Har mennesket en fri vilje? Eller er vi alene styret af neurologiske processer – kemi, hormoner og nervetråde? Er vi bare ren drift? Og kan en svulst i hjernen virkelig ændre vores personlighed og få os til at begå handlinger, som ellers ville ligge langt fra vores oprindelige jeg?

Det er nogle af de spørgsmål, der stilles i Peter Schønau Fogs drama ’Du forsvinder’, som er baseret på Christian Jungersens roman af samme navn fra 2012.

Frederik (Nikolaj Lie Kaas) er en karismatisk og populær skoleleder på en privatskole. Han er gift med sin ungdomskæreste, skolelæreren Mia (Trine Dyrholm), og sammen har de teenagesønnen Niclas (Sofus Rønnov).

De kunne være en lille lykkelig familie.

Vanvid på Mallorca

Men den kontrollerede og sympatiske skoleleder er begyndt at ændre adfærd. I det nervepirrende anslag ser vi, hvordan han som en anden psykopat sætter familiens liv på spil, da han frygtløs og uden omtanke eller empati for hverken kone eller søn kører vanvidskørsel ned ad en bjergvej på Mallorca.

Umiddelbart efter kollapser han og falder ud over en skrænt.

Han bliver indlagt på et lokalt hospital, og her finder lægerne ud af, at han har en stor svulst, der trykker på hjernen.

Vel hjemme i Danmark bliver de spanske lægers antagelse bekræftet. Svulsten har tilsyneladende siddet i Frederiks hjerne i tre år og har gradvist ændret hans personlighed.

Anklaget for svindel

Kort efter bliver Frederik anklaget for storsvindel. Han har gamblet med privatskolens midler, og 12 millioner kroner er forsvundet op i den blå luft.

Herfra følger et retsdrama, der kommer til at fungere som filmens omdrejningspunkt, og som trækker publikum frem og tilbage i filmens handling og konstant afdækker nye sandheder og usandheder.

Frederiks advokat Bernard Berman (Michael Nyqvist), som selv har en hjerneskadet hustru, forsøger at bevise, at det var svulsten og Frederiks ændrede personlighed, der fik ham til at formøble skolens penge.

Filmens – såvel som bogens – egentlige hovedperson er Frederiks kone Mia.

Hun tager den neurologiske forklaring på Frederiks gerninger til sig, og hun begynder at arbejde sig gennem alskens videnskabelig litteratur på området.

Hun ender nærmest med at blive et omvandrende neurologisk leksikon, der fortolker – og overfortolker - enhver af Frederiks handlinger og ytringer.

Her, dér og allevegne

Det kan godt være, at Trine Dyrholm og Nikolaj Lie Kaas er her, dér og alle vegne i dansk film og tv – men det er der den ondelyneme også en god grund til.

De spiller fænomenalt begge to, ligesom stort set alle de andre skuespillere i filmen.

Peter Schønau Fog har lavet en vellykket filmatisering af Jungersens bestseller. Filmen er skruet godt sammen og lander nærmest som en psykologisk gyser med et dæmonisk og overraskende tvist, som ikke skal røbes her.

’Du forsvinder’ formår at tage sit publikum med på en spændende tur ind i psykens snørklede krinkelkroge.

Det er simpelt hen en af de bedste og mest interessante danske film, jeg har set meget længe.