Ville du blende en guldfisk for at tjene penge? Eller ville du få tatoveret en ged på din balde for holdets skyld?

Sådanne valg står deltagerne overfor i TV3s nye reality-program ’Fristet - hvor langt kan du gå’, der havde premiere mandag aften. I programmet, der blev skudt i gang samme aften som premieren på ’Robinson Ekspeditionen’, bliver deltagerne desuden stillet over for dilemmaer, der berører de mest følsomme områder i deres privatliv.

Kampen om op mod 1,5 mio. kr.

Alt sammen i kampen for at stå tilbage som den endelige vinder af op mod 1,5 mio. kr. Dermed kan danskerne se frem til et reality-program, der spiller på deltagernes mentale tilstand.

Penge eller besøg syg mormor

- Følelsesmæssigt var det meget hårdt. Jeg følte, at de overskred mine grænser, fortæller Sy Lee, der brød sammen, da han skulle vælge mellem penge til holdet eller penge til at besøge sin alvorligt syge mormor i Californien. - Det her program kom virkelig bag på mig. Det var sindssygt hårdt, og flere gange tænkte jeg - hold da kæft, er det virkelig værd at være her, siger Sy Lee til B.T. Den tidligere P3-radiovært, Adam Duvå Hall, er vært på programmet, hvor han skal stille udfordringerne til deltagerne. Han erkender, at programmet ligger på grænsen af, hvad man kan tillade sig på tv. - Jeg tror da, at vi har balanceret på grænsen flere gange. Og der var da nogle tidspunkter, hvor jeg også selv syntes, det var enormt hårdt, fortæller Adam Duvå Hall. Han hæfter sig dog ved, at deltagerne hele tiden har haft muligheden for at sige fra, hvis udfordringerne har været for hårde. - Jeg kan godt forstå, der er nogle, der har været presset, og at nogle har været kede af det og rystet. I sidste ende er de dog selv med til at definere, hvad de vil gå med til. De kan jo sige nej, siger han.

Hårdt psykisk og fysisk

De senere år har vi set flere reality-programmer, hvor deltagerne har været hårdt presset både psykisk og fysisk. Både i ’Robinson Ekspeditionen’, hvor deltagerne har oplevet at blive udsultet og lænket til hinanden og i ’Paradise Hotel’, hvor intriger flere gange har skabt voldsomme opgør mellem deltagerne. Ifølge Adam Duvå Hall er grænsen dog ikke nået med ’Fristet’, selvom han erkender, at det for nogle vil være tilfældet. - Det bliver så vildt, som det overhovedet kan blive. Der er selvfølgelig mange ting i programmet, hvor folk vil tænke, at det er for meget. Men jeg synes først, grænsen er nået, når folk kommer alvorligt til skade. Eller bliver så psykisk presset, at man knækker folk.

Bevæger sig i farezonen

Tove Arendt Rasmussen fra Aalborg Universitet har forsket i reality-tv, og hun mener, at man bevæger sig i farezonen, når man leger med menneskers psyke. - Det bevæger sig da på en etisk knivspids, hvor det meget let kan gå galt, når man udfordrer menneskers psyke. Der, hvor det kan gå galt, er jo, når deltagerne kan få psykiske mén af at deltage. Vi har oplevet, at der var folk, der ikke kunne tåle at deltage i realityprogrammer. Vi så f.eks. i Sverige, at der var en deltager, der begik selvmord i forbindelse med den første udgave af ’Robinson Ekspeditionen’, fortæller Tove Arendt Rasmussen, der ikke er overrasket over det grænsesøgende reality-program.

De seksueller grænser

- Vi oplever en grænsesøgende tendens i reality-programmerne. I ’Robinson’ søger man grænser fysisk, i ’Paradise Hotel’ søger man de seksuelle grænser, og nu søger man så de psykiske grænser, forklarer reality-eksperten.