*** (tre stjerner)

Middelklasseægteparret Lars Ranthe og Christine A. Børge spiller også mand og kone i ’Kærlighed og andre katastrofer’

Skuespiller Sofie Stougaard debuterer som filminstruktør med ’Kærlighed og andre katastrofer’. Filmen er blevet til via en utraditionel finansiering, men er på mange måder en typisk dansk tragikomedie om middelklassens store og små problemer.

Den succesfyldte, men lidt kedelige og overkontrollerende psykolog Rosa (Christine Albeck Børge) er gift med charlatanen, drengerøven og bilmekanikeren Frederik (Lars Ranthe), som knalder ved siden af med fotograf-bohemen Sonja (Ellen Hillingsø).

De er alle modne mennesker i 40erne, og derfor må det siges at være noget af en præstation – og måske også lidt mod naturens stærke kræfter – at Frederik utilsigtet formår at gøre begge sine kvinder gravide samtidig.

Men det gør han altså. Og med to gravide madammer og en narcissistisk storcharmør, der absolut ikke vil have flere børn, er scenen sat for en dansk komedie om kærligheden og det svære parforhold.

Nye, friske kræfter

’Kærlighed og andre katastrofer’ er på mange måder både en sød og sjov film, og så er det rart at se en dansk film med nye kræfter i de bærende roller.

Christine Albeck Børge er god som kontrolfreaken Rosa, der tvinges ud af sin komfortzone. Lars Ranthe, hendes husbond – både i filmen og virkeligheden – er både morsom og grotesk som drengemanden Frederik.

Der er også gode præstationer i birollerne, især Paw Henriksen, som har udviklet sig fra den evige drengerøv til en moden og empatisk karakterspiller.

Og så ses Ole Lemmeke i en lillebitte rolle som læge. Dejligt at se ham tilbage i en dansk film, selvom han desværre kun er på fransk visit.

Middelklasse-problemer

Filmen er utraditionelt finansieret med masser af interessenter fra Helsingør og omegn, hvor filmen også er skudt. På kreditlisten ses både Helsingør Kommune, Sundbusserne og andre lokale entreprenører, og de må siges at få fuld valuta for pengene. Kronborg, Sundbusserne, Kulturværftet og Wiibroe øl får i alt fald solid eksponering.

Det er på sin vis i orden, men man kunne ønske, at Lolland-Falster Kommune eller Mjølnerparkens boligselskab også havde lidt kapital at putte i dansk film, så man kunne få et kig ind i de liv og hverdagsproblemer, som folk uden for den hvide danske middelklasse går og tumler med.

Det er selvfølgelig bare en strøtanke …

Nuvel, middelklassevinklen kan man ikke klandre ’Kærlighed og andre katastrofer’ for, den er en generel tendens.

Karikeret

Filmen markedsføres som en drama­komedie – men er nok mere komedie end drama.

Der er flere sjove scener, men det er som om, filmen nogle gange har problemer med at komme fra a til b. Indimellem er det svært at hitte rede i tiden og finde logikken i karakterernes handlingsmønstre, som har det med at blive et nummer for ulogiske og klichéfyldte. Derudover er der mange – måske lidt for mange – lige lovligt karikerede bipersoner.

Når det er sagt, så er det også en film, der både kalder på grin og stof til eftertanke. Så summa summarum – en fin instruktørdebut til Sofie Stougaard, som man gerne under flere film – også uden for Helsingør og omegn.