Her er en oversigt over det næste års danske film. Filmeksperten Jacob Wendt Jensen har stukket en finger i jorden, og har bl.a. fundet en amerikansk filmstjerne.

Få et hurtigt overblik over det næste halve års danske film i biograferne. Fra filmen om John Mogensen til filmen om hvor skrækkelige kvinder kan være i parforhold. Fra store stjerner til vilde eksperimenter.

Til daglig tales der ofte om, at vi mangler nye eksperimenter i dansk film. Danske film skulle være for kedelige og ligne hinanden for meget. Disse pessimistiske spådomme var lidt svære at holde i live, da Det Danske Filminstitut for nylig inviterede branchen og pressen til et smugkig på de 16 danske film, der får premiere fra nu af og i begyndelsen af næste år.

Vi må altså væbne os med tålmodighed i nogle måneder endnu for at se de hele film, men de korte klip gav indtryk af en fin bredde. Opdelingen af filmene her på siden i ’De sikre kort’, ’Outsiderne’, ’Familiefilm’, ’Eksperimenter’ og ’Dokumentar’ er selvfølgelig dybt subjektiv, og når det gælder salget af biografbilletter, kan man aldrig på forhånd gætte succes og fiasko.

Men det er dog nok blandt ’De sikre kort’ vi skal finde de film, der kan sælge flest billetter. Erik Clausens forrige film, ’Mennesker bliver spist’, solgte 235.000 billetter i biograferne, og hans nyeste film er igen skrevet, instrueret og spillet af ham selv med Bodil ’billetsælger’ Jørgensen i den anden hovedrolle. På grund af Clausens samlede billetsalg på 2,5 mio. gennem tiderne og medvind fra Biografklub Danmark ligger filmen lunt i billetsvinget.

Henrik Ruben Genz’ filmatisering af Jens Blendstrups korte og ret vanvittige roman ’Gud taler ud’ har Søren Malling i hovedrollen og den svenske sangstjerne Lisa Nilsson i en bærende rolle, og mon ikke dem der har læst bogen også vil være nysgerrige?

Per Fly har lavet sin nyeste film i blandt andet New York. Selv om ’Dobbeltspil’ er produceret fra Danmark, er der langt fra ’Bænken’ til Manhattan. Filmen handler om en whistleblower i et af FN’s humanitære hjælpeprogrammer og Sir Ben Kingsley spiller en af hovedrollerne. Det burde sælge billetter.

Vi skal helt frem til 8. marts for at se i levende billeder, hvordan Rasmus Bjerg spiller John Mogensen i Ole Bornedals ’Så længe jeg lever’. Ved præsentationen af de nyeste danske film, blev der vist en promotion trailer på et par minutter, og den gav nogle af de første spændende oplysninger.

Er Rasmus Bjerg troværdig som John Mogensen med bodegavom, seler og overskæg med et vingefang som en musvåge? Ja, det er han. Synger Rasmus Bjerg selv John Mogensens sange i filmen? Ja, det gør han.

Der udover vidnede de forskellige scener om fokus på, at John Mogensen ikke altid havde det godt i sin position som folkeeje. Og det virker samtidig som om Ole Bornedal giver den mindst trekvart skrue på melodramaet og de store følelser, som han ofte tidligere har gjort. Den film er vi mange, som glæder os til.

Nok er det svært at gætte på hvilke film, der kommer til at sælge meget og hvilke der ikke gør, men jeg vover gerne pelsen og gætter på hvilken film, der bliver den mest omtalte. Nemlig Christian Tafdrups ’En frygtelig kvinde’, der får premiere første juledag. Tafdrup er oprindeligt skuespiller, men nu er han gået 100 pct. ind i at skrive manuskripter og instruere film.

Sidste års ’Forældre’ var en frisk og original film, hvor Søren Malling og Bodil Jørgensen spillede et midaldrende par, der pludselig blev forvandlet til sig selv som unge. En vedkommende og stærkt forfriskende filmspøg, der nu formentlig fortsætter. I ’En frygtelig kvinde’ vil Christian Tafdrup vise, hvordan det ser ud fra mandens synsvinkel, når en kvinde rigtigt begynder at rulle sig ud i et parforhold og bliver kontrollerende, manipulerende og ’frygtelig’ som filmens titel antyder.

Er der noget, vi ikke kan finde ud af diskutere, men som altid er garanti for at detonere, så er det diskussioner om hudfarve, nazisme eller forskellene mellem mænd og kvinder. Allerede ved valget af emne er der altså grund til at ønske Christian Tafdrup tillykke.

 

De sikre kort

’Aldrig mere i morgen’ af Erik Clausen (31. august)

Clausen og Bodil Jørgensen sammen igen i drama om en kunstner, der går igen som spøgelse og dermed kan se, hvad familien i virkeligheden mener om ham.

’Gud taler ud’ af Henrik Ruben Genz (28. september)

Der var vanvid, højt humør og druk døgnet rundt i forfatter Jens Blendstrups barndomshjem. Nu kommer filmen.

’Dobbeltspil’ af Per Fly, (18. januar 2018)

Første internationale produktion af Per Fly er en thriller med Ben Kingsley.

’Så længe jeg lever’ af Ole Bornedal, (8. marts 2018)

Rasmus Bjerg spiller John Mogensen og yderligere er Helle Fagralid, Lars Ranthe og Rokke Louise Andersson med.

 

Outsiderne

’Darling’ af Birgitte Stærmose (19. oktober)

Danica Curcic spiller verdensberømt balletstjerne, der må indse, at karrieren er færdig på grund af en slidt hofte.

’Mens vi lever’ af Mehdi Avaz (26. oktober)

Melodrama lavet af tre iranske brødre for to mio. kr., de har samlet sammen privat. Får alligevel premiere i 80 biografer, hvilket tyder på en vis kvalitet.

’Fantasten’ af Christian Dyekjær (2. november)

Dejan Cukic i den altoverskyggende hovedrolle som ludoman.

 

Familiefilm

’Sikke et cirkus’ af Lotte Svendsen (5. oktober)

En film der skal forestille, hvad der kunne ske bag kulisserne i Cirkus Summarum, der i filmen er døbt om til Cirkus Suverænum.

’Den utrolige historie om den kæmpestore pære’ (12. oktober)

Jakob Martin Strids børnebog som animationsfilm.

’Jeg er William’ af Jonas Elmer (21. december)

Kim Fupz Aakeson har skrevet historien om Niels, der må redde sin onkel fra gangstere.

 

Eksperimenter

’Team Hurricane’ af Annika Berg (11. september)

En beretning om otte teenagepiger indspillet uden manuskript men på en overrumplende uortodoks facon, når det gælder billedsiden.

’Qeda’ af Max Kestner (16. november)

Sjælden dansk science-fiction film, hvor Carsten Bjørnlund spiller en mand, der deles i to og som kæmper for at redde verden.

’En frygtelig kvinde’ af Christian Tafdrup (25. december)

Sådan går Rasmus’ livs kærlighed Marie fra at være fantastisk til at være besidderisk og manipulerende, snedig og udspekuleret.

 

Dokumentar

’En fremmed flytter ind’, (14. september)

I en blanding af dokumentar og fiktion fortælles historien om svindleren Casper. Bygger på en podcast med titlen ”I et forhold med…” af Third Ear.

’Bobbi Jene’ af Elvira Lind (7. december)

Danske Elvira Lind kommer helt tæt på den amerikanske dansestjerne Bobbi Jene. Tæt på både smerter og succes.

’Væbnet med ord & vinger’ af Torben Skjødt Jensen (11. januar 2018)

Dokumentarfilm om digteren Michael Strunge, der begik selvmord 9. marts 1986. Historien fortælles ved hjælp af hans egen stemme og gamle venner.