsen. Men søndag aften smed den hollandske storklub chancen for en dobbelt-triumf, da man som storfavoritter tabte pokalfinalen med hele 1-5 til PEC Zwolle, som kun ligger på niendepladsen.

I ligaen er det kun blevet til tre nederlag i 32 kampe, men det var ikke til at se søndag aften på Feyenoords hjemmebane, De Kuip. Med to danskere i startopstillingen, Nicolai Boilesen og Lasse Schöne, blev favoritterne revet rundt af undertippede Zwolle.

Allerede fra start af væltede det ind med fyrværkeri og røgbomber, og kampen måtte afbrydes. Og da Ajax så kom foran efter to minutter på en scoring fra Ricardo van Rhijn, kastede såkaldte Ajax-fans formummet bag elefanthuer og tørklæder igen masser af ulovligt fyrværkeri ind på banen, og kampen måtte påny afbrydes. Den tidligere topmålmand og nuværende kommercielle direktør i Ajax, Edwin van der Sar, var rasende og kom på banen. Han forklarede, at kampen ville blive aflyst, hvis man blev ved med at smide fyrværkeri ind.

Det lykkedes at sætte spillet i gang igen, men tilsyneladende havde balladen med fyrværkeriet en uheldig effekt på Ajax-holdet, som slet ikke kunne finde sig til rette igen. Allerede inden der var spillet 10 minutter, havde newzealænderen Ryan Thomas scoret to gange for Zwolle, og efter en halv time havde Guyon Fernandez øget to gange, sådan at stillingen var 4-1 til Zwolle efter 32 minutter.

Oven i købet scorede Bram Polen til 5-1 fire minutter efter pausen, og så var den kamp definitivt afgjort.

Christian Poulsen kom ind efter 53 minutter, men han kunne heller ikke hjælpe Ajax med at få reduceret. Lasse Schöne blev skiftet ud med lidt over ti minutter igen.

Et chokerende resultat for Ajax, men endnu værre var det for klubben, at en gruppe af såkaldte fans fik sat en grim plet på pokalfinalen med deres skandaløse opførsel i begyndelsen af kampen.