Forestil dig at blive sat af på en øde tropeø. Helt alene. Uden hjælpemidler. Nøgen. I 60 dage

Det var realiteterne for engelske Ed Stafford, da han sagde ja til en række overlevelsesprogrammer til Discovery Channel.

Glem alt om tv-hold, madrationer, lægehold og andre hjælpemidler. Ed Stafford var helt alene i 60 dage på en øde ø ved Fiji. Han havde kun sig selv og et kamera til at filme sine oplevelser.

Ed Stafford er lidt af en overlevelsernes mand. Han har en baggrund i det Britiske militær. Han har tidligere som den eneste person gået hele Amazonflodens længde, hvilket tog ham mere end 2,5 år.

Men hvorfor har man lyst til at sætte livet på spil for at lave fjernsyn?

- Jeg har altid elsket adventure-tv, og jeg kommer fra en militær baggrund. Men jeg synes ofte, at programmerne er ret falske, så jeg tænkte, at hvis det blev gjort helt virkeligt. Hvis jeg blev sat af på en øde ø uden hjælpemidler eller tøj, ville jeg så dø?, spørger han.

Rå snegle på menuen

Tydeligvis overlevede Ed Stafford de 60 dage på øen, for han sidder plantet på en stol og er spillevende, da BT møder ham i København. Men de 60 dage på øen var en indædt kamp for den ellers så hårkogte englænder.

- Alle tror, at jeg er en overlevelsesekspert, men det er jeg slet ikke. Det lykkedes mig slet ikke at tænde ild før efter to uger på øen.

De første uger på øen var hårde. Ingen ild og ingen tilberedt mad - og uden fiskenet, var det en umulig opgave at fange fisk. Solen bagte fra en skyfri himmel, og mudder og ler brugte han som beskyttelse mod de skarpe stråler.

- I starten spiste jeg rå snegle og kokosnød - jeg ville ikke spise skaldyr uden ild, for man kan jo få skaldyrsforgiftning, og så fik jeg ild efter to uger. Hjemme i England kan man lave ild på 30 sekunder med det rigtige træ og de rigtige redskaber. Men jeg kendte ikke træet, og Fiji, kendte jeg ikke. Det tog måske en dag eller to at finde det rigtige træ og få det i den rigtige form, forklarer han.

Mental rutchebane

Det værste ved hele turen var ikke udfordringerne eller frygten for dyr eller andre omstændigheder. Den største kamp for Ed Stafford var kampen mod sin egen hjerne.

- Det mest skræmmende var mig selv. Det var underligt ikke at have nogle, som man kunne dele det med. Det gjorde det meget intenst. Jeg var blevet advaret. Jeg havde fået at vide at min hjerne ville blive mit største problem, når den går i retninger som jeg ikke vil have den til, og det gjorde den, fortæller han.

- Noget der var rigtig slemt, det var bølgerne. De skabte en konstant larm. Døgnet rundt i 60 dage, det var hvid støj. Min hjerne lavede det om til en slags musik, 4-5 numre som min hjerne bare ikke kunne slippe. Fuck. Elementerne var ikke det værste for mig, jeg skabte selv problemerne i mit hoved. Jeg blev meget overrasket over, hvordan jeg virkelig skulle forsøge at tage kontrollen og stoppe min hjerne for ikke at tage hen hvor jeg ikke ville være, fortæller han.

En cirkel af sten

Løsningen på Eds mentale udfordringer på øen blev noget så simpelt som en lille cirkel af sten, som han lavede i sandet. Når han gik ind i cirklen skete der noget mentalt.

- Den stencirkel var så vigtigt. Når jeg sad i den kunne jeg slappe af og tænke ok, jeg har det faktisk godt med kokosnødder osv. Det var et roligt sted, og havde jeg ikke haft det som en taktik, ville jeg have fået det værre og værre, og jeg ville være endt som et komplet rod, når jeg vendte hjem.

Da Ed Stafford var HELT alene på øen havde han i tilfælde af nødsituationer en kuffert med en satellittelefon og medicin på øen. I ét enkelt tilfælde blev det nødvendigt for ham at ringe efter hjælp.

- Jeg blev syg meget tæt på slutningen. Jeg beskrev smerten til kameraet som en 8 ud af 10, jeg vidste ikke hvad det var, det var en alvorlig og slem mavesmerte og feber. Jeg tror, jeg ringede, fordi jeg begyndte at panikke, for tænk nu hvis det er blindtarmsbetændelse eller noget så ville jeg måske dø´, forklarer han.

Ed fik hjælp på øen. Han talte i telefon med en læge og fik tilsendt antibiotika. Kort efter kom han sig, og smerterne forsvandt.

- Jeg troede ikke, at Discovery Channel ville bringe det, men det har hele vejen igennem handlet om autencitet, og dette viser at det er ægte. Man kan jo ikke udelukke det faktum, at man bliver syg. Jeg har det fint med det, for det var det der skete.

Mere selvtillid

Ed Stafford har i dag fået oplevelsen på afstand. Og han har lært utrolig meget efter opholdet på den øde ø.

- Det mest positive jeg har taget med mig, det er indsigten i at du virkelig kan overleve. Det er en form for 'primal selvtillid' , at vide, at man med sin viden og hænder, kan overleve på en øde ø. Jeg troede det ville være ret idyllisk. En smuk ø, folk ville betale tusinder af kroner, for at komme på ferie der. Men hvis du skal bruge to timer på bare at finde brænde er et ikke længere smukt. Mængden af arbejde bare for at holde dig i live var vild. Så jeg er stolt at det. Det er en god indre viden at have, at jeg kan klare mig med ingenting. Vi er så afhængige af alt, så det var en fantastisk oplevelse, fortæller han.

Du kan se Ed Staffords oplevelser på helt tæt hold på Discovery Channel 10. marts kl. 22.