Filmen ender lykkeligt, men det gjorde historien ikke - og ja - troldmanden Rasputin var en virkelig person.

Er du barn af enten 80'erne eller 90'erne, kender du helt sikkert tegnefilmsklassikeren 'Anastasia' - men vidste du, at tegnefilmen er baseret på virkelige begivenheder?

Tegnefilmens Anastasia levede lykkeligt til sine dages ende

Har man ikke set filmen, eller har man blot glemt den, følger her et resumé: Vi møder den forældreløse Anya, da hun som 17-årig bliver smidt ud af sit børnehjem.

Hun ved ikke, hvor hun kommer fra, men er i besiddelse af en guldmedaljon med påskriften 'Vi ses i Paris'. Hun har derfor planer om at rejse dertil.

I Frankrig leder en enkekejserinde efter sit forsvundne barnebarn, storfyrstinde Anastasia, og har i den forbindelse udlovet en dusør. Pengene vil to fupmagere, Dimitri og Vladimir, gerne have fingrene i, og de synes, at Anya ligner Anastasia nogenlunde, hvorfor de tilbyder den forældreløse pige at betale hendes rejse til den franske hovedstad.

Undervejs spøger den onde troldmand Rasputin: Han vil for enhver pris udrydde den royale zar-familie - og Anya ikke bare ligner, men er den forsvundne storfyrstinde Anastasia.

Filmen ender naturligvis lykkeligt, men gjorde historien også det i virkeligheden? Svaret er desværre nej.

Virkelighedens Anastasia blev kun 17 år gammel
Storfyrstinde Anastasia Nikolaevna af Rusland (18. juni 1901-17. juli 1918) var yngste datter af den sidste zar, Nikolaj 2. af Rusland, og blev kun 17 år gammel. Hun og hendes familie blev henrettet under den bolsjevikiske revolution og derfor ender historien i virkeligheden ikke lige så rosenrødt som i filmen.

Anastasias mulige undslippen

Selvom den royale familie blev henrettet i 1918, var det først i 1991, at man fandt deres grav i skoven ved Jekaterinburg, der ligger cirka 1400 kilometer øst for Moskva.

Der var bare et problem: Man fandt kun rester fra fem ud af zar-familiens syv medlemmer - og Anastasia var ikke et af dem. Kunne det virkelig passe, hvad rygterne sagde: Var storfyrstinden undsluppet?

Der skulle gå hele 16 år, før man kunne konstatere, at det ikke var tilfældet. I en ny grav, ikke langt fra den første, fandt man i 2007 resterne af den 17-årige Anastasia og hendes 13-årige lillebror, tronarvingen Aleksej.

Den falske Anastasia var på færde

Tegnefilmen har flere gange fundet sin inspiration i den virkelige verden, for efter zar-familiens endeligt i 1918 blev der spredt historier om, at Anastasia muligvis stadig var i live.

Grundet de hårdnakkede rygter påstod en række kvinder - ligesom i tegnefilmen - at være Anastasia, hvoraf den mest kendte var Anna Anderson (16. december 1896-12. februar 1984), der gennem stort set hele sit voksne liv påstod at være storfyrstinden.

Det viste sig senere, at hun var psykisk syg, oprindelig kom fra Polen og i virkeligheden hed Franziska Schanzkowska.

Troldmanden Rasputin var en virkelig person

Grigori Efimovich Rasputin, som han hed, har - ligesom Anastasia - levet i virkeligheden. Han var kristen ortodoks og medlem af en sekt, der angiveligt kun kunne nå Gud gennem syndige handlinger. Rasputin gik således iklædt munkeklæder og betragtede sig selv som en hellig mand.

Rasputin stiftede bekendtskab med den royale familie, da det yngste medlem af børneflokken, tronarvingen Aleksej, var dødssyg af hæmofeli (blødersygdom, red.). Familien ønskede at få helbredt deres søn, men det lykkedes ikke Rasputin at gøre en ende på drengens lidelse.

Rasputins skæbne

Ingen er endnu blevet enige om, hvad der endte med at tage livet af Rasputin, men et er sikkert: Han blev dræbt. Om det var munkens mislykkedes forsøg på at kurere tronarvingen fra sin blødersygdom, eller om det var hans frigjorte livsstil, vides ikke, men hans dødsdom kom som følger af anklagen om, at hans egentlige formål på det royale palads var at gøre en ende på zar-familien.

Mens nogle dokumenter fortæller, at Rasputin først blev forgiftet med cyanid, hvorefter han blev knivstukket adskillige gange for til sidst at blive kastet i havnen og lide druknedøden, fortæller andre dokumenter, at han døde som følge af en kugle i panden.

Hvad angår Rasputins skæbne har skaberne af tegnefilmen derfor også tolket frit på virkelighedens gang, for i filmen er det Anastasia, der ender med at tilintetgøre troldmanden.