Regner Grasten tabte millioner på ’Tarok’, men han er klar til at slå igen. Manden med mere end 10 millioner solgte billetter i danske biografer gennem 30 år er ikke til at slå ud, selv om en hest skulle løbe en smule skævt.

I Danmark er der en stærk tradition for at hylde filminstruktøren og skuespillerne, mens filmproducenterne lever en mere stille tilværelse. Det gælder dog ikke Regner Grasten, der nu i snart 30 år har produceret brede underholdningsfilm til danskerne. På hans hjemmeside er der en tæller. Ikke af hvor mange besøgende siden har haft, men af hvor mange billetter hans film i alt har solgt og lige nu viser den 10.132.044. Også selv om hans seneste film, ’Tarok’, solgte kun godt 100.000 billetter.

- Billetsalget betyder alt. Hvis filmproducenter siger andet, så lyver de. Hvis du vækker en hvilken som helst filmproducent midt om natten, og vedkommende ikke er briefet til at sige noget politisk korrekt, vil alle svare ’at sælge billetter’ på spørgsmålet om, hvad de allerhelst vil, siger Regner Grasten.

Han er det tætteste, man kommer på en definition af begrebet ’ukuelig’.

- Vi er lidt ligesom Muhammad Ali. Måske er vi nogle gange i tovene, men så snart der viser sig en åbning, så giver vi igen, siger Grasten, der er adm. direktør i sit selskab, hvor hans kone Tove er formand for bestyrelsen og resten af bestyrelsen udgøres af de voksne døtre Maj og Puk.

En film om en hest?

Uanset hvor meget jeg spørger, kan jeg ikke få Grasten til at give mig medhold i, at ’Tarok’ af Anne-Grethe Bjarup Riis er en fiasko set i lyset af at hendes første film ’HvidstenGruppen’ solgte godt og vel trekvart million billetter.

- Fiasko er et helt forkert udtryk, siger Grasten uden selvironi, og går i gang med følgende argumentation:

- Film nummer to er altid svær for en instruktør. Se bare på Thomas Vinterberg hvis første fire film efter ’Festen’ kun solgte 140.000 billetter i alt. Vi var fristet til at lave ’HvidstenGruppen 2’, for Tulle og Gerdas historie i Tyskland er meget spændende, men nej, man må hele tiden forny sig. Jeg var meget fascineret af Tarok og krisen i 1970’erne, og så tog vi en chance. Testvisningerne var i top, biografejerne var glade, og Det Danske Filminstitut troede på et kæmpehit, men da vi først var gået i gang, mødte vi oftere og oftere bemærkningen: ’Hvem gider se en film om en hest’, men da var det for sent at vende om, fortæller Grasten.

For nylig fik han dog et pænt indrammet bevis på, at ’Tarok’ har solgt 25.000 dvd-skiver, som der ellers ikke sælges mange af nu om dage, og det er et godt tegn, selv om han i første omgang led et ’milliontab’ på at lave filmen, der kostede 26 mio. kr.

’Tarok’ – igen og igen


- Vi slog både ’Sorg og glæde’ og ’Gravity’, og vi har ligget nummer et på YouSee’s VOD-portal. Det er tydelige tegn på, at filmen kan tjene sig hjem i løbet af 15 til 20 år. Bare vent og se. ’Tarok’ vil samle 800.000 danskere foran fjernsynet, når den engang vises næste år, og tv vil vise den igen og igen. Det er en film, der bliver anbefalet videre, konkluderer Grasten.

I det hele taget har Grasten bygget sit imperium op omkring, at filmene bliver ved med at give penge i det lange løb.

- Vi er ved at lægge hele vores bagkatalog i cyberspace, så vi kan sælge igen og igen. Udviklingen hen imod streaming er fantastisk for producenter med et godt bagkatalog. Når jeg holder mit foredrag på Filmskolen, siger jeg altid: ’Lad være med at blive ansat. Det er det dummeste, I kan gøre. Hvis I får en fed idé på Zentropa, så er det jo ikke jeres. Det er lettere end nogensinde at distribuere film, så det er bare om at komme i gang’, siger Regner Grasten, der ikke forstår, at ingen forsøger at vælte ham eller Peter Aalbæk af pinden.

’Krummerne’ er blot et bevis på langtidsholdbarheden.

- Danmarks Radio købte i 2011 de tre første Krumme-film for at konkurrere med TV 2’s tegnefilmsflade, og de trak 200.000 seere om eftermiddagen. Da DR købte dem igen og lagde dem lørdag aften i løbet af 2012, havde alle tre film mellem 600.000 og 700.000 seere. Det viser sig simpelthen, at de nye voksne er begyndt at vise filmene til deres børn, så nu er der en masse børn på 5-6 år, der kender ’Krummerne’.

Det har fået Grasten til at fiske ’Krummerne’ frem igen, og den femte film får premiere 2. oktober.

- Man skal altid forny sig, og vi har skelet meget til den fremragende amerikanske tv-serie ’Modern family’ og har samtidig forsøgt at lave den nye film ’Krummerne – alt på spil’ som den første film i serien, hvor det handler om en helt almindelig familie med kærlighed og ubetalte regninger. Vi er meget tilfredse, og kan vi ramme bare 10 pct. af ’Modern Family’s kvalitet, så er vi kommet langt, siger Regner Grasten.

Den første film om Krumme fra 1991 tjente Grasten 8 mio. kr. på, og de faldt på et tørt sted, da han på det tidspunkt efter nogle fiaskoer og en hård renteskrue på 20 pct. havde en gæld på 7 mio. kr. Siden da har han kørt sin forretning meget mere konservativt, og et filmeventyr i USA har lært ham at producere billigere.

- Det er muligt, at vi tabte 12 mio. kr. på at genindspille ’Kærlighed ved første hik’, men til gengæld lærte vi at producere film omkring 30 pct. billigere, end man typisk gør herhjemme, så det tab er vi ved at hente hjem igen. Den nye Krummerne koster kun 12,7 mio. kr., og jeg må sige, at når en Susanne Bier-film, der foregår på Fyn, koster 35 mio. kr., så er der et eller andet galt med den måde, vi laver film på. Man bør producere under ansvar, siger Grasten.

Mylder af nye ideer

Og producere gør Grasten for fuldt blus i øjeblikket. Der har været tider, hvor det var svært at finde de gode ideer, men han har netop købt rettighederne til en radioserie fra DR, der handler om embedsmændene på Christiansborg, og det bliver til en politisk thriller med titlen ’Udenfor borgen’, som Anne-Grethe Bjarup Riis skal instruere til vinter, og den får allerede premiere i august næste år.

I fire år har Grasten også arbejdet på forberedelserne til storfilmen ’Tanne’, der handler om en ung Karen Blixen og relationerne til hendes mor og far. Producenten kan godt se en premiere i marts 2016 for sig, og efter et besøg i USA hos en verdenskendt manuskriptdoktor har manus fået det sidste skub fremad på en film, der også skal instrueres af Anne-Grethe Bjarup Riis.

- Det er jo en slags prequel til ’Mit Afrika’, så det er en film med et stort potentiale. Vi satsede højt og spurgte verdens bedste script-doktor, Robert McKee, om han ville hjælpe os. Og han sagde ja. Han tager ellers kun meget få projekter ind, fordi han underviser så meget. I to dage lyttede vi til hans gennemgang af manus og fik løst alle de små problemer vi havde, fortæller Grasten.

Filmproducenten vælger at lave filmen på dansk og er allerede så småt gået i gang med at caste skuespillere.

- Det bliver vores største udfordring at genopbygge Rungstedlund, der engang var en kro, siger 57-årige Regner Grasten, inden han på spørgsmålet om, hvor længe han kan blive ved i det tempo, svarer:

- Så længe det er sjovt. Jeg kunne godt leve af de gamle film, hvis jeg stoppede nu, men jeg vil helst lige have et stort hit eller to til.

Slut med Anja & Victor

Efter fem film om ’Anja og Viktor’ vil Grasten ikke producere flere, selv om de samlet set har solgt lige over to millioner billetter. Hvorfor ikke? - Styrken i den filmserie er, at to unge mennesker holder meget af hinanden, så vi kan ikke lade dem skille eller lade dem komme ud for andet negativt. Vi kunne mærke, vi skulle stoppe, da de blev voksne. Laver vi en film nummer seks, der flopper, risikerer vi blot at ødelægge serien som bagkatalog, og det ville være dumt, siger Grasten.

Villads fra Valby på vej

Børnebogsserien ’Villads fra Valby’ af Anne Sofie Hammer er blevet en kæmpesucces. Det opdagede Tove Grastens søster, der arbejder på et børnebibliotek, og vupti så havde Grasten en ny familiefilmsfranchise på vej. - Det er sådan lidt ’Emil fra Lønneberg’-agtigt. Sindssygt morsomt og godt skrevet om en dreng på fem eller seks år i en almindelig familie. Vi vil i samarbejde med bogforlaget styrke Villads fra Valby med apps og lignende ting, inden vi så laver en film, der får premiere i 2016, siger Grasten.

Grastens fem største:

Op på fars hat: 953.000

Krummerne: 859.000

HvidstenGruppen: 754.000

Anja og Viktor: 572.000

Krummerne 2: 537.000

Grastens tre mindste:

The First Time: 5.511

Eye for Eye: 20.867

Bananen - skræl den før din nabo: 23.767