KØB PLUS!

Ajax-direktør hylder sine danskere

Sporten.dk har talt med Ajax' sportsdirektør Marc Overmars om klubbens danskere, og om hvorfor danske spillere er så vigtige for Ajax

Om årsagen til, at de henter så mange danskere til klubben, siger Overmars:

- Vi er meget bevidste om, hvor vi scouter vores spillere. Vi er eksempelvis ikke til stede i lande som Brasilien, Uruguay, Peru eller Chile. Vi fokuserer mere på Sverige, Danmark og lignende områder. Danmark har altid produceret gode spillere, der minder om de hollandske spillere, som eksempelvis Frank Arnesen, Laudrup-brødrene og Eriksen osv. Det er spillere, der kan lide bolden og har teknik som deres primære evne, siger Marc Overmars og fortsætter:

- Engelske spillere tager sjældent til udlandet, og man ser heller ikke en spansk eller italiensk spiller i hollandsk fodbold, det sker sjældent. Hollændere har altid været meget nysgerrige på at komme ud i verden, og det samme er danskerne. Danskerne falder hurtigt til, de passer ind overalt, og mange spillere bliver også i Holland efter karrieren, eksempelvis Tomasson og Rommedahl, som vil bo her efter karrieren. Det samme med Kenneth Perez, der arbejder her i klubben og nærmest taler bedre hollandsk, end jeg gør.

Herunder er Marc Overmars' individuelle vurdering af klubbens danskere:

  

NETHERLANDS SOCCER UEFA CHAMPIONS LEAGUEChristian EriksenChristian Eriksen
Christian Eriksen Foto: ED VAN DE POL

Christian Eriksen - målene kommer for Eriksen
- Eriksen tager hele tiden flere og flere skridt op til højere niveauer. Det vigtigste lige nu er måden, hvorpå han håndterer alt det, der foregår: Han håndterer presset virkelig modent, og han er begyndt at tale om det med os. Han er rolig omkring alt virakken, og så er han kritisk omkring sit eget spil.

- Når man er 20 er der altid ting, man kan forbedre . Der er mange, der har kritiseret hans manglende evne til at score, men hvis du er 20 år, er mål slet ikke afgørende. Han havde 16 assists i sidste sæson. Her i Holland kalder vi assists for halve mål, og det betyder jo, at han egentlig har otte mål ekstra. Da jeg var 20 år, scorede jeg fire mål i en sæson, men i årene efter scorede jeg 14 mål. Så det er et spørgsmål om tid, før også målene kommer, for han skaber masser af chancer, og når han har den evne, har han også evnen til at score.

  

Christian Poulsen _99812PX
Christian Poulsen Foto: Carl Recine

Christian Poulsen - far til de unge
- Det er måske manges mening, at han ikke er en typisk Ajax-spiller, men Frank de Boer, Bergkamp og jeg selv har tænkt på Poulsen i nogle år. Han gør det rigtigt godt, og han var eksempelvis den bedste spiller mod City (CL-kampen i tirsdags i sidste uge, red.), han spillede en utrolig kamp.

- Poulsens funktion er også at opdrage på vores unge spillere og skal vel være en slags far for spillerne. Han har skrevet under for to år, men vi må se, hvad der sker næste år. Vi har jo altid et talent, der er klar til at komme op, og hvis det sker, må han spille bedre end Poulsen for at slå ham af. I øjeblikket er Poulsen meget vigtig for os, også selv om han ikke skulle spille alle kampe.

  

Nicolai Boilesen_98456464
Nicolai Boilesen Foto: UNITED PHOTOS

Nicolai Boilesen - frygteligt for Boilesen
- Vi er naturligvis bekymrede for Nicolai. Han har nu været ude i næsten 14 måneder, hvilket er utroligt kedeligt. Det er frygteligt for ham, det er frygteligt for Ajax og for Danmark. Lige nu ved vi ikke, hvad perspektivet er mht., hvornår han bliver klar, for selv lægerne er ikke helt sikre på, hvornår han bliver klar igen. Men vi håber det bedste, og vi tror selvfølgelig på ham, ellers havde vi ikke givet ham en kontrakt, mens han var skadet.

  

FBL-EUR-C1-AJAX-TRAININGLucas AndersenLucas AndersenLucas Andersen
Lucas Andersen Foto: OLAF KRAAK

Lucas Andersen - fast mand om et år
- Lucas er ung og skal have tid, men han gør det rigtigt godt. Vi er meget tilfredse med den måde, han har trænet på i de sidste fire måneder. Vi og Lucas ved, hvad vi skal arbejde med, og det ville ikke overraske mig, hvis han løbet af et år, kommer til at spille fast på A-holdet. I fremtiden vil vi gerne have den bedste danske dynamit-venstreside med Boilesen, Lucas og Fischer i samme side.

  

BRITAIN SOCCER UEFA CHAMPIONS LEALasse SchoneLasse SchoneLasse SchoneUE
Lasse Schone Foto: Lindsey Parnaby

Lasse Schöne - hollænderen Schöne
- Han er jo den type, der bare er Ajax-’material’, som kan meget med en bold og som sætter sin medspillere op til scoringer, så han passer perfekt ind i vores filosofi. Han er også et eksempel på, at danskere falder rigtigt godt til i Holland, hvor han har spillet for en del klubber. Det er op til ham selv at tilspille sig en startplads, det har vist sig ikke at være nemt, men med alle de kampe vi spiller, skal han nok få spilletid.

  

´90´90´´09´90´9´0_FIS
Viktor Fischer Foto: Clint Hughes
  
Viktor Fischer - et utålmodigt stjernefrø
- Han er stadig en ung spiller, og han har stadig meget at lære. Viktor har utroligt meget selvtillid og er meget sikker på sine egne evner, men han er kun 18 år og skal have tålmodighed.

- Jeg har også været en 18-årig spiller, og dengang ville jeg også spille alle kampe, men det er svært. Fischer vil gerne spille på førsteholdet, og det vil han også komme til fast, men han skal stadig have tålmodighed.