1,7 million seere har fulgt med i Sarah Lunds forsøg på at opklare ’Forbrydelsen III’. I aftes var det uigenkaldeligt slut, da hun tog sagen i egen hånd og skød morderen.

Forfatteren Søren Sveistrup er godt tilfreds med slutningen på ’Forbrydelsen III’ og lægger ikke lægger skjul på, at det var følelsesladet at skulle skrive de sidste replikker.

- For mig er det den rigtige slutning. Det har hele tiden været meningen, at hun skulle ofre sig i en højere sags tjeneste, men jeg synes, hun skulle have en lille chance for at slippe væk.

Det er min gave til Sarah Lund, selv om alt taler for, at hun kommer til at tilbringe de næste 10-12 år i fængsel. Jeg håber for hendes skyld, at hun slipper væk, men om hun gør det, er tvivlsomt, tilføjer Søren Sveistrup.

Han mener, det ville have været for forudsigeligt og kliche-agtigt at lade Sarah Lund dø.

- Hun er en overlever. Det har karakteriseret hende gennem alle tre sæsoner, at hun er svær at få ned med nakken. Hun kommer hele tiden op igen som en korkprop.

Hvor alle de andre kynisk falder til patten, så holder hun fanen højt, også selv om det koster. Hun er ikke i tvivl om, at hun har gjort det rigtige, selv om det betyder, at hun må lægge sit liv og alle de mennesker, hun holder af, bag sig. Hun er kompromisløs og vælger andres ve og vel, frem for sit eget.

Det synes jeg er en fed pointe under en finanskrise, hvor vi alle prøver at passe på os selv og vores job og vores aller nærmeste, siger Søren Sveistrup, der selv mener, at han også har lavet en happy end på sin tv-trilogi.

Kampen koster
- Der var noget ondt, der blev taget væk. Men det koster at lægge sig ud med ondskab.

Det er en personlig tragedie for Sarah Lund, men for verden er det et bedre sted. I min optik koster det altid noget. Du kan ikke være et Ikea-menneske og gå og hygge dig over gryderne og samtidig være ude at bekæmpe dæmonerne hver eneste nat.

Først i aftes tog han selv afsked med sin tv-heltinde gennem otte år.

Det er kun 14 dage siden, at han lagde sidste hånd på afsnit 10 sammen med film-klipperen og producenten Piv Bernth.

- Selv om jeg har set afsnittet 117 gange, er det først nu, jeg siger farvel.

’Forbrydelsen III’ bygger på hans egen værste frygt og mareridt.

Mistede sin mor
- For hvad er værre end tanken om, at et barn bliver kidnappet. Det er sundt at beskæftige sig med sin egen angst og angsten for at miste, siger Søren Sveistrup, der selv er far til to. Han har hentet inspirationen til det gennemgående tema i ’Forbrydelsen’ fra sit eget liv. Han var 21 år, da han mistede sin mor, der begik selvmord.

- I ’Forbrydelsen’ handler det altid om et tab og om noget, der betyder noget, der går bort.
For mit vedkommende var jeg i frit fald efter min mors død. Det tab glemmer man aldrig. Den fornemmelse af at miste nogen, man elsker, står prentet i ens hukommelse, og det element kan jeg bruge, for det er et element, jeg ved noget om, og altid har brugt i ’Forbrydelsen’.

Jeg ved, hvor det gør ondt i den situation, som mange andre mennesker også kender til.

Det er et tab, man aldrig nogensinde kan rette op på, men jeg kan beskæftige mig med det, forklarer Søren Sveistrup.

Fri for deadlines
- Mange gange kommer noget positivt ud af noget tragisk, og det mener jeg også, at jeg har fået.

Der er en vis sandhed i, at det, der ikke slår dig ihjel, gør dig stærk, og så kan man prøve at tage det med sig, der har gjort én stærk, siger Søren Sveistrup.

Han føler selv, han har fået rigtig meget ud af sine otte år med ’Forbrydelsen’.

- Det har ikke kun været trist for mig at lave ’Forbrydelsen’. Jeg har fået to dejlige børn og løbet rigtig stærkt på hjemmefronten og endnu stærkere på arbejdsfronten. Det har været en dejlig tid, men den har også trukket tænder ud – så det er også en lettelse at slippe for deadlines. Deadlines, som fanden har skabt, for det har jeg haft så meget af.

Nu får han tid til at spekulere på, hvad der vil være sjovt at underholde seerne med næste gang.

– Jeg tror ikke, jeg er helt færdig med krimigenren. Jeg kan mærke, at hjertet stadig banker for den.