Lars Mikkelsen forfølger en international karriere, og DRs nye søndags-krimiserie er et godt skridt på vejen

Tre prostituerede kvinder myrdes og skamferes på samme måde i København, Antwerpen og Berlin.

På toppen af de snedækkede alper i Schweiz ringer telefonen i politikommissær Harald Bjørns lomme.

Ferien er forbi. Virkeligheden kalder.

Sådan begynder ’The Team’, der har fået den danske titel ’Mord uden grænser’.

Tv-serien er det første samarbejde mellem en række filmselskaber og tv-stationer i Europa. Inspireret af DRs prisbelønnede dramasuccesser som ’Forbrydelsen’, ’Broen’ og ’Rejseholdet’, der for alvor satte gang i ambitionerne.

Således har ’The Team’ premiere på flere europæiske tv-kanaler samtidig søndag aften. Blandt andet på tysk, belgisk og dansk tv. Og det er første gang i dansk tv-historie.

Øverst på rollelisten, som leder af det fælles-europæiske politihold, står Lars Mikkelsen, der spiller Harald Bjørn, sammen med kolleger fra Sverige, Holland, Tyskland, Belgien, Frankrig og Litauen.

Sidste år indspillede den 50-årige danske skuespiller den banebrydende tv-serie, der nu har premiere, og han har fuld fart på en international karriere, der ser ud til at fænge lige så effektivt som lillebroderen Mads Mikkelsens.

Samtidig med afslutningen af ’The Team’ sidste år landede Mikkelsen en større rolle i den højprofilerede amerikanske tv-serie ’House of Cards’ sæson tre, og han har allerede en engelsk action-film (Mo Alis ’Montana’) samt BBC-serien ’Sherlock’ bag sig.

En prop i teateret

»Jeg åbnede døren for en international karriere for en to-tre år siden, da jeg satte en prop i det med teateret midlertidigt, så nu må vi se, hvor det bærer én hen,« siger Lars Mikkelsen, og fortæller at 90 procent af hans prøvefilmninger ikke bliver til noget.

»Men det er meget almindeligt. I øvrigt tager man ikke rigtig ud til castings mere, men laver e-castings hjemme i sin egen stue, som man sender elektronisk til filmselskaberne. Det er en af de ting, der gør, at man bliver meget mere tilgængelig derude. Og de får flere at tage af på den måde, fordi verden bliver mindre,« siger Lars Mikkelsen, der er yderst ydmyg i forhold til sin foreløbige succes i udlandet:

»Hvis ikke man har kvajet sig, så får man også muligheden for den næste opgave. Og så handler det jo også om, hvorvidt de synes, at det man har lavet, det duer. Det ved man aldrig, før man har lavet det,« siger Mikkelsen, der godt kan lide at spille sammensatte action-helte som politikommissær Harald Bjørn i ’The Team’:

»Med ham her var det spændende at kreere en mand, som er pissegod til sit arbejde og en dygtig leder. Og en leder i den skandinaviske del af verden er ikke én, der skriger og råber. Men en mand, der taler ordentligt til sine medarbejdere og forstår at trække på deres styrker.«

»Han er en mand, som er dybt inde i sit arbejde, og som på det personlige plan er temmelig umulig til sit eget liv. God til at tage konflikterne på jobbet, knap så god til at gøre det i privatlivet. På en måde er det typisk for den skandinaviske mand, at han tror, at hvis man ikke adresserer et problem, så går det nok væk af sig selv.

Svært for manden

Lars Mikkelsen griner lidt og retter på sig selv:

»Selvfølgelig er alle skandinaviske mænd ikke sådan, men han er udtryk for en mandetype, der findes, og som er et udslag af en meget stærk feminisme, hvor manden kan have lidt svært ved at placere sig selv - og finde sin egen rolle,« siger Mikkelsen, der selv er dybt engageret i alle dele af sit arbejde.

»Jeg ville gerne gøre Harald Bjørn fysisk, fordi han også er meget inde i sit hoved. Han er en tænker, en analytiker. Så jeg syntes, at det var vigtigt, at han også kunne være fysisk, når han skulle være det. Så jeg havde et træningsprogram, der kørte seks gange om ugen. Men så når du også noget,« siger Lars Mikkelsen, der ligesom sin lillebror Mads Mikkelsen gerne vil lave sine stunts selv. Hvis han må.

»Der er flere ting i ’The Team’ jeg selv laver, blandt andet en forfølgelses-scene i en slugt med iskoldt vand, men det er ikke alt, man må lave. Der er jo en grund til, at man ikke må bestemte ting. Der var en stuntman, der var lige ved at miste synet under optagelserne til ’The Team’, fordi han fik en gren i øjet.«

Øm i 14 dage

»Men i London på ’Montana’ lavede jeg det hele selv. Jeg var derovre fire uger før og sætte det hele op. Der var for eksempel et fald gennem et glasbord, som jeg er særligt glad for,« siger Lars Mikkelsen og smiler:

»Jeg fik en gut på 110 kilo ned over mig, og jeg var så øm bagefter, at jeg ikke kunne sidde ned i 14 dage. Men det var så fedt at lave! Jeg er ret vild med de der stuntmænd og deres vovemod. Jeg er jo kun skuespiller, og i London ramte jeg en af dem flere gange ret hårdt lige på snuden. Og han stod lige stille et øjeblik og rystede det af sig, og var så klar til at fortsætte. Hold kæft, de er altså seje, siger Lars Mikkelsen, der er i jævnlig kontakt med lillebror Mads, selvom de til daglig er en halv jordklode fra hinanden, fordi broderen er i Canada eller USA:

»Vi er jævnligt i kontakt og bakker meget op om hinanden. Og det er ikke for at folks skal have det mindste ondt af os, men det er sådan, at den anden side af det her er, at det er sindssygt ensomt, når man er ude i det store udland, så vi støtter hinanden. Ringer sammen og hører, hvordan det går. Det er vigtigt at give hinanden et klap på skulderen en gang imellem. Og efterhånden som jeg bliver lidt bedre til det her med film og tv, kan vi bruge hinanden mere og mere og taler om, hvad der er godt at gøre i bestemte situationer, og hvordan man griber en figur an,« siger Lars Mikkelsen.

’The Team - Mord uden grænser’ afsnit 1 vises første gang i aften og de følgende afsnit de næste søndage kl. 20.00.