De seneste seks uger har danskerne kunnet følge Rasmus 'Julle' Juhl, Thomas 'Krabbe' Krabbenhøft, Flemming Enggaard, Thomas Østergaard og Rasmus Lassen Petersen i DR-programmet ‘Rigtige Mænd’. Her har de fem jyske og erotiske tykke gutter gennemgået en kamp mod dårlige motions- og kostvaner.

Nu er programserien slut, men det er deres fællesskab omkring motion og god mad ikke. Derfor har de nu lavet en kogebog med motiverende opskrifter for mænd (og kvinder).

BTs journalist møder dem i ‘storbyen’, hvor de er på pressetur med deres bog. Interviewet løber flere gange af sporet (men hvad kan man ellers forvente, når femhåndværkerevenner er samlet?) Kække kommentarer som ‘Skal vi oversætte, hvad han siger?’ eller anekdoter om Rasmus Lassen Petersen, der for første gang, han spiste avocado spiste skrællen med, i mangel på viden.

Fra helt uvidende om kost, især den sunde kost, har de nu kastet sig ud i en opskriftsbog med nærende og knap så fede retter, der har fundet ved at 'prøve sig grem', fortæller de.

»Nu bruger jeg fantasien selv i køkkenet, og lige pludselig står jeg med en ny ret. Før i tiden købte jeg bare en færdiglavet pastaret eller Knorr-lasagne,« siger Rasmus 'Julle' Juhl.

Gode vaner smitter

De gode mad- og motionsvaner har også smittet af på venner og kollegere.

»Jeg havde en kollega, der var et dumt svin, mens programmet stod på. Men efter programmet var sendt, har han fået øjne op for det og været med ude at løbe. Nu har han smidt 11 kilo. Det er sgu smukt, og jeg er stolt af ham,« siger Thomas 'Krabbe' Krabbenhøft.

Og gode vaner lader sig til at sætte sig fast. Det skyldes ifølge dem, at de fik sig en stor øjenåbner i første program, hvor de skulle vise sig nøgne for rullende kamera.

»Havde vi ikke stået nøgne første program, så havde vi ikke fået en øjenåbner. Hold kæft, jeg var tyk,« siger Rasmus 'Julle' Juhl.

Især det med vægten går mændene op i. Alle fem har enten holdt vægten siden programmet eller tabt sig yderligere. Der er gået sport i den.

»Usund mad straffer mig på vægten med det samme. Jeg er på vægten hver morgen og har en graf på telefonen, der viser min vægt fra dag til dag,« siger Flemming Enggaard, der med det samme får en kommentar med på vejen fra Thomas Østergaard, der siger »Ligesom bankkonto? Den tjekker jeg aldrig.«

Kække kommentarer er der nok af. Da BTs journalist spørger til fremtiden, kommer det også kvikt fra Julle, at han gerne lave en ‘Allan Simonsen’, hvis TV2 ringer og spørger, om han vil være med i ‘Vild med dans’.

I den mere seriøse ende svarer Thomas Østergaard, at de godt kunne tænke sig at lave mere sammen, hvis DR en dag skulle ringe og spørge. Sammen har de også lagt planer.

»Vi får stablet mange ting sammen. Vi har både et løb den 24. maj, 10. juni, og igen i august og oktober. Derudover skal vi helt sikkert holde julefrokost sammen igen i år,« siger Thomas Østergaard.

Kogebogen kan købes fra den 26. maj.

Opskrifter fra 'Endnu mere herrego' mad

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

Rasmus Lassen Petersen, 24 år, elektriker

Bodyage: Før: 36 år, Efter: 25 år

Hvordan er det gået siden sidst? Det var en øjenåbner at være med i programmet. Jeg var lige flyttet hjemmefra og alt var nyt for mig, og jeg kunne ikke lave mad. Men jeg har tabt ti kilo og er blevet bedre til at lave mad.

Rasmus’ ørredfilet  (To pers.)

  • 6 æg
  • Salt og peber
  • 1 squash
  • Lidt smør
  • 125 g røget ørredfilet
  • 100 g blåbær
  • Purløg

Sådan gør du: Pisk æg med salt og peber. Riv courgetten groft og vend i æggene. Smelt smør på en pande, og lad æggemassen blive til røræg.
Spis det med lidt ørredfilet og blåbær til. Top med purløg.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

Flemming Enggaard, 40 år, Mekaniker

Bodyage: Før: 49 år. Efter: 44 år
Hvordan er det gået siden sidst? Lige efter programmet, der faldt jeg lidt ind i det her hul, som alle snakker om, fra den ene dag til den anden så stopper det bare. Jeg tog i hvert fald lige en 4-5 kilo på i løbet af ingen tid. Men jeg er også kommet af med dem igen, og jeg skulle lige finde min hylde.

Flemmings æggepandekage (Èn pers.)

  • 2 æg
  • 1 tsk. rød pesto
  • Smør
  • Salt og peber
  • 2 skiver røget laks
  • 1 håndfuld blandet salat
  • Purløg

Sådan gør du: Pisk æg og pesto sammen. Varm smør på en lille pande. Hæld æggemassen på og steg den ved jævn varme. Vend pandekagen og krydr med salt og peber. Server med røget laks, salat og lidt purløg.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

Thomas Østergaard, 32 år, asfaltør

Bodyage: Før: 47 år, Efter: 37 år
Hvordan er det gået siden sidst? Lige efter programmet holdt jeg vægten, men så kom alle julefrokosterne, og så tog jeg også 4-5 kilo på. men ligger også på samme, måske endda under.

Thomas’ torsk i tomat (Fire pers.)

  • 3 store tomater
  • 3 store røde peber
  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 4 stykker torsk
  • Olivenolie
  • Salt og peber

Sådan gør du: Hak tomat, peber, løg og hvidløg og kom i et ovnfast fad. Læg fisken ovenpå og krydr med olie, salt og peber. Stil fadet i ovnen ved 200 grader og steg fisken. Det tager ca. 10 minutter Fisken skal være fast i kødet og ugennemsigtig.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

Thomas 'Krabbe' Krabbenhøft, 33 år, kloakmedarbejder

Bodyage: Før: 44 år, Efter: 34 år

Hvordan er det gået siden sidst? Jeg har tabt to kilo efterfølgende siden vi startede derude. Jeg spiser ligesom jeg har lyst til, men så længe, at jeg passer min vægt, så kan man leve stortset som man har lyst til. Vi fik nogle gode råd med at spise æg til morgenmad, men resten spise som jeg vil. Selvfølgelig er der plads til det grønne på tallerknen undervejs.

Krabbes kyllingesalat (Èn pers.)

  • 1 kyllingefilet
  • 1 god klat barbecuesauce
  • Blandet grønt, f.eks. hjertesalat,
  • peberfrugt og tomat
  • Salt og peber
  • 2 spsk. dressing
  • 3 spsk. peanuts
  • Dressing:
  • 2½ dl cremefraiche
  • 2 fed hvidløg
  • Dild eller persille
  • Salt og peber

Sådan gør du: Steg kyllingen og krydr med salt, peber og barbecuesauce. Lad den køle af og skær ud i mindre stykker. Rør klippet purløg og hvidløg sammen med cremefraiche salt og peber. Bland kyllingebidderne med det grønne, og hæld dressing og peanuts over.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

Rasmus 'Julle' Juhl, 30 år, slagterimedarbejder

Bodyage: Før: 39 år, Efter 37 år

Hvordan er det gået siden sidst? Min er præcis det samme. Så passer det med, når det bliver fredag til søndag, så kommer der tre kilo og når det så bliver torsdag har jeg smidt dem igen.

Julles grøntsagsroulade (Fire pers.)

  • 1 porre
  • ½ rødløg
  • 1 rød peber
  • 2 kartofler
  • 2-3 gulerødder
  • 3-4 æg
  • 1-2 tsk. karry
  • 1 tsk. paprika
  • Fyld
  • 3-400 g kyllingebryst
  • Flødeost

Sådan gør du: Skær porren i tynde skiver og rødløg og peberfrugt i tern. Riv kartofler og gulerødder groft. Pisk æggene, kom krydderier i og bland hele molevitten godt. Hæld blandingen i en bradepande beklædt med bagepapir. Bag i ovnen i 35-40 minutter.
Steg imens kyllingestrimlerne på panden og krydr dem med paprika og karry. Tag bradepanden ud og lad pandekagen køle af. Smør flødeost over, læg kyllingestykkerne på og rul pandekagen til en roulade.