____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>'Danske svin er sunde, de strutter af penicillin.' Sådan står der i introen til næste afsnit af Borgen - et afsnit, der stiller skarpt på dansk landbrug og særligt svineproduktion. Allerede nu er dansk landbrug på mærkerne for at forsvare landbruget og kritisere DR for at udstille landbruget fejlagtigt.

Afsnittet bliver vist på DR på søndag, men har ligget tilgængeligt på nettet i knap en uge. I afsnittet bliver politikeren Birgitte Nyborgs kæreste syg og falder om efter at have spise en svinekotelet med antibiotikarester.

Den tidligere forsvarsminister Søren Gade, der i dag er direktør for Landbrug & Fødevarer mener, at serien giver et helt forkert billede af den danske svineproduktion.

- 'Borgen' bygger på fejlagtige oplysninger. Hvis tallene og oplysningerne i serien var blevet brugt i en dokumentar, så var det en løgn og uvederhæftigt. Selv om det er fiktion, så frygter vi, at flere oplysninger bliver opfattet som værende rigtige. At folk tror, at landmændene bare sprøjterne svinene med antibiotika for en sikkerheds skyld, og at man bliver syg af at spise svinekød. Intet er mere forkert, siger Søren Gade til bt.dk.

Ifølge Søren Gade har der aldrig været eksempler på, at folk i Danmark er faldet om med en akut forgiftning efter at have spist dansk svinekød med antibiotikarester.

Han forklarer, at Danmark i dag har et meget lavt antibiotikaforbrug til svin.

- Vi er faktisk det land i verden, der har det aller aller mindste antibiotikaforbrug i vores svineproduktion.

Søren Gade understreger, at han har fuld respekt for den kunstneriske frihed i fiktionsserier som 'Borgen', men når landbruget bliver 'hængt ud' som de slemme, så frygter han, at det kan få konsekvenser for dansk landbrug.

- 'Borgen' kan være med til at bekræfte nogle fordomme om, at det er livsfarligt at spise svinekød, og så holder folk måske op med at spise det. Eller hvis de mange folk, der ser 'Borgen' ude i verden f.eks. i England, får et indtryk af, at fødevaresikkerheden i Danmark ikke er i orden, kan det ødelægge meget, siger Søren Gade.

Det er ikke kun i Danmark, at rigtig mange mennesker trofast følger med i 'Borgen' - også de skandinaviske lande, England, Tyskland, Schweiz er vilde med serien. Landbrug & Fødevarer frygter, at myterne fra 'Borgen' i værste konsekvens kan påvirke udlandets lyst til handle med de danske svineproducenter og spise dansk svinekød.

DR understreger, at 'Borgen' er fiktion. DR får løbende reaktioner fra folk på serien - nogle opfatter den som meget tæt virkeligheden, mens andre ser den som overdrevet og urealistisk.

Nadia Kløvedal Reich, der er fiktionschef i DR, har tiltro til, at seerne er med på, at handlingen udspiller sig i et fiktivt univers.

- Vi kan ikke lave fiktion med præmissen, at ’det kunne være nogen opfattede det som virkelighed’. Det har vi faktaformater, nyhedsmagasiner osv. til. Og det mener vi godt, at seerne kan skelne imellem. Det er DR Fiktions opgave at skabe vedkommende og spændende dramaer med udgangspunkt i det samfund vi lever i og de temaer, der rør sig hos befolkningen, siger Nadia Kløvedal Reich.

Hun understreger, at DR ikke har et ønske om at skade landbruget, men blot har taget emnet op ligesom serien tidligere har beskrevet samfundsrelevante emner som , terror, overvågning, ligestilling, militær materiel, udlændingepolitik og miljøpolitik.