Anden juledag viste DR 1 'Året der gik 2015'. Her var der blandt andet et indslag om terrorangrebene i Paris og Danmark, hvor man interviewede Sergeot Uzan - far til Dan Uzan, der blev dræbt foran synagogen i Krystalgade.

Efter interviewet, hvor en tydeligt påvirket far fortæller om livet efter drabet på sønnen, kommer et indslag, hvor en række muslimer starter med at sige 'Jeg er muslim, men'. En af disse er Omar Marzouk, der sagde: Jeg er muslim, men jeg bliver ikke fornærmet, hvis du tegner min profet.' Indslaget har fået kritik af flere danskere - både muslimer og ikke-muslimer.

Kritikken går hovedsageligt på, at indslaget bliver anset for at være en form for undskyldning, men hvorfor undskylde for noget, som man ikke har gjort? Eksempelvis skriver en mand:

»Det her er noget af det værste jeg har set på DR. Hvorfor i alverden skal jeg som en nydansker eller som en værende muslim tage afstand fra dit og dat, og hvorfor skal man sige MEN og ikke OG i stedet for. Mon ikke at DR har kendskab til retorik som fag?«

Omar Marzouk har i dag (søndag) lagt et klip op på sin Facebook-profil, hvor han ærgrer sig over indslaget.

»Jeg er muslim, men plejer ikke at lave de her videooptagelser. Det var sgu ikke lige den kontekst, jeg regnede med at blive sat ind i DR.  Det så ud som om, at jeg skulle undskylde noget, som jeg overhovedet ikke havde noget at gøre med på nogen som helst måde. Jeg behøver ikke at tage afstand fra noget, som jeg ikke havde noget med at gøre,« siger han i klippet. som du kan se forneden.

Komikeren gør det senere hen klart i kommentarfeltet, hvad det helt præcist er, som han er utilfreds med:

»Udgangspunktet var en amerikansk video, som jeg synes var sjov, men når man sætter et interview med Dans far ind lige før, så kommer det i en helt forkert kontekst  Havde jeg vidst, det var tilrettetlagt sådan, at det interview var lige før vores indlæg, havde jeg sagt nej tak.«

Også den danske politiker Özlem Cekic fortæller til BT, at hun følte sig ydmyget over indslaget i programmet, der som tidligere nævnt kom efter et interview med Dan Uzans far.

»Hele stemningen i salen er så trykket, og så rejser vi os op efter indslagene og fortæller, at vi godt kan lide jul osv. Det var bare ydmygende,« siger hun og forklarer, at DR ikke havde gjort det klart for hende, at indslaget ville komme efter interviewet med Dan Uzans far.

»Jeg ærgrer mig meget over, at jeg ikke talte mere med DR omkring konteksten, og om det ikke kunne gøres på en anden måde. Med den følelse jeg har i dag, ville jeg ikke deltage, hvis jeg fik muligheden igen.«

Özlem Cekic mener, at der nærmest er gået sport i, at man som dansk muslim skal undskylde for de mest latterlige og åbenlyst groteske handlinger. Derfor ærgrer det hende også, at ordlyden var.. 'jeg er muslim, men...' og ikke 'jeg er muslim, og...'.

»Det er som om, at vi var en undtagelse. Altså at muslimer generelt er jødehadere, demokratihader og terrorsympatisører, MEN så sidder vi der en håndfuld og er undtagelser.«

Du kan se hele indslaget/interviewet, der fører op til det kritiserede indslag ved at klikke her.

Vil ikke støde nogen
Det er ikke kun Omar Marzouk, der er utilfreds med det korte indslag. Flere har kritiseret det, som du selv kan se på selve opslaget i bunden af artiklen. Det har fået redaktionen bag 'Året der gik 2015' til at komme med følgende svar.

»Kære alle,

Vi kan se, at der er kommet mange reaktioner på indslaget her bragt i ’Året der gik’. Denne sekvens, hvor de medvirkende rejser sig op, er blot afrundingen af et længere indslag i ’Året der gik’. Se gerne hele indslaget, der leder op til live-fremførelsen af ”Jeg er muslim” for at få konteksten med:http://dr.dk/l/27s (38.28 inde i udsendelsen).

DR har ikke haft til hensigt at støde nogen med indslaget, som udelukkende er lavet i en positiv ånd og for at markere og gengive tendensen med de virale videoer som “I’m a muslim", som blev delt rigtig meget på de sociale medier i løbet af året.

DR bringer i ’Året der gik’ årets højdepunkter og markerer det, som mange af os har talt om, delt og diskuteret med vores venner – og her er det så de virale videoer. Og det er helt på sin plads at mene, at det slet ikke burde være nødvendigt med sådanne videoer, men ikke desto mindre blev disse videoer lavet, delt og talt om verden over i 2015.

Dbh. Redaktionen bag ’Året der gik’«