KØB PLUS!

Omar Marzouk udfordrer tv-kanal: Smider forbudt tv-serie på nettet

Komikeren Omar Marzouk er forberedt på en retssag med TV-stationen SBS for at få sin satireserie på skærmen

Komikeren Omar Marzouk giver ikke op, selv om tv-stationen SBS, der bl.a. ejer Kanal 4 og Kanal 5, har skrottet hans satire-serie 'Cellen', hvor Nicolas Bro, Simon Juul og Marzouk selv spiller en temmelig håbløs terror-celle.

Nu vil 'Cellen' i stedet blive vist på en ny net-tv-kanal, også selv om det kan betyde et sagsanlæg fra SBS, der ejer rettighederne.

SBS har investeret ca. ni millioner kroner i satireserien og fået 5 millioner kroner i støtte fra Public Service-fonden, som de har været nødt til at betale tilbage, fordi de ikke vil vise 'Cellen' på skærmen. Den officielle forklaring er, at SBS er bange for at støde annoncørerne.

TV-station sylter religiøs satireserie til millioner
Omar: Jeg er rasende

Udøver censur
- Det er vildt provokerende, og et forsøg på at begrænse ytringsfriheden,  siger Omar Marzouk.

Han har forgæves forsøgt at få sine rettigheder tilbage, med fuld opbakning Filminstituttet. Men SBS vil ikke give slip. Derfor tager han nu sagen i egen hånd.

- Jeg har jagtet rettighederne i et år, og fundet et lille hul i kontrakten, fordi vi aldrig har forhandlet video-on-demand-rettighederne. Jeg er derfor gået i gang med Yousee og det nye net-kanal HBO Nordic om at vise 'Cellen', fortæller Omar Marzouk.

Kommer bag på SBS

 Han har sikret sig økonomisk back-up fra Producentforeningen, hvis der kommer et sagsanlæg fra SBS.

- Producentforeningen har lovet at støtte mig, hvis der kommer et sagsanlæg, fordi det her er en principsag. Det handler om en begrænsning af ytringsfriheden. Det kan ikke være rigtigt, at en tv-station skal afgøre, hvad der er ok eller ikke ok at vise. SBS's holdning er, at den serie skal aldrig ud. Ellers havde de forlængst clearet rettighederne, siger Omar Marzouk til bt.dk

Informationschef Jesper Jürgensen, SBS er overrasket over udmeldingen fra Omar Marzouk.

- Det har vi ikke hørt noget om. Hvordan vil han bære sig ad med det, når han ikke har rettighederne?.