Kirsten Olesen tilbage på tv: Matador var topstyret

Efter i årtier at have koncentreret sig om en karriere som primært teaterskuespiller, vender Kirsten Olesen til nytår tilbage på tv-skærmen i DRs nye søndagsdrama ’Arvingerne’.

Til januar er det ikke alene 32 år siden, DR sagde farvel til Agnes Jensen og ’Matador’. DR sagde også farvel til Kirsten Olesen. Men 1. januar vender den respekterede 64-årige skuespiller så tilbage til Danmarks Radio i stationens bud på en moderne familiesaga, ’Arvingerne’.

I et ellers stjernespækket ensemble, der blandt andre tæller Trine Dyrholm, Jesper Christensen og Lene Maria Christensen, lyser Kirsten Olesen op som noget ganske særligt. Hendes figur i ’Arvingerne’, Veronika Grønnegaard, er da også seriens omdrejningspunkt.

Læs også: DR filmer ny søndags-serie: De skal afløse Borgen

Veronika er kvinden, der altid har sat sit liv som kunstner højere end livet som mor. Kvinden hvis evige trang til at skabe har medført ødelæggelse i hele familien. Og kvinden som Kirsten Olesen ikke på trods af, men måske især på grund af, sin kompleksitet, godt kan genkende sider af sig selv i. 

- Som skuespiller i mere end 40 år har jeg da også haft perioder, hvor jeg har lukket mig inde og følt, jeg har været i træningslejr til en rolle. I de perioder er venner, familie og hverdagen blevet skubbet til side, siger Kirsten Olesen og tilføjer, at hun har været glad for rollen som Veronika Grønnegaard.

- For hende kan man da få øje på, siger hun.

Læs også: TV2 stjæler DRs drama-succeshold

Mens figuren fra ’Matador’, Agnes, udviklede sig fra stuepige til selvstændig forretningskvinde, levner rollen som Veronika ikke meget plads til udvikling, da hun mister livet allerede i den første episode.

Til gengæld har Kirsten Olesen og medskuespillerne i ’Arvingerne’ i modsætning til skuespillerne i ’Matador’ fået lov til at sætte betydelige aftryk på serien og personernes udtryk i særdeleshed.

- Hvor det var mere topstyret i ’Matador’, har det her føltes som en familie, hvor vi alle er blevet taget ind på et meget tidligt tidspunkt og selv har været med til at præge historien. Her føler vi alle sammen, at vi har et fælles ansvar mere end nogensinde, siger Kirsten Olesen.

Læs også: Stormen stopper Bier-film

Optagelserne til Kirsten Olesens comeback-serie på tv fandt sted samtidig med, hendes mand gennem næsten 40 år, musikeren Ole Ousen, kæmpede mod kræft. En kamp han tabte i april i år. Kirsten Olesen havde altså døden helt tæt inde på livet både foran og bagved kameraet, og selvom hun ikke drog direkte paralleller mellem fiktionen og virkeligheden, kom mandens sygdom alligevel med på arbejde.

- Jeg har altid kunnet finde ud af at skille mit arbejds- og privatliv fra hinanden, men selvfølgelig sætter den sig psykisk, og det går da også ud over ens dagsform, at man går med så store bekymringer. Men Ole levede jo, mens jeg arbejdede, og i dagligdagen tænkte vi ikke på, han skulle dø. Vi tænkte kun på at leve, mens vi havde hinanden, og brugte vores energi på det, siger KIrsten Olesen og tilføjer:

- Det handler om at få brugt tiden, mens vi her er.

Første afsnit af ’Arvingerne’ har premiere onsdag 1. januar kl. 20 på DR1 og sendes derefter hver søndag aften kl. 20.

Læs også: