»Jeg var godt klar over, at der ville være en del opmærksomhed, fordi jeg er kvinde.«

Allerede som 5-årig havde Malene Marquard fodbold på hjernen. Hun tiggede og bad sine forældre i det lille hjem i Hedehusene på Sjælland om at få lov til at starte til den populære sport.

En sport hun senere blev en af Danmarks bedste til med både udenlandsophold, landskampe, Champions League og over 200 kampe for topholdet Brøndby, inden hun for to år siden lagde støvlerne på hylden.

»Jeg fik først lov til at starte, da jeg var seks år. Der havde jeg også plaget dem i næsten et år. Der var bare lige det, at den lokale fodboldklub ikke havde noget pigehold, så jeg måtte spille sammen med drengene. Jeg var den eneste pige.«

LÆS OGSÅ: Nu får Sharknado 4 dansk tv-premiere

Malene i aktion for Brøndby. Bortset fra en kort tur til Tyresö If i Sverige, har hun spillet hele sin professionelle karriere i den store klub på Vestegnen.
Malene i aktion for Brøndby. Bortset fra en kort tur til Tyresö If i Sverige, har hun spillet hele sin professionelle karriere i den store klub på Vestegnen. Foto: All Over
Vis mere

Og det var ikke sidste gang Malene skulle opleve at være den eneste pige. I år blev hun nemlig ansat som den første kvindelige fodboldekspert på TV2. En ansættelse der har skabt meget debat på grund af hendes køn. På både godt og ondt.

»Jeg var godt klar over, at der ville være en del opmærksomhed, fordi jeg er kvinde. Det havde vi også snakket om inden min ansættelse, så det var et krav fra min side, at jeg kun skulle vælges på baggrund af mine egenskaber som ekspert. Ikke fordi jeg er kvinde. Men generelt har der været god respons fra både kollegaer og seere, fortæller Malene, da HER&NU møder hende på sit "rigtige" job på Rigshospitalet i København.«

LÆS OGSÅ: Dansk instruktør takkede nej til Bond-filmen "Spectre"

Her har hun de sidste syv år arbejdet som sygeplejerske på ortopædkirurgisk afdeling. Et job hun holder meget af, men som også var nødvendigt, når man som kvinde spiller elitefodbold.

Før Malene blev ekspert på TV2, havde hun prøvet kræfter som kommentator, når kvindelandsholdet spillede kampe.
Før Malene blev ekspert på TV2, havde hun prøvet kræfter som kommentator, når kvindelandsholdet spillede kampe.
Vis mere

»Du kan ikke leve af at spille fodbold som kvinde i Danmark. Du bliver nødt til at tage dig en uddannelse og få et job. Selvfølgelig kunne man godt blive misundelig på sine mandlige kollegaer, der "kun" skulle fokusere på deres træning. Jeg havde så også lige et studie - og senere et job - der skulle passes samtidig.«

LÆS OGSÅ: Mathilde Norholt: Sådan mødte jeg min kæreste

I sit nye job på TV2 er Malene omgivet af gamle fodbold- og ekspertkoryfæer. Det kan virke skræmmende for de fleste, men sådan ser Malene ikke på det.

»Selvfølgelig ville det da være rart at have noget af den samme eksperterfaring som eksempelvis Flemming Poulsen. Han er vildt god til at referere til tidligere kampe, han har været med til at dække, og han gør det på en meget velformuleret måde, så alle kan være med. Til gengæld tror jeg, at jeg kan bidrage med at få mere spillervinkel ind i analyserne. De andre har en mere taktisk trænerindstilling til tingene, hvor jeg kan sætte mig lidt mere ind i, hvad man tænker, når man er på banen. Det er jo også kun to år siden, jeg stoppede som aktiv,« fortæller hun.

Malene i aktion i TV2's studie på Musikpladsen i Aarhus. Som udgangspunkt er hun kun ansat til at dække EM, men hun vil meget gerne lave mere i fremtiden.
Malene i aktion i TV2's studie på Musikpladsen i Aarhus. Som udgangspunkt er hun kun ansat til at dække EM, men hun vil meget gerne lave mere i fremtiden. Foto: TV2
Vis mere

LÆS OGSÅ: Interview med Rasmus Seebach: Jeg får masser af tid til at hygge om babyen

Men det kræver også arbejde, så efter jobbet på ortopædkirurgisk afdeling og den lille familie med manden og tvillingerne Carl-Emil og Bastian er passet, bliver resten af tiden brugt på gamle fodboldkampe og analyser.

»Lige nu har jeg næsten intet socialt liv, for al min ekstra tid bliver brugt på at forberede den næste kamp. Jeg sidder hele tiden og ser youtube-klip og gamle fodboldkampe. Men jeg er jo vant til det, fra dengang jeg var aktiv fodboldspiller. Der havde jeg faktisk endnu mindre fritid.«

Artiklen er oprindeligt bragt i HER&NU.