KØB PLUS!

Her er ALLE dommene over 'Forbrydelsen'

Chok, mageløst, sjusk og regulære fejl

Holdet bag DRs krimiserie »Forbrydelsen« har sat det sidste punktum i trilogien om Sarah Lund, der nu endeligt har lagt striktrøjen på hylden. Anmelderne er begejstrede.

Danskerne sagde endeligt farvel til Sarah Lund og hendes ikoniske striktrøje søndag aften, da det allersidste afsnit af DRs krimiserie »Forbrydelsen« løb over skærmen. Serien, der har været søndagsspænding over tre omgange siden 2007, slutter med et brag, mener de fleste anmeldere.

Sofie Gråbøl: Planen var Sarah Lund skulle dø

Politichef: Realistisk afslutning, men her er der ramt helt forbi

Fem stjerner og »drønspændende afsked« er dommen fra Berlingskes Jakob Steen Olsen, der kalder afslutningen på trilogien for formfuldendt.

- Et chok! Afslutningen på DRs krimiserie »Forbrydelsen III« blev den katastrofemørke overraskelse, man havde håbet på og frygtet i takt med, at handlingen tættede ulideligt til, skriver han.

Afstemning

At det ikke endte lykkeligt for Sarah Lund, overrasker ikke Jakob Steen Olsen, og det er blandt andet det, der gør serien til »den dystre thriller i international klasse, der var forventet af den,« lyder det fra Berlingskes anmelder.

Politikens Henrik Palle kvitterer med fem hjerter og roser især seriens manuskriptforfatter, Søren Sveistrup, og at »Forbrydelsen III« tematisk rammer helt plet.

- Det er et mageløst flot stykke dramatik, der står tilbage. Enkelte flovsere og et antal skønhedspletter forhindrer trilogien i at være et fuldtonet mesterværk, men det er og bliver noget af det mest konsekvente, nyskabende og vedkommende fjernsyn, der er lavet i mange, mange år, skriver han.

Afstemning

Henrik Palle hæfter sig ligesom Jakob Steen Olsen ved seriens sidste minutter, hvor Sarah Lund giver afkald på alt, da hun skyder og dræber morderen Niels Reinhardt, spillet af Stig Hoffmeyer.

- For gjorde hun ikke det - i seriens dybt symbolske logik - ville hun miste det eneste, hun havde tilbage at holde fast i, det sidste halmstrå: Sin menneskelighed, skriver han.

Jyllands-Postens Niels Lillelund er rørende enig med sine anmelderkolleger og giver også fem stjerner.

- Det er lige før, at dette sidste afsnit af serien sammen med det første var det bedste, vi så, og så tilgiver man dem jo meget, alle de logiske brist, alt det slukkede lys, alle de hastigt afbrudte telefonsamtaler og besynderlige huller i S-togs nettet, skriver han.

Til gengæld er Henrik Queitsch langt fra begejstret over »Forbrydelsen«-finalen med sine to stjerner og sin rubrik »endelig overstået«. Der er for meget sjusk og for mange løser ender, lyder dommen:

- Og havde man håbet på, at slutningen ville give en slags »forklaring« eller forløsning for alle misererne undervejs, blev man slemt skuffet. Man blev snarere bekræftet i, at man virkelig havde spildt tiden de sidste mange søndage.

Afstemning

Heller ikke BTs anmelder Niels Lind Larsen klapper i hænderne og kvitterer med tre stjerner.

- Man må sluge ikke så få kameler, hoppe over plothuller på størrelse med norske fjorde og se gennem fingre med regulære fejl, hvis man vil følge med Lund og co. Og selv om historien denne gang faktisk har været bedre og mere helstøbt end tidligere, så efterlod aftenens fesne finale os med flere spørgsmål end svar, skriver han. Langt flere spørgsmål end svar: Lunds fesne finale

HVAD SYNES DU OM DENNE OMGANG AF FORBRYDELSEN? DELTAG I DEBATTEN HERUNDER

Din kommentar

Kommentarer

Sarah Lund blev morder

Skrevet af Søren Juhl, Mandag den 26. november 2012, 21:48

Jeg synes ikke det stemmer overens med Sarah Lunds karakter at hun likviderer morderen og dermed selv bliver morder. Jeg ville selv have lavet slutscenen sådan at Reinhardt truer Sarah med en pistol, man hører et skud, så man tror at han skyder Sarah, billedet skifter og man ser Sarahs partner stå udenfor med med sin pistol. Det ender med at de omfavner hinanden, og det toner ud. Der kunne også være et kort efterspil der evt. slutter i flyet på vej til ferie i island.

Skuffet

Skrevet af Christo, Mandag den 26. november 2012, 21:08

De havde så mange tråde ude, og så mange der kunne være en fantastisk morder, og vi har siddet hver søndag og spekuleret, og man blev mere og mere i tvivl for hver gang.
Vi havde alle tror jeg glædet os til en forløsning, og tæppet blev skovlet væk under os, og det kunne simpelthen ikke passe hvem der var morderen.
Og så var det bare Niels Reinhard... Både Statsministeren eller Zeuthen selv ville have været så meget mere spændende og givet et twist der ville noget

Ikke særlig spændende og uforståelig uden undertekster.

Skrevet af Torben Olsen, Mandag den 26. november 2012, 16:53

Denne dramaserie har været DRs dårligste. Rodet, og og meget ofte uspændende. Lyden, dvs. replikken var meget dårlig. Selv ved at køre tilbage og afspille sekvenser, som ikke kunne forsås, at det umuligt at høre visse ord. En dansk tv-udsendelse, som ikke kan forstås af danskere er ikke OK. Hvad er der dog sket med de fleste anmeldere?

Logisk slutning

Skrevet af Jens Jefsen, Mandag den 26. november 2012, 15:07

Jeg synes at slutningen var meget logisk.
Da kidnapperen blev dræbt, blev det ikke mindre vigtigt for Lund at leve op til løftet om at hun ville finde og få straffet hans datters morder og samtidig forhindre flere drab. Desuden havde Brix telefonisk til Lund sagt at sagen mod Louises morder sammen dem mistanken mod Reinhardt blev lukket. Lund kom i elvte time i besiddelse beviser mod Reinhardt, så hun nu var sikker. Hun konfronterede ham og blev overbevist. Derfor måtte hun selv tage ansvaret for straffen af ham.

Forceret skuespil

Skrevet af Henrik, Mandag den 26. november 2012, 14:29

Kedeligt, gråt i gråt, anstrengt skuespil. Men et meget godt billede af Danmark idag med vores værdier og normer for god opførsel, succes i privatlivet og på jobbet.
Kedeligt forsøg på at lave en krimi ud af en blegfesen dansk samfundskultur. Danmark har så meget mere at byde på.
Passer sku meget godt til det brede engelske "fish and chips-spisende" publikum. Ikke flere islandske sweatre tak, men gerne meget mere Matador, Blinkende Lygter, Pusher, Adams Æbler, I Kina Spiser De Hunde m.fl.

Fjasko

Skrevet af Ina Rasmussen, Mandag den 26. november 2012, 14:08

Emnet var udmærket, men det var spild af gode skuespillere.
Så ikke flere - Sara Lund - forestillinger. Der var så mange mangler,
dårlig tale, dårlig belysning, nå måske brugte de sparepærer, jeg er lige ved at sige, havde hellere set en gentagelse af `Strømer på Samsø`. Beklager.

kedeligt

Skrevet af kirsten, Mandag den 26. november 2012, 13:57

jeg har ikke set ret mange af afsnittene. jeg syntes det hele er så amatøragtigt det er som om de ikke kan lære en hel sætning udenad
min mand faldt i søvn ,sådan kedede han sig.så alt i alt var det skuffende.

Mørkespil

Skrevet af Eyðun Waagstein, Mandag den 26. november 2012, 13:54

DR har lavet mange fantastiske serier. Derfor var jeg vi også spændte på "Forbrydelsen". Men pga, at alt foregår i så godt som nattemørke, var det ret kedeligt at se på. Selv om jeg vil påstå, at jeg forstår dansk som en indfødt (dansker), så er talen så forplumret, at uden tekst er det umuligt at få det hele med. Og tekst har det knebet med af og til. Sidste afsnit var der ingen tekst på. Ja, vi ser DR1 på Færøerne, og betaler også for det. Ærgeligt, for skal man dømme efter den tsunami af positive anmeldelser, så var det åbenbart en knaldgod krimiserie. Forhåbentlig tager resten af verden imod filmen med kyshånd, som dansk film plejer at blive, og som den også har fortjent .

Selvtægt

Skrevet af Peter, Mandag den 26. november 2012, 12:44

Serien slutter, som det generelt er typisk for vor tids krimier, med at se selvtægt som den rigtige løsning. Det er dog noget utroværdigt i Sarah Lunds tilfælde, da hun ellers altid har været ret stringent, på sin egen nørdede måde. Første sæson sluttede med, at hun forgæves forsøgte at afværge et selvtægtsdrab. Nu udførte hun det selv. Måske skal det illustrere hendes langsomme overgang til den mørke side.

forvirring.

Skrevet af e.jensen, Mandag den 26. november 2012, 12:29

Serien har denne gang slet ikke fanget min familie. Der har været alt for mange intriger ved siden af det historien handlede om, nemlig bortførelsen af en rigmands datter.
Intrigerne og magtkampen i regeringen og støttepartierne, samt statsministerens familie har gjort denne serie til en gang forvirret søndags underholdning. At den teknisk heller ikke er god, gør det ikke bedre. DR kæmper stadigvæk med dårlig lyd. Skuespillerne er svære at forstå, eller slet ikke til at forstå. Det er faktisk ikke til at tro, nu 50 år efter Matador blev lavet. Den digitale teknik på lydsiden mestrer man overhovedet ikke.

Happy end :-(

Skrevet af peter gasque poulsen, Mandag den 26. november 2012, 12:18

"happy end" - bare ikke for Sarah Lund, hun ender som en stakkel med tab på hele fronten, og havde nok i det "virkelige" liv skudt sig selv.

Kanon

Skrevet af Finn Kristiansen, Mandag den 26. november 2012, 11:48

Rigtig god serie. En slutning som passer fint ind i dagens DK. Som mange siger om pædofile, "Han skulle skydes, eller have nosserne skåret af" og det skete. Alle andre prøver at mele deres egen kage, som vi også ser i DK. Målet helliger midlet.
Så kom endelig med et nyt plot DR

4

Skrevet af isa, Mandag den 26. november 2012, 11:43

slutting var ok jeg kan godt forstå hun skuder ham fodi alle dækket over ham og ingen ville røre sagen med en finger.Hun gjorde det endste rigtig der var at gøre .

4

Skrevet af hvad nu, Mandag den 26. november 2012, 11:33

hvad sker der så med sarah vender hun tilbag eller hvad men det var godt af pigen ikke døde i det lukket rum.

4

Skrevet af hvad nu, Mandag den 26. november 2012, 11:33

hvad sker der så med sarah vender hun tilbag eller hvad men det var godt af pigen ikke døde i det lukket rum.

Mørk og dårlig.

Skrevet af Kirsten Nielsen, Mandag den 26. november 2012, 11:22

Mørk, negativ, politisk, iblandet for meget korruption og en total overdosis af mobiltelefon snak.
Har heldigvis kun set de første to afsnit og det sidste. . . ,

Det er altid butleren...

Skrevet af Mads, Mandag den 26. november 2012, 11:19

Meget rodet

Skrevet af Merete Elnagar, Mandag den 26. november 2012, 11:04

Jeg syntes den har været alt for lang og rodet, 3 historier rodet sammen, det har været møgirreterende

Meget rodet

Skrevet af Merete Elnagar, Mandag den 26. november 2012, 11:03

Jeg syntes den har været alt for lang og rodet, 3 historier rodet sammen, det har været møgirreterende

>>Det "lugter" af endnu en omgang islandsk Sweater....!?!?<<

Skrevet af Kim Andersen, Mandag den 26. november 2012, 10:56

Ingen tvivl om at det var Sarah Lunds helt klare hensigt at afslutte sit kaotiske liv i Atlanterhavets iskolde mørke og kolde bølger, specielt med tanke på den dramatiske likvidering af Niels Reinhardt, der uanset sin usympatiske personlighed, har krav på at komme for en dommer, ligesom Sarah Lund efterfølgende må stå til ansvar for en handling, som på et tidspunkt kommer for en dag - jeg kan ikke forestille mig at hun vil kunne leve på en løgn!
Modet til at gøre en ende på det hele svigter hende til sidst, og jeg tror derfor, at tanken om at være "nyslået" farmor vejede tungest, når alt kommer til alt, så mon ikke.................

Ærgerligt uforløst!

Skrevet af Nanna, Mandag den 26. november 2012, 10:27

Ærgerligt, at man ikke fandt ud af hvorfor/hvordan Reinhardt havde myrdet pigen... foløes lidt som et antiklimaks, da man 10 søndage hvade ventet på, at forbrydelsen blev opklaret, hvilken den så ikke rigtig gjorde...

Det tænkte jeg også da afsnittet lige var slut.

Skrevet af Kathrine, Mandag den 26. november 2012, 11:27

Men Reinhardt var jo pædofil og sikkert bange for at blive afsløret. Derfor havde han ikke noget valg andet end at slå Louise ihjel. Hun kendte ham jo fra børnefonden. Faktisk tyvstjålet fra Mia drabet tilbage fra 2003.

Ingen RØD tråd.

Skrevet af Petersen, Mandag den 26. november 2012, 10:27

Mage til omgang forvirret p.. skal man lede længe efter.
Drop mere af den slags lange serier.

Ikke forstået en brik!

Skrevet af Kc, Mandag den 26. november 2012, 10:18

Jeg er gang efter gang faldet i søvn under "forbrydelsen" og har derfor haft svært ved at følge handlingen. Episode efter episode har jeg haft vanskeligheder med at høre, hvad de forskellige skuespillere sagde,
hvilket var irriterende.
Figuren "Sara Lund" er nu uden magi, hun ligner en der burde være
fyret for meget længe siden, hun er sgu for aparte til at bestride så
vigtigt et job. Jeg har ikke forstået en brik af det, der foregik i den
serie, men derfor kan den jo godt have været god.

En fuser

Skrevet af Niklas, Mandag den 26. november 2012, 10:01

Nu må selvfede DR stoppe, denne omgang var en tynd kop te.