Cecilie Hother gør det. Johannes Langkilde gør det. Peter Ingemann gør det. Selv Jes Dorph gør det

Skifter fra top tv-job på den ene store tv-kanal til den anden. Det er der mange grunde til. Øget konkurrence, tilbud om forandring og medindflydelse - og pengene.

- Der er rigtig mange nye initiativer på tv-markedet for øjeblikket. TV 2 laver TV 2 Fri. SBS 7'eren, DR3 kommer, DR 2 ændrer på fladen. Der er brug for en masse værter, også nyhedsværter. Det skaber mobilitet, siger tv-eksperten Per Fanefjord, der arbejder for branchesitet Mediawatc. Han tilføjer, at Jes Dorphs meget omtalte skifte fra TV 2 til Champions League på TV 3+ kan have givet andre jobmæssige forårsfornemmelser:

- Det kan kun blive en fornemmelse. Men jeg tror godt, at man kan tale om, at Jes Dorph har sat en standard. Dorph var Mr. TV 2 om nogen, manden man brugte til royale begivenheder, OL, udover det faste som nyhedsvært. For få år siden, ville mange sige, at det var utænkeligt, at han kunne skifte. Nu gjorde han det af mange gode grunde, siger Per Fanefjord:

-  Man kan ikke udelukke, at nu tænker andre, 'så kan jeg også'. Selvom det er to helt forskellige situationer, kan du sammenligne Johannes Langkilde med Dorph på den måde, at begge har tjent TV 2 trofast i mange forskellige stillinger. Nu må der godt ske noget nyt, siger Fanefjord.




Ifølge Dansk Journalistforbunds seneste lønstatistik er gennemsnitslønnen for et tv-vært lidt over 48.000 kr. om måneden. Det er 10.000 mere end den gennemsnitlige journalistløn i Danmark.

- Langt de fleste ligger på det niveau. Men store navne som Jesper Steinmetz, Cecilie Frøkjær og Natasja Crone tjener mellem 90.000 og 100.000 kr. om måneden. Det er aldrig blevet officielt bekræftet, men alle taler om, at L.O.C. fik to mio. for hver omgang 'Voice', siger en kilde med stort kendskab til TV 2.

BT har tidligere afsløret, at X Factor-dommerne tjener i underkanten af en million for en sæson.

Ifølge en tidligere DR tv-vært var Reimer Bos skifte 2001 til DR med til at sætte en ny standard for danske værtslønninger. Ekstra-Bladet skrev dengang, at han hævede en løn på 80.000 kr. om måneden. Det var uhørt højt på det tidspunkt.

- Tidligere var det groft sagt sådan, at det var en del af lønnen i sig selv, at være ansat i DR. Reimars ansættelse punkterede uskylden, siger den tidligere DR-vært.

- I dag er DR med i spillet om de høje lønninger. Samtidig med at strategien endnu en gang er strammet over i en mere populær retning. Jeg ved ikke, om jeg synes 'X Factor', eller 'So Ein Ding', for den sags skyld er specielt relevant tv for public service-stationen DR. Det er lidt absurd, at værter tjener mere for at stå og vifte med armene og præsentere X Factor-deltagere, end folk med journalistisk jord på fingrene. Men det er jo ikke afgørende. Det afgørende er, at sådan fungerer markedet, samt at DR har taget skridtet. Og tilsyneladende også prioriterer at betale, hvad det koster, siger den tidligere vært.

Det er almindelig anerkendt i tv-branchen, at TV 3 med det mægtige MTG i ryggen har kunnet betale meget høje lønninger til de navne, de headhunter. Både Jan Gintberg og Lars Hjortshøj har åbent fortalt om høje millionhonorarer. Både BT og Ekstra-Bladet har skrevet, at Peter Schmeichel fik over to mio. om året, sålænge han var vært på Champions Leage-udsendelserne. Der er ingen grund til at tro, at Jes Dorph tjener mindre.

- Ingen ved, hvad hinanden får i løn. Men det er almindelig kendt, at studieværterne får mere i løn end reporterne. Det synes jeg egentlig er ok, for det er værterne der står for skud, når noget går galt, lige som det er os, der rosen, når det er gået godt. Samtidig betaler vi værter også privat for at være et offentligt kendt ansigt, der ikke kan gå på gaden uden at blive forholdt sit job, siger Jes Dorph til bt.dk.

- Jeg fik selv tilbudt mere i løn hos Viasat, end jeg fik på TV2. Men TV3 fik også en mand med 20 års uddannelse bag sig, der også havde et brand. Det betalte de for, siger Jes Dorph.

Udover det økonomiske aspekt, peger bt.dks kilder på ønsket om indflydelse på egen arbejdssituation som baggrund for deres skift. Tv-værter er ikke anderledes end andre. Der er et naturligt behov for at prøve nye ting.

- Tag Christiane Schaumburg-Müller. Ingen på TV 2 forstår hendes skift. Der skal man huske, at TV 2 i dag helst kun ansætter folk på midlertidige kontrakter. Christiane har fået en længere kontrakt på SBS, hun har fået medindflydelse på det program, hun skal være vært på. Og ja, skulle hun blive gravid giver hendes nye kontrakt hende mulighed for barselsorlov. Det er det samme med . Hun har fået mulighed for at være med til at bygge TV 2 Fri op. Hun har sikkert haft et behov for at prøve noget andet en vejret, siger TV 2-kilden.

Manden bag det seneste bemærkelsesværdige jobskifte, Johannes Langkilde, siger til bt.dk:

- Der kom et tidspunkt, hvor jeg mente, at jeg burde rykke mig. Og jeg kan simpelthen ikke se, hvad jeg ellers skal give mig til. Så det er på alle måder perfekt timing for mig det her, siger Langkilde.

Han skal fremover være DR's udsendte i Washington.