____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>I kølvandet på kritikken af den manglende sikkerhed omkring Bodil Jørgensens ulykke, for en måned siden, retter stuntmand og filminstruktør Lasse Spang-Olsen nu en kraftig kritik mod hele den danske filmbranche:

Sikkerheden er for elendig på danske filmoptagelser, det er et mirakel, at det ikke er gået galt før, og der skal indføres helt andre regler på området, når der filmes i Danmark mener Lasse Spang-Olsen.

Kritikken kommer efter Bodil Jørgensens mand har udtalt, at det var uforsvarligt, at lade hans hustru stå bag på en traktor ført af Kurt Ravn, mens den kørte op af et stejlt dige.

Under optagelsen havde Jørgensen våddragt under sit kostume, hun havde slippers på, og var ikke spændt fast.

Alt det udgør et ekstra faremoment, der burde have været taget forbehold for, mener den danske instruktør.

Ulykken, der skete under optagelserne til 'Far til fires vilde ferie', var minutter fra at koste Bodil Jørgensen livet, da hun faldt af traktorens påmonterede metal-grab, og blev mast under det 2,4 ton tunge køretøj, da det kørte baglæns.

Under ulykken brækkede hun samtlige ribben, begge kraveben, sin hofte, og fik indre blødninger på nyre og lever. Samtidig klappede begge hendes lunger sammen.

LÆS I BT LØRDAG: INTERVIEW MED BODIL JØRGENSEN - SE BILLEDERNE - SÅDAN HAR HUN DET NU



Lasse Spang-Olsen siger nu til BT, at Jørgensens mand har ret i sin kritik af den manglende sikkerhed.

- Morten har helt ret. Det er på ingen måde et hændeligt uheld, det der er sket. Faktisk er det mærkeligt, at der ikke er sket en lignende ulykke før. Men det er sådan set ikke ASA-films skyld. De har bare lavet film, som man plejer at gøre det i Danmark i dag. 

Landets mest berømte stuntmand, der også er instruktør på film som 'I Kina spiser de hunde', 'Inkasso' og 'Gamle mænd i nye biler', har desuden også været brugt som sikkerhedsekspert på en lang række filmoptagelser både i Danmark og udlandet. 

- At tage sådan en risiko, at lade nogen køre traktor, hvis man ikke har prøvet det før, er simpelthen dumt. Og hvis man er to på et køretøj, der ikke er beregnet til det, er det yderligere en risiko. Og når man så samtidig kører op af en bakke med store hjul, er det endnu et risikabelt faremoment. 

- Og når det er sådan, skal man ikke sætte skuespillere til at udføre det, siger Spang Olsen, der tilbød sin hjælp til sikkerheden på netop 'Far til fires vilde ferie, men blev afvist af selskabet med den begrundelse, at der ikke var stunts på filmen.

Spang Olsen har været involveret i filmproduktion de sidste 35 år, og siger uden omsvøb:

- Jeg har stort set ikke været på nogen danske film, hvor jeg ikke har siddet og tænkt, at det kunne være gået galt.

- Jeg er jo i en speciel situation. Når jeg instruerer en film, har jeg en know how og ved en del om sikkerhed. Men på film, hvor der ikke er nogen med, der har forstand på den slags, må det ske endnu oftere, siger Lasse Spang Olsen, der ligesom Bodil Jørgensens mand mener, at branchen er presset økonomisk, og at der derfor slækkes på sikkerheden.

- Film i dag er så ekstremt pressede. der er simpelthen ikke 300 kroner tilovers, så hvis det ikke er noget man er tvunget til, så gør man det ikke af sig selv.
 
- Alting er så presset i dag, så mange sikkerhedsrepræsentanter ikke siger fra. De er godt klar over, at så får de ikke et job, næste gang producenten skal sætte sit hold, siger filminstruktøren, der er vred på Bodil Jørgensens og hendes families vegne:

- Jeg bliver sur på Bodils vegne, når de siger, at det var et hændeligt uheld. Det var decideret sjusk. De har bare sagt, at det går nok.



- Man kan simpelthen ikke være bekendt, at ødelægge folks liv på den måde. Det smerte-traume Bodil har fået, kommer hun aldrig af med. Det kan godt være, hun er tilbage på scenen om et år, men hun bliver aldrig sig selv igen. Det har gjort så ondt på hende, så længe, og det glemmer kroppen desværre ikke, siger den 49-årige instruktør til BT, og understreger, at branchen bør lære af Bodil Jørgensens dramatiske ulykke, der nær var endt med et dødsfald.

- Alle alarmklokker burde ringe nu, og reglerne bør ændres. Men de har sagt undskyld til Bodil, så har de fået to påtaler (fra Arbejdstilsynet. Red.), og så får Bodil lidt penge hver dag.

- Man kan ikke være bekendt, at sige til Bodil Jørgensen, at det ikke er farligt. De bad hende skifte til klip klappere, og hun havde våddragt indenunder sit tøj. Det ville ikke engang en stuntman gå med til, siger Lasse Spang Olsen, der var i kontakt med Far-til-fire-filmens produktionsselskab, ASA, før optagelserne:

- Jeg har en mail fra filmselskabet fra en uge før, hvor jeg spørger, om der skal foretages stunt på filmen, for vi havde snakket om, at jeg skulle hjælpe. Men de svarede, at der ikke var stunts på filmen. Så de har ikke betragtet det som noget stunt, hvilket jeg synes er mærkeligt. Det er ikke et farligt stunt, men absolut ikke en skuespilleropgave.

 
- Men ASA-film har bare gjort som alle andre. Det kunne være sket på hvilken som helst anden film, og det må stoppe nu. Der skal simpelthen være nogle regler, der sikrer, at der er en uddannet person, når man laver noget, der kan være farligt for skuespillerne, siger Lasse Spang Olsen til BT.

Filmens producent Henrik Møller-Sørensen vil ikke kommentere Lasse Spang Olsens og Morten Søborgs kritik af sikkerheden.

Søborg har tidligere sagt, at han anser optagelserne for groft uforsvarlige. Han mener også, at der blev slækket på sikkerheden for at spare tid og penge.

Men Møller-Sørensen vil ikke kommentere sagen før Arbejdstilsynet kommer med deres endelige rapport. Alligevel siger han til BT:

- Vi er berørte over det der er sket med Bodil og meget glade for, at hun er i bedring. Men jeg er forundret over, at han (Morten Søborg) har så mange udtalelser, når han ikke var tilstede. Der er mange af de ting, han siger, vi ikke kan genkende.

- Vi er en af de produktioner der har tid og penge til rådighed, vi koncentrerer os om sikkerheden og de ting. Vi bruger otte uger til optagelserne, hvilket der ikke er mange der gør, så det er ikke noget med at vi japper tingene igennem, eller er under tidspres. 
 
Så I sætter ikke sikkerheden overstyr på denne her eller andre produktioner?
 
- Lige præcis det der vil jeg ikke kommentere. Fordi det netop er det som Arbejdstilsynet er ved at undersøge. Om vi har handlet uforsvarligt.

Og det skulle ikke have været udført med stuntmænd?

- Det siger jeg ikke noget om, det er jo også det vi venter på en udtalelse om. Om vi har gjort noget, der var uforsvarligt. Jeg kan sige, at vi prøvede den scene igennem tre gange inden. Uden skuespillere.

Men kan du forstå Morten Søborgs vrede over ulykken. Hans kone var jo få minutter fra at dø?


- Jo, det kan jeg udmærket forstå. jeg ville selv blive oprevet, hvis min kone var udsat for noget tilsvarende. Men det er ikke det samme som, at vi har handlet uforsvarligt. Det er faktisk første gang i de 35 år jeg har lavet film, at der er sket sådan en ulykke, siger Henrik Møller-Sørensen til BT.   
.

  

LÆS I BT LØRDAG: INTERVIEW MED BODIL JØRGENSEN - SE BILLEDERNE - SÅDAN HAR HUN DET NU