Laura nåede at bage sin egen moderkage, men fortrød inden hun satte tænderne i den

At bage sin moderkage for derefter at ville spise den. Frastødende tanke for de fleste, men også fascinerende tv. Men det er ikke ’Hannibal the Cannibal’, vi taler om, men DR i bedste sendetid. Torsdag aften viste DR1, hvordan andengangsmoderen Laura, der fødte sin og kærestens datter i et badekar på Hvidovre Hospital, umiddelbart efter fødslen var indstillet på at spise moderkagen. Ud fra en idé om, at det ligefrem kunne være sundt.

Men da det så kom til stykket, to måneder efter at datteren var født, fortrød den nybagte mor. Hun kunne alligevel ikke få sig selv til at stikke en skive af moderkagen i munden, efter den havde ligget til varmebehandling ved 50 grader i ovnen i flere timer.

For mange, der så afsnittet af dokumentarserien ’Hjælp, vi skal føde’, var lige netop det klip et, som fik folk til at vende ansigtet væk i væmmelse bare ved tanken om at skulle spise den udtørrede, blodfyldte moderkage - eller ’livets træ’, som den også bliver kaldt.

’Enormt ulækkert’

Det forstår Laura udmærket.

- Da jeg hørte om det første gang, syntes jeg, det var enormt ulækkert og grænseoverskridende. Men jo tættere jeg kom på fødslen, desto mere begyndte jeg at tænke, at det måske ville give mening at spise moderkagen. Den er jo også smækfuld af hormoner, fortæller Laura til BT.

Hun har fundet ud af, at når kvinden snuser til moderkagen, lige efter den er blevet født, skulle det sætte gang i nedløbsrefleksen og dermed få mælken til hurtigere at løbe til.

- Det skulle også afhjælpe fødselsdepressioner, og det havde jeg med det første barn. Og så skulle det være helt vildt sundt. Derfor gav det på en eller anden måde mening. Og jeg tænkte, at det skulle prøves af at have den med hjem, fortæller Laura.

50 grader i ovnen

Men da hun først var kommet hjem med datteren på armen, og moderkagen lå trygt i fryseren, gik tiden hurtigt med amning og at lære det lille ny barn at kende.

Derfor gik der 10 uger, før Laura fik taget den næsten sorte moderkage, hvor man tydeligt kunne se det stivnede blod, op af fryseren, fik lagt den på en bageplade og sat den i ovnen ved 50 grader. I programmet ser man, hvordan hun med datteren på armen skærer en bid af moderkagen, stikker en gaffel i og fører gaflen op til munden.Og fortryder.

- Den lugtede helt vildt af indvolde. Sødt på en krydret måde. Og selv om jeg i virkeligheden godt kan lide ideen om back to nature, så var det så sindssygt grænseoverskridende at hælde mit eget tykke og helt sorte blod ned på en bageplade. Og så skære i et stykke kød, jeg vidste var mit kød. Det var for mærkeligt for mig, fortæller hun.

Kunne du finde på at overveje at spise moderkagen igen, hvis I skal have et tredje barn?

- Det ved jeg ikke. Det kommer nok an på, hvor man er i sit liv. Men jeg er ikke afvisende over for, at nogle kvinder gør det. Jeg synes, det er ret sejt, at de eksperimenterer med det. Men jeg kunne bare ikke selv. Og så havde det altså også meget at sige, at min kæreste havde ret meget imod projektet. Han syntes, det var så klamt, siger Laura efter en lang tænkepause.