I disse uger ruller den folkekære tvserie 'Matador' igen henover skærmen. Tv-serien har imidlertid fået flere seere til at reagere på Facebook over ligheder mellem tv-serien og en kendt dansk bog.

Skjern-Svendsen kommer til en lille søvndyssende sydsjællandsk by og slår sig ned som manufakturhandler. Her sælger han uld og klæder til byens damer, og senere åbner han også en lokal sparekasse.

Lyder plottet bekendt? Nok til manges overraskelse stammer handlingen ikke fra den folkekære Matador-serie, men i stedet fra den danske forfatter, Hans Scherfigs roman ’Idealister’ fra 1941.

Derudover optræder navnkundige navne som Røde, Larsen og sågar en grisefarmer, der elsker dyr, i Hans Scherfigs roman, der tager afsæt i en fiktiv by nær Præstø. Hvis ikke man vidste bedre, skulle man tro, at den snart 100-årige Lise Nørgaard har ladet sig inspirere af Scherfigs værk.

Forfatter og litteraturekspert Jens Jacob Toftegaard, der dimitterede fra forfatterskolen i 2003, forstår da også godt dem, der opfatter Lise Nørgaards Matador som et plagiat af ’Idealister’. Men det er det altså ikke, fortæller Jens Jacob Toftegaard.

Lidt mystisk, at det var okay

»Dengang blev det ikke set som plagiering. Men der er jo en tydelig genbrug af persongalleriet fra ’Idealister’ i Matador. Man kan kalde det parafrasering eller intertekstualitet. Men selve handlingen udvikler sig jo anderledes hos Lise Nørgaard end hos Scherfig, så jeg synes ikke, man kan kalde det plagiat,« siger Jens Jacob Toftegaard.

Men Jens Jacob Toftegaard tvivler dog på, at Lise Nørgaards inspiration havde gået i dag.

»Nej, jeg tror ikke, det var gået i dag. For selv om det ikke er et plagiat, ligger karakterernes navne så tæt op ad hinanden, at det faktisk er lidt mystisk, at det var okay dengang,« siger Jens Jacob Toftegaard.

Ikke første gang, debatten raser

Det er ikke første gang, at en sammenligning mellem Matador og Hans Scherfigs 'Idealister', bliver bragt op i medierne. I 2004 tog forfatter og filmhistorier Poul Malmkjær emnet op i Dagbladet Information i dette indlæg.

»De mange ligheder har jo været fremme før. Da Matador havde premiere i slutningen af 1970’erne, snakkede man også om det, men folk har nok glemt, hvor tydeligt, det er,« siger Jens Jacob Toftegaard.

Handlingen i ’Idealister’ er ikke kun centreret omkring de velkendte ’Matador-navne’, men den kredser også om præsters og godsejeres tilværelse i et samfund, der er i opbrud kort før 2. verdenskrig.

Hans Scherfig roman skulle oprindeligt være udgivet i 1942, men Danmarks daværende samlingsregering forbød udgivelsen. Først efter befrielsen blev den sat til salg hos danske boghandlere.

BT har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Matadors forfatter Lise Nørgaard.

Debatten om de to værker bliver også bragt op i denne Facebook-tråd: