Det er sin sag at valse rundt i bikini eller badeshorts, bælle breezers og kurtisere det modsatte køn, som det sker i reality-programmer som Paradise Hotel og Temptation Island.

I Frankrig mener domstolen endda, at det er så hårdt arbejde, at deltagerne i reality-programmerne må anses som lønmodtagere og derfor skal have løn for at være med.

Retten har bestemt, at produktionsselskaberne skal betale omkring 1400 euro, 10.000 kroner, til tidligere deltagere, for hver dag de har været med i et program.

Det samme kan i princippet også ske herhjemme, selv om man ikke kan sætte lighedstegn mellem dommen i Frankrig og danske forhold, forklarer professor i arbejdsret ved Københavns Universitet, Jens Kristiansen.

- Der kan sagtens opstå en lignende situation i Danmark, men den skal vurderes efter danske regler. Man kan bruge den franske dom som argument, men det vil være op til en konkret vurdering, om det kan bruges herhjemme, siger Jens Kristiansen til DR Kultur.

Den franske dom er da heller ikke gået ubemærket hen i den danske tv-branche, og danske reality-deltagere som Amalie, "dildo" Jill og "ulven" Peter kan måske snart kræve løn for at have været med i "Paradise Hotel" og "Big Brother".

Et scenarie som branchen ikke bryder sig om. Produktionsselskabet Mastiff laver blandt andet "Paradise Hotel" for TV 3 og "Toppen af poppen" for TV 2, og her tager man den franske dom alvorligt, fortæller Mastiff-direktør Mads Ulrick Holmstrup.

- Vi har sat vores jurister til at se på det. Men den umiddelbare vurdering er, at det danske og franske arbejdsmarked er reguleret vidt forskelligt og derfor vækker den franske dom, som udgangspunkt ikke bekymring lige nu, siger han til DR Kultur.

Mads Ulrick Holmstrup er dog ikke i tvivl om, at skulle de danske reality deltagere pludselig få løn, vil problemet mest være på indholdssiden.

- Her er udfordringen, for er reality-deltagerne sig selv, eller er det skuespillere, hvis de får løn på niveau med skuespillere, som det nu er tilfældet i Frankrig? Det er i hvert fald vigtigt at motivationen for at medvirke i et reality program, ikke er et honorar, siger direktøren for Mastiff til DR Kultur.

Produktionsselskabet er ikke alene om have øje på den franske dom og de mulige konsekvenser for danske reality-programmer. Men dan danske tv-branche bryder sig ikke om at tale om sagen.

Hos TV 3 fortæller pressechef Søren Hedman, at man er "opmærksom på den franske sag", men ellers ikke har nogen kommentarer. Og hos TV 2 vil kanalchef Palle Strøm slet ikke forholde sig til dommen og de mulige konsekvenser, den kan få herhjemme.

En af dem, der tror på sagen, er den franske advokat Jérémie Assous. Han har ført sagerne i Frankrig for mere end 300 tidligere deltagere, og han har allerede taget kontakt til advokatfirmaer i England, USA og Spanien, fordi han mener, at der gælder samme regler for reality-deltagere over hele verden.

- Du kan ikke få folk til arbejde 24 timer i døgnet, syv dage om ugen. Det er slaveri, selv i et land, hvor lovene er mere liberale, har Jérémie Assous sagt til den britiske avis The Guardian. Og det er i hvert fald den franske domstol enig i.

Foreløbig har mere end 300 deltagere fået rettens ord for, at de skal have løn for deres deltagelse, og forude venter fire sager ved retten i Versailles. For som det blandt andet lød, da retten afsagde sin dom: - At forføre det modsatte køn kræver koncentration og omhu.

Hvad mener du? Skal deltagerne i diverse realityprogrammer have løn for at medvirke? Kom med en kommentar herunder: