AF NIELS LIND LARSEN

Hvor er det skønt med en film, der lader fantasien råde, som påskens store danske animationseventyr. Med små hyggelige nik til Flemming Quist Møller og 'Bennys badekar', til svenske Sven Nordqvist og i særdeleshed til den japanske mester Hayao Miyazaki flyder 'Rejsen til Fjerkongens Rige' mellem drøm og virkelighed, mellem græsk myte og poetisk eventyr. Oven i købet med en historie, der kredser om så svært og krævede et emne som døden.

Hareungen Johan (med god stemme af Pelle Falk Krusbæk) har nemlig set sin tuberkuløst hostende mor blive hentet af Fjerkongen. Nu frygter Johans far (Lars Brygmann), at sønnen også skal blive taget, mens Johan selv er frygtløs og drømmer om at finde Fjerkongens Rige, så han kan hente sin mor tilbage.

En dag lykkedes det ham med list og snilde. Johan stiger ned i underverdenen, hvorfra ingen levende ellers vender tilbage. Han finder endda sin mor (Tuva Novotny), men bryder man reglerne i Fjerkongens Rige, risikerer alt at blive til ingenting, og selv en lille vårhare må lære, at de levende og de døde har hver deres plads.

'Rejsen til Fjerkongens Rige' er flot computeranimeret, og instruktør Esben Toft Jacobsen fortjener ros for at skabe en åben fortælling, hvor ikke alt kan forklares, men blot skal opleves og føles. Men sympatien til trods har filmen også sine begrænsninger. Jeg fandt den for rodet i den hektiske slutning, hvor poesien må vige for 3D fantasy-action, og hvor harmonien bliver genoprettet mere bastant end elegant. Og så kunne karaktererne omkring den lille familie - færgemanden Skipper, søulken Bill og Fjerkongen selv - med fordel have været klarere definerede, så vi havde lidt mere at holde os til, når verden ryster.

Under alle omstændigheder er det dog godt at se en dansk børnefilm, der ikke blot stryger sit publikum med hårene, og som indbyder os til at fortsætte snakken om vores familier efter rulleteksterne. Både dem vi har omkring os, og dem vi har i minderne.


Rejsen til Fjerkongens Rige. Danmark 2014. 78 min. Instr.: Esben Toft Jacobsen. Danske stemmer: Lars Brygmann, Søs Egelind, Tuva Novotny, Flemming Quist Møller, Pelle Falk Krusbæk. Premiere i 60 biografer.