Danmarks Radio oplever lige nu flere vrede kommentarer i deres retning, da man har opdaget, at der i slutningen af en børnefilm på DR TV er et budskab, som flere mener kan tolkes politisk.

Det er Radio 24syv, der bringer historien om, at i animationsfilmen 'Cirkeline og verdens mindste superhelt', der kan streames på DRs hjemmeside, findes der det pågældende budskab i filmens slutning.

Fra filmen 'Cirkeline og verdens mindste superhelt'.
Fra filmen 'Cirkeline og verdens mindste superhelt'. Foto: Screendump - dr.dk/tv
Vis mere

På Radio 24syvs Facebookside lægger mediet op til debat om, hvorvidt det er okay for DR at sende et sådant budskab, og det har ledt flere vrede kommentarer af sig.

Her bliver der stillet spørgsmålstegn ved, om det er okay for en public service-kanal at have et sådant budskab på sin side, at det er et naivt budskab, der slet ikke hører til hos DR, mens andre har sværere ved at se et problem med filmen, der blev lavet i 2004.

Kanalredaktør for DR Ramasjang og DR Ultra, Morten Skov Hansen, fortæller til BT, at han ikke har set på kommentarerne på Radio 24syvs Facebook-side, ligesom han ikke er sikker på, at budskabet kan tolkes som politisk.

»Det ved jeg ikke, om det kan. Det er ikke noget, vi har tænkt hverken var krænkende eller diskriminerende over for nogen. Det er ikke noget, vi har været opmærksomme på eller diskuteret før Radio 24syv henvendte sig i dag,« siger Morten Skov Hansen.

I filmens rulletekster kan man forinden også se, at filmen af produceret af Dansk Tegnefilm 2 ApS i samarbejde med DR og med støtte fra Dansk Filminstitut. Dette betyder dog ikke, at DR har haft indflydelse på, at det omtalte budskab skulle stå i slutningen af filmen, men at de kunne vælge at afvise støtten, hvis de ikke ville stå inde for det.

»DR er hvert år forpligtet til at støtte dansk film med en del millioner, hvoraf en fjerdedel skal støtte film for børn og unge. Det bliver et bredt spektre, som DR støtter, alle gennem Det Danske Filminstitut fra Lars Von Trier til Cirkeline. Disse film betragtes som kunstneriske værker, hvor vi ikke blander os i den kunstnerisk proces eller kunstneriske værk. For børne- og ungdomsfilm vurderer vi selvfølgelig, om filmene egner sig til målgruppen, eller om de rammer så langt ved siden af, at vi ikke kan vise det.« siger Morten Skov Hansen og fortsætter:

»Det er ikke ligesom en produktion som 'Det Sorte Kageshow', hvor vi har et mandat til at ændre i alt, da det er en egenproduktion. Vi har ikke mandat til at gå ind og justere i det her værk, da Jannik Hastrup har en kunstnerisk frihed. Vi er ikke tvunget til at støtte det, men der er ikke noget i Cirkeline, der har afholdt os fra at støtte det.«

At debatten nu kommer frem om filmen, og kritikken sendes i retning af DR, får ikke DR til at overveje, hvorvidt filmen i fremtiden skal kunne ses på public service-stationens kanaler.

»Den kommer til at blive på siden, og vi kommer til at vise det igen. Som sagt har vi ikke været bevidste om det før. Det er vi nu. Så kan vi spørge os selv, om det kommer til at ændre vores opfattelse og brug af Cirkeline, og det gør det ikke,« siger Morten Skov Hansen.

Den danske tegnefilmsfigur Cirkeline blev skabt i 1957 af Hanne Hastrup.

Den lille og enkle figur, med strittende sort hår og en prikket kjole, sover i en tændstikæske.

I 1969 kom den første bog med Cirkeline, og i 1998 den første biograffilm.