Når antropologen Trine Demant og resten af ekspertholdet bruger dage på at udvælge og finde de helt rigtige matches i DR-programmet 'Gift ved første blik', så er der særlig én præference, der ofte går igen hos kvinderne.

Selv om udvælgelsen af parrene i 'Gift ved første blik' er en omfattende og lang proces, hvor hver deltager bliver vurderet ud fra en lang række parametre, så gælder det særligt for mange af de kvindelige deltagere, at et bestemt udseende findes særligt attraktivt.

Det fortæller antropologen Trine Demant, der fungerer som det sidste led i udvælgelsen af, hvem der skal deltage i det populære program.

»Jeg synes, at jeg gentagne gange oplever, at kvinder har en præference for mænd med meget hår, skæg og skovmandskjorter. Det er det bedste scoretrick for en mand i 20'erne og 30'erne,« fortæller hun og tilføjer:

»Kvinderne er meget eksplicitte omkring, hvordan manden skal se ud, og så går de meget op i, om manden har humor.«

I modsætning til kvinderne er mange af de ansøgende mænd langt fra lige så eksplicitte omkring kvindens udseende. Ofte lægger de vægt, på om kvindernes øjne smiler, og om hun er i stand til at give dem modspil i parforholdet.

»Det er meget karakteristika og ikke så meget, hvordan kvinderne ser ud. Jeg går lidt til mændene og spørger 'røv eller bryster', men ofte svarer de, at en god røv ville være godt, eller et par smukke bryster ville være godt, men at det er vigtigst, at hun har det godt i og med sin egen krop,« siger hun.

Trine Demant understreger dog, at hendes eget køn kan spille ind, når hun interviewer de mandlige og kvindelige deltagere.

Udseendet spiller ikke nogen rolle i udvælgelsen

Selv om flere af de kvindelige ansøgere tilsyneladende har klare og definerede præferencer for mandens udseende, så er det til syvende og sidst ikke noget, der har en afgørende indflydelse på den endelige udvælgelse af programmets deltagere.

Ifølge Trine Demant gennemgår ansøgerne en casting og en lang række indledende test, som dels skal give dem svar på, hvorvidt de overhovedet er motiveret til at gennemgå den fem uger lange periode, hvor parrene som minimum skal forsøge at leve som mand og kone og dels skal tegne et billede af ansøgernes værdier.

»Mange bliver valgt fra, fordi de simpelthen ikke er motiveret for projektet. Herefter ryger de ind i Gert Martin Halds (psykolog i programmet, red.) store dataprogram, hvor de skal svare på flere hundrede spørgsmål. De svar giver så igen et mønster af personen og er medvirkende til at skille nogen fra. Og så kommer de regionale præferencer i spil. Enkelte er ikke interesseret i en partner, der bor for langt væk.«

Herfra kommer de to psykologer, Sisse Find Nielsen og Mette Smidt, i spil. De har samtaler med hver enkelt ansøger, hvor de forsøger at klarlægge ansøgernes tankemønstre og snakker om såkaldte tilknytningsteorier. Til sidst sidder eksperterne med en »bruttotrup«, som de vurderer ud fra en række parametre.

Her handler det eksempelvis om ansøgernes værdimæssige præferencer og hvilke ligheder, der er deltagerne imellem.

»Der skal være visse ligheder. Deltagerne skal tilbringe fem uger med en fremmed, så skal have noget, som de er fælles om. Og så er det vigtigt at måle, hvor stor forstyrrelse, der må være for det enkelte par. Hvor meget modstand de vil kunne klare,« fortæller Trine Demant.

Hun forklarer samtidig, at det for dem ikke handler om at matche deltagerne med deres drømmepartner, men at der er tale om et match, der skal få kærligheden til at blomstre på lang sigt.

»Det er selvfølgelig med i nogen grad, men det er ikke et afgørende parameter. Det hele er en meget grundig proces, som også er blevet forfinet fra år til år, og det gode match handler om et 'long run'. For der er ikke et parforhold, der er gjort nemt på fem uger. Vi vil kunne se potentialet i parret, og derfor har vi også fokus på deltagernes udviklingspotentiale,« siger Trine Demant og tilføjer, at man til sidst afholder et afgørende møde med de tilbageværende ansøgere for at klæde dem ordentlig på til programmet, inden man finder de endelige matches.

Eksperterne består som de forgående år psykologer, sexologer, parterapeuter og en antropolog, der ud fra deres forskellige fagligheder sammen har fundet frem til de bedste match. I år er det - foruden Trine Demant - psykologen Gert Martin Hald psykolog og parterapeut Mette Smidt og psykolog Sisse Find Nielsen.

Du kan følge Martin, Birgitte og de tre andre nygifte par i 'Gift ved første blik' de næste syv tirsdage på DR1.