Forældre skal være parate til at acceptere den måde, deres børn vælger at leve deres liv på, også selvom disse valg indebærer en livsstil, der er anderledes end den, forældrene havde drømt om.

Det signer psykologerne, Jacob Mosgaard, og Morten Prahl, til B.T.

Netop dét dilemma var aktuelt i mandagens afsnit af serien 7-9-13 på DR1, hvor seerne kunne følge med i, hvordan ægteparret Ronni og Louise Miles-Bebbers hverdag nu ser ud efter Ronnis brud med sine forældre.

Psykolog Morten Prahl, Familiepsykologerne i Aarhus, mener, at det er forældrene, der har ansvaret for at lære at leve med deres børns valg.

»Hvis forældrene ikke vil støde deres børn fra sig, er det måske en god ide at arbejde på at acceptere omstændighederne, selvom de ikke nødvendigvis er enige«, lyder rådet fra Morten prahl.

Fastlåste normer giver voldsommere konflikter

Forældrene skal også kunne se ud over de ønsker, de selv har for deres børns tilværelse.

»Der er nogle familier, der er så rigide i deres normer og værdier, at forældrene har en forventning om, at børnene får den samme type familie, som den, de er opvokset i«, forklarer psykolog Jacob Mosgaard, der er privatpraktiserende psykolog i Lyngby.

Det, mener han, kan forværre de småkonflikter, der kan være til stede i mange familier.

Forandring er desuden en uundgåelig del af livet, når man spørger Jacob Mosgaard, og derfor er det også nødvendigt, at forældrene er villige til acceptere, at deres børn vælger en anden familieform, når de flyver fra reden.

»De familier, der er bedst til at tage imod en forandring med åbne arme, er dem, der klarer det bedst, når et af børnene vælger noget andet, end det forældrene havde forventet«, siger Jacob Mosgaard.

Et brud, som det Ronni Miles-Bebber oplever, mener Jacob Mosgaard, kan undgås ved, at både forældre og børn er nysgerrige og stiller spørgsmål.